Pături și haine groase la birou, una dintre măsurile adoptate în Danemarca pentru a face față temperaturilor

Băncile din Danemarca au început să distribuie pături pentru a ajuta personalul să facă față temperaturilor mai scăzute din birouri.

Aceasta după ce autoritățile daneze au decis să limteze încălzirea la 19 grade Celsius în instituțiile publice pentru a economisi energie, în contextul crizei energetice cu care se confruntă Europa.

Mai mult, Guvernul din țara nordică a încurajat și companiile private să urmeze exemplul, pe fondul îngrijorărilor referitoare la apariția unor pene de curent în perioada iernii. Aproape toate băncile mari din Danemarca au urmat exemplul și au scăzut temperaturile din clădirile pe care le dețin, potrivit unui sondaj realizat de FinansWatch, citat de Bloomberg.

Arbejdernes Landsbank, a șasea cea mai mare bancă din Danemarca, le-a oferit deja celor 1.800 de angajați pături pentru a-i ajuta pe aceștia să suporte mai ușor scăderea temperaturilor din clădirile în care lucrează, a anunțat Peter Froulund, purtătorul de cuvânt al instituției financiare.

A cincea cea mai mare bancă a Danemarcei, Spar Nord Bank, pune la dispoziție celor 1.600 de angajați ai săi un stoc de pături și haine groase, pe care le-a distribuit deja în sucursalele și birourile sale.

„Acestea sunt articole pe care le distribuim în mod normal clienților, dar angajații noștri le pot folosi acum dacă doresc”, a spus Neel Rosenberg, purtătorul de cuvânt al băncii.

Danemarca a adoptat un pachet de sprijin în contextul crizei energetice

Parlamentarii danezi au convenit vineri asupra unui pachet de ajutor economic în valoare de 5,05 miliarde de coroane daneze (664 de milioane de dolari) pentru a atenua problemele caauzate de creșterea prețurilor la energie, contrar unui avertisment al Băncii Centrale.

Danemarca face eforturi, așa cum fac și celelalte state europene, pentru a ajuta gospodăriile și companiile să facă față creșterii prețurilor energie, informează Reuters.

Pachetul include o reducere a accize la energia electrică și ajutoare în numerar pentru familiile cu copii mici.

Banca centrală s-a pronunțat împotriva reducerii prețurilor la energie prin reducerea taxelor, deoarece această măsură ar duce la noi creșteri ale prețurilor și ar descuraja economisirea energiei de către populație.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Cumnatul lui Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu
Articolul anterior
Satul Măgdăcești va avea un complex cultural-sportiv modern care va fi construit cu sprijinul financiar al României
Articolul următor