Pătrunjel și mărar din Iran, pe rafturile magazinelor din Moldova?

Pătrunjel și mărar cu țara de origine Iran, indicată pe ambalaj, au putut procura cumpărătorii unui market din R. Moldova. O fotografie cu acest asorti de verdețuri este distribuit intens pe rețelele de socializare, cetățenii fiind nedumeriți precum că un astfel de produs ajunge în R. Moldova tocmai din Iran, iar compania importatoare nu ar susține producătorii autohtoni.

separator

„Pătrunjel și mărar din IRAN! Noi și verdeață importăm?”, „Cu un pământ atât de bogat, pătrunjel și mărar din Iran…”, „Pe când sărmanii țărani sunt amendați și hăiduiți pentru o mâina de pătrunjel, străinii își vând roadele la magazine” – sunt doar câteva dintre reacțiile cetățenilor privind imaginea din spațiul public cu verdețurile care, potrivit etichetei, sunt importate din Iran.

S.C. DORVIC GRUP S.R.L. este compania distribuitoare a acestui produs ce a apărut pe rafurile magazinelor din țară. Dorina Cernocan, administratoarea companiei, a declarat pentru Ziarul de Gardă că pe eticheta produsului a fost comisă o eroare, iar verdețurile într-adevăr sunt importate, însă nu din Iran, ci din Ucraina.

Întâlnire bizară la un dineu: Vladimir Putin ”mirosea ciudat, nu mânca și nici nu bea”, povestește o fostă consilieră a lui Trump

Fiona Hill, fostă consilieră în cabinetul Trump, descrie o întâlnire bizară cu președintele rus, Vladimir Putin, la un dineu oficial. Liderul de la Kremlin „mirosea ciudat” și a refuzat să mănâce sau să bea din paharele puse pe masă, potrivit publicației Business Insider.

Fosta consilieră a lui Donald Trump a povestit, pentru o emisiune radio, ce impresie i-a făcut liderul de la Kremlin în timpul unui dineu oficial. Fiona Hill își amintește că a remarcat costumul cu croială specială și ceasul scump de la încheietură, dar și „vena care îi pulsa la tâmpla stângă”.

Totodată, Hill susține că probabil președintele rus ar avea nevoie de ochelari deoarece avea lângă el niște cartonașe pe care erau notate cuvinte cu un font foarte mare.

“Puteam să citesc tot ce era scris pe ele, numele celor prezenți și ce ar trebui să spună în fiecare caz”, a declarat fosta consilieră de la Casa Albă.

Putin nu părea dornic să discute cu cei de la masă

De asemenea, Hill a mai observat că Putin nu a mâncat și nu a băut nimic, dar și mirosul ciudat pe care-l emana liderul rus. “Poate că sună bizar, dar puteam să simt că tocmai ieșise din duș. Nu purta parfum și miroasea de parcă ieșise dintr-o baie specială”.

Vladimir Putin nu părut dornic să converseze cu cei prezenți la masa și nu i-a aruncat nicio privire în timpul cinei, deși stăteau unul lângă altul, își amintește specialista în afaceri europene.

Este neclar când a avut loc această cină, însă fostul oficial american pune că întâlnirea a avut loc pe vremea când lucra ca ofițeri de intelligence specializat pe Rusia, în perioada 2006 – 2009.

sursa: www.observatornews.ro

În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino

Membrii formației „Zdob și Zdub” și Frații Advahov, care ne-au reprezentat țara la competiția muzicală Eurovision Song Contest (ESC 2022), au revenit acasă victorioși și mândri de locul 7 pe care l-au ocupat în marea finală a concursului de pe 14 mai, acumulând în total 253 de puncte. Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au evoluat cu piesa „Trenulețul”, care combină armonios stilul rock’n’roll și folclorul, elementele naționale și valorile neamului.

În cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia revenirii artiștilor la Chișinău, aceștia au relatat despre emoțiile trăite, provocările pe care le-au avut în timpul participării la ESC. În general, s-au declarat mulțumiți de evoluția pe care au avut-o, dar și impresionați de susținerea celor de acasă și din partea comunității internaționale.

Roman Iagupov, solist „Zdob și Zdub”:

„În pofida tuturor impedimentelor, „Trenulețul” nostru n-a deviat de pe rută și a ajuns direct la destinația cea mai dorită – la inimile milioanelor de oameni din toate țările. Locul 2 la televoting e victoria Moldovei. Am simțit că pe scena mare nu am fost noi – artiștii, ci voi toți, dragi spectatori. Vă mulțumim pentru încredere. Mulțumim tuturor partenerilo proiectului și oamenilor, care ne-au ajutat”.

În acest an, participarea Zdubilor și a Fraților Advahov în competiția internațională a fost susținută de partenerul general maib – cea mai mare bancă din Moldova. Maib a sponsorizat participarea Republicii Moldova la Eurovision pentru a doua oară, iar această acțiune de responsabilitate socială corporativă a coincis și cu aniversarea băncii, care pe 8 mai a marcat 31 de ani. Prin acest parteneriat, maib a continuat acțiunile prin care sprijină dezvoltarea culturii, promovează artiștii autohtoni și aduce fanii muzicii mai aproape de muzica europeană de calitate. 

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinta maib:

„Urmărind Eurovision m-am simțit extrem de mândră de prestația Republicii Moldova pe scena de la Torino. Artiștii noștri au demonstrat o performanță scenică deosebită, plină de energie, voie bună, cu un mesaj simplu, dar în același timp puternic. Pentru noi, ei sunt învingători și ne bucurăm că am avut ocazia să le fim alături în această călătorie a succesului. Pentru maib, susținerea culturii și artei este unul dintre elementele cheie de responsabilitate socială în care vom continua să investim”.

Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) organizează Eurovision Moldova din anul 2005. 

Vladimir Țurcanu, Director general al Companiei „Teleradio-Moldova”:

„Muzicienii noștri au fost remarcați de presa internațională și chiar elogiați, dați ca exemplu. Asta înseamnă, pe lângă satisfacția artistică de a-i urmări pe artiștii noștri, că Zdob și Zdup și frații Advahov și-au îndeplinit cu brio misiunea și merită recunoștința noastră”.

Formația „Zdob şi Zdub” a participat pentru a treia oară la concursul internațional Eurovision Song Contest, după ce pentru prima dată, în 2005, a reprezentat țara noastră cu piesa „Bunica bate doba”, clasându-se pe locul șase, iar în 2011 – cu piesa „So Lucky”. La cea de-a 66-a ediție a ESC au urcat pe scenă reprezentanți din 41 de țări, iar în finala concursului – 25 de artiști. Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”, a fost desemnată câştigătoarea ediției ESC din acest an.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,4% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,9% din credite, conform situației din 31 decembrie 2021. 26% din creditele ipotecare de pe piață sunt acordate de maib, banca servind peste 35% din populația Moldovei și se numără printre cei mai mari angajatori din țară.

Cine este românca din Italia care a câștigat un prestigios concurs de cofetărie

O româncă pe nume Cristina Niță, în vârstă de 51 de ani, a câștigat recent la Florența concursul de cofetărie „Lo zuccotto fiorentino, tra tradizione e modernità”, care a avut loc cu sprijinul primăriei din marele oraș italian. Cristina s-a clasat pe locul întâi din 22 de concurenți, cei mai buni cofetari din oraș și împrejurimi.

Cristina Niță a sosit în Italia în urmă cu 26 de ani și în prezent este cofetar-patiser șef la Patiseria „Nuovo bar Gori”, din via Limbert, menționează La Nazione, citat de rotidianul.ro. Ea a câștigat prima ediție a concursului „Lo zuccotto fiorentino, tra tradizione e modernità”, concurs sponsorizat de Primăria orașului Florența.

„Zuccotto” este cel mai tradițional desert florentin, cu o istorie care își are rădăcinile în secolul al XVI-lea la curtea nobililor De’ Medici. De fapt, acest desert a fost numit inițial „coiful Catherinei de Medici”.

„Când am ajuns în Italia – a povestit Cristina – aveam o diplomă în sectorul chimic-electronic obținută în România. A trebuit să o iau de la zero, ca ajutor în bucătărie și mi-am dat seama că patiseria e pasiunea mea.”

Inițial, românca a lucrat în patiseria „Nuovo bar Gori” din anul 1999 și până în 2016. În anul 2018, proprietarii Marcella Colzi și Valdemaro Gori au vândut afacerea lor unei femei de naționalitate chineză, pe nume Valentina. Auzind despre calitățile conaționalei noastre, Valentina a rechemat-o pe Cristina la locul vechi de muncă dorind să o aibă printre angajații săi.

Despre concursul pe care tocmai l-a câștigat, Cristina a povestit:

„Concursul a dat cofetarilor libertatea de a reinventa desertul ca prezentare și ca ingrediente, adăugând sau modificând puțin rețeta pentru a o face în pas cu vremurile. Am folosit clasicul lichior Alchermesi și o ricotta jumătate de oaie și jumătate de lapte de vacă. Ricotta era ingredientul folosit pe vremea Medicilor pentru că atunci încă nu exista frișca. M-am documentat ca întotdeauna pentru că patiseria este tot un studiu de rețete și cred că am făcut zece zuccotti înainte să obțin ceea ce îmi doream. Am avut competiție și acasă…”. Partenerul de viață al Cristinei, Marco, este patiser la „Delizia” din Poggio a Caiano și a participat și el la concurs.

Juriul concursului a fost format din Annamaria Tossani (jurnalist), Zeffiro Ciuffoletti (profesor la Universitatea din Florența), Cristina Blasi (profesor și director al facultății universitare „Academia de Arte Culinare-Cordon Bleu”), Marco Gemelli (directorul revistei „Il Forchettiere”), Elena Farinelli (blogger alimentar), Massimo Cortini, maistru patiser, proprietar și organizator al competiției cu Maurizio Melani, jurnalist și profesor universitar.

Au fost găsiți după o săptămână! Unde s-au aflat copila de 15 ani și prietenul ei, dați dispăruți
Articolul anterior
Alina Binder este însărcinată. Nicolae, fostul principe al României, alături de soția sa
Articolul următor