Pe 1 iunie, țara noastră va găzdui summitul Comunității Politice Europene. 50 de șefi de state și de guverne vor veni în Moldova

Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summitului Comunității Politice Europene. Pentru prima dată, Republica Moldova va găzdui aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene anunță Prima Sursă guvernamentală.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Mesajul Maiei Sandu cu această ocazie:

”Stimați cetățeni, Moldova capătă respectul a tot mai multe țări ale lumii și este tratată ca partener egal. Evenimentul istoric care se va desfășura în țara noastră pe 1 iunie așează Moldova la masa de discuții a statelor europene, un loc pe care l-au câștigat pe merit cetățenii noștri.

Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summitului Comunității Politice Europene, un moment simbolic care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

La 1 iunie, în satul Bulboaca, în cadrul complexului vitivinicol Castel Mimi, țara noastră va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene.

Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. Adică, și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE.

Pentru acest obiectiv muncim. Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm în rețeaua de transport europeană, așa încât moldovenii să poată călători mai ușor, mai ieftin și mai repede. Dorim să contribuim la o Europă mai bine conectată și mai stabilă.

Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european.

Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, summitul are o semnificație majoră.

Este o recunoaștere internațională, și o oportunitate de a întări legăturile noastre cu țările europene – cu lumea liberă.

Este și un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură.

Prezența celor 50 de lideri europeni la Bulboaca spune răspicat că Moldova are prieteni numeroși și puternici, care ne susțin în dorința noastră de a menține pacea și stabilitatea – acasă, în regiune și pe tot continentul european.

În aceste vremuri dificile, când Rusia continuă să ducă un război inuman împotriva Ucrainei, sprijinul diplomatic oferit de acest eveniment este de neprețuit. Țările europene nu vor abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Pacea și democrația în țara noastră vor fi protejate. 

Acest eveniment este important și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Liderii statelor membre vor fi aici, și ne vor cunoaște mai bine. 

Pentru noi este un prilej să arătăm că suntem un popor pașnic, muncitor și demn, alineat la valorile europene.

Este meritul vostru, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, de acasă și din diasporă, că Europa va veni la noi acasă. 

Acest summit oferă o oportunitate de excepție pentru a ne afirma angajamentul neechivoc față de reformele pe care le realizăm pentru a deveni – în viitorul apropiat– o țară membră a Uniunii Europene.

Astfel, summitul reprezintă o investiție în viitorul Moldovei.

Toate instituțiile statului, la toate nivelurile, înțeleg valoarea acestui eveniment. Succesul și mândria noastră, a moldovenilor, în urma summitului depinde de contribuția fiecăruia dintre noi, a tuturor. Întreaga lume va avea ocazia să ne vadă așa cum suntem: omenoși, deschiși la suflet, dar principiali față de valorile în care credem, liberi în gândire și respectuoși față de cei din jur, disciplinați și încrezători în viitorul țării noastre. Vom arăta că în momentele cheie ale istoriei noastre știm să fim uniți și curajoși. 

Avem de ce să fim mândri că suntem gazda acestei reuniuni istorice. La Paris, la Viena, la Varșovia și la Roma, în toate capitalele, se va discuta în curând despre Republica Moldova. 

Bulboaca va deveni localitatea moldovenească ce a găzduit 50 de președinți și prim-miniștri europeni. Dintr-o zonă gri și necunoscută multora, Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, solid, responsabil și dedicat integrării europene. Că Moldova este o țară frumoasă. Și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea.

Aceste lucruri le vom spune răspicat și pe 21 mai la Adunarea Moldova Europeană, când toți cetățenii, adunați în Piața Marii Adunări Naționale, își vor arăta sprijinul pentru calea europeană aleasă de țara noastră și pentru un viitor european al copiilor noștri. 

Aceste lucruri le vom spune ferm și încrezători pe 1 iunie tuturor președinților, prim-miniștrilor prezenți în țara noastră. 

Moldova are voința și capacitatea să devină un stat puternic, egal printre țările lumii, o țară care știe să apere valorile europene, să participe la asigurarea securității în regiune și să întărească întreaga Uniune Europeană. 

Moldovenii sunt auziți și respectați. Suntem mândri de locurile în care ne-am născut și vrem să facem parte din familia europeană. Moldova se ridică și toată lumea va vedea acest lucru.”, spune președintele.

Trei drumuri care leagă frontiera moldo-română vor fi reparate în totalitate de Uniunea Europeană

Comisia Europeană a aprobat Decizia privind acordarea finanțării pentru trei proiecte moldo-române, aplicate în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility).

Trei drumuri care leagă frontiera moldo-română, reparate de UE

Finanțarea este destinată dezvoltării infrastructurii transfrontaliere Ungheni (MD) – Ungheni (RO), Leușeni (MD) – Albița (RO) și Giurgiulești (MD) – Galați (RO).

Cu susținerea plenară a membrilor Comitetului, toate cele 3 proiecte promovate de Republica Moldova în comun cu România au fost aprobate, iar comunicarea oficială a deciziei urmează să fie transmisă în curând, prin canale diplomatice.

Proiectele în chestiune vizează dezvoltarea infrastructurii rutiere și vamale la punctele de trecere a frontierei Ungheni-Ungheni, Leușeni-Albița și Giurgiulești-Galați. Implementarea proiectelor va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier și la facilitarea activității inițiativei Uniunii Europene „Solidarity Lanes”.

De menționat, că din 353 proiecte depuse pentru finanțare la apelul de propuneri publicat de către Uniunea Europeană în 2022, au fost aprobate 107 proiecte, printre care se regăsesc și cele trei proiecte destinate dezvoltării infrastructurii transfrontaliere.

Astfel, în rezultatul implementării proiectelor va fi îmbunătățită capacitatea infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în aceste puncte de trecere a frontierei care asigură un flux continuu al traficului de mărfuri și de persoane, inclusiv cu rol umanitar, venind în sprijinul accesibilității țării noastre către rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T), coloana vertebrală a economiei Uniunii Europene.

Proiectele comune moldo-române prevăd: I. Construcția infrastructurii postului vamal Ungheni (MD) – Ungheni (RO), II. Modernizarea postului vamal Leușeni-Albița (sectorul marfar) și III. Modernizarea postului vamal Giurgiulești – Galați.

Valoarea totală a proiectelor este de 90.987.230 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 45.493.615 euro (valori fără TVA).

În acest weekend, te așteptăm la Arena Auto Fest 2023

A mai rămas puțin timp pâna la cea mai mare expoziție auto a anului 2023 — Arena Auto Fest. Indiferent dacă sunteți un fan al mașinilor sport, un entuziast al vehiculelor retro sau doar un curios al tehnologiei auto, te așteptăm pe 24 și 25 iunie la Chișinău Arena, începând cu ora 12:00.

Vino la Arena Auto Fest 2023 pentru a vedea cea mai mare expoziție de motoare, de la moto-tehnică (scutere, ATV, mopede, motociclete), automobile moderne și de epocă, până la combine și tractoare.

Vor fi prezentate automobilele importatorilor: Porsche, BMW, Jetour, Toyota, Haval, Cherry, BAIC, Lexus, Opel, Honda, Mitsubishi. Totodată, vor fi expuse și mașini ale Poliției de Frontieră, a Ministerul Apărării și autospecialele ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, festivalul va găzdui și mașinile participante în campionatele naționale desfășurate sub egida Federației de Automobilism din Republica Moldova.

Printre mașinile de excepție care vor fi prezentate, sunt:

  • Porsche 911 Dakar
  • BMW XM
  • Lamborghini Urus
  • BMW M3
  • Bentley Bentayga
  • Mercedes Benz E-500 W124
  • Nissan Skyline R32 – campioana Moldovei și a României la Drag Racing
  • Cel mai rapid tractor din lume JCB FasTrac
  • Chevrolet Impala
  • Chevrolet Corvette
  • Ford Mustang
  • Jaguar XK RS
  • și multe altele

În prima zi a festivalului, brandul BMW va prezenta cea mai nouă gama electrică, piesa principală fiind una din mașinile participante la summitul politic de la Bulboaca – BMW i7, iar în a doua zi va fi prezentată gama X, în frunte cu uimitorul BMW XM.

Tot în cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea vedea și testa un simulator de accidente, precum și primul simulator de camion din Moldova.

Pentru ambele zile ale festivalului, programul va include mai multe activități:

13:00 – 16:00 — Laborator de experimente pentru copii cu echipa Mendelevium

15:00 – 17:30 — Concursuri cu premii alături de Gabi Marcu

15:00 – 18:30 — Prezentări de mașini ale partenerilor alături de Fondatorul AutoBlog.MD, Constantin Mihalachi

18:30 – 19:30 — Concert live Elvi’s Band

19:30 – 21:00 — DJ Bond

Organizatorii evenimentului, cu sprijinul Primăriei Chișinău vor pune la dispoziție o rută de troleibuz specială destinată vizitatorilor la festival. În ambele zile, ruta va circula în intervalul orelor 11:30 – 21:30, la fiecare 15 minute, cu itinerarul Circul Chișinău – Arena Chișinău – Circul Chișinău. Călătorii vor achita tariful standard de 6 lei.

Pentru vizitatorii care vor veni cu mașinile proprii, Arena Chișinău asigură 817 locuri de parcare.

Prețul biletului pentru un adult este de 200 de lei, iar pentru copiii cu vârsta de peste 10 ani – 150 de lei. Copiii mai mici de 10 ani au acces gratuit. Biletele pot fi achiziționate de aici

Partenerul general al evenimentului este Satul German, alături de care, organizatorii vor crea o atmosferă inedită pentru amatorii de automobile. Alți parteneri care susțin evenimentul sunt: Xiaomi, Raw Boost Energy, Bucovina, BT Leasing MD, TV8, Radio ZUM 1 și Auto Radio Moldova.

Astăzi se împlinește 1 an de când Moldova a obținut statutul de ,,țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană”

Astăzi se împlinește un an de la primirea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, un moment cu adevărat istoric în viața Republicii Moldova.

Rezoluție – votată: Se cere începerea negocierilor de aderare la UE cu  Republica Moldova până la finalul acestui an | TRIBUNA.MD

În context, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a vorbit despre progresele înregistrate în acest an, ce drumuri au fost deschise pentru Moldova și ce mai are de făcut țara noastră pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE.

„Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile. Primul raport verbal al UE privind progresul Republicii Moldova este unul pozitiv. Țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. Uniunea Europeană ne-a sprijinit și continuă să ne susțină în menținerea păcii și stabilității în țara noastră. Împreună am reușit să lansăm Misiunea UE de Parteneriat și să sancționăm pe cei care încearcă să destabilizeze țara noastră. Am depășit împreună iarna și criza energetică, asigurând căldură și lumină în casele noastre.

Această șansă istorică a deschis noi orizonturi pentru țara noastră. În acest an am depus eforturi susținute pentru a produce reforme importante în diverse domenii cheie. Am pus accentul pe consolidarea valorilor democratice, pe promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă. Fiecare pas înainte a fost însoțit de sprijinul și angajamentul ferm al partenerilor noștri din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, știm foarte bine că drumul către aderarea deplină la Uniunea Europeană este unul încă plin de provocări și suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE. Tocmai de aceea, este esențial să continuăm eforturile noastre de reformă, să consolidăm instituțiile și să ne angajăm pe deplin în procesul de modernizare și aliniere la valorile europene. Aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, și libertatea țării noastre”, a scris Popescu pe Telegram. 

La 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE. La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Emoții la superlativ pe un teren de fotbal din capitală. Maib și Mastercard au anunțat câștigătorul marelui premiu care va merge la UEFA Champions League 2023
Articolul anterior
Cu ce a impresionat jurații de la ”Chefi la cuțite” un tânăr din R. Moldova
Articolul următor