Pensie de 3.000 de euro: Cât muncește un german pentru a avea o asemenea pensie

În general ne imaginăm că în țările vestice pensiile sunt foarte mari. Dar, deși suma de 3.000 de euro este considerată decentă pentru a trăi o lună, nici chiar în Germania, pensiile obișnuite nu ajung la acest cuantum. Totuși, în unele condiții poate fi atinsă, scrie adevarul.ro.

Pensie în euro  FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Pensiile sunt peste tot mai mici decât salariile, cu toate că în unele țări sunt exagerat de mici. Dar pentru a ajunge, spre exemplu, la o sumă de 3.000 de euro pe lună, chiar și pentru un pensionar din Germania este greu.

Ziarul românesc a făcut un calcul pentru a dovedi ce ar trebui să facă un pensionar ca să ajungă la acestă sumă. Cei care nu asigură prestații private în plus față de pensia legală nu au șanse să primească o sumă mai mare atunci când se retrag din muncă. De altfel, sunt puțini pensionari au depășit vreodată limita de 3.000 de euro, mai arată sursa citată. Pentru asta, mai arată sursa, ar fi trebuit să depășească multe recorduri și pentru mulți ani.

De asemenea, să fi colectat numărul maxim de puncte de pensie pentru 45 de ani. Pentru asta ar fi trebuit să atingă limita de evaluare a contribuției pe întreaga perioadă. În 2021, această limită era de 85.200 de euro salariu anual. Aceasta este suma maximă până la care trebuie să fie plătite contribuțiile la pensie în Germania. Oricine depășește această limită primește 2,05 puncte de pensie, dar nu poți obține mai mult. Numărul maxim de puncte poate fi calculat împărțind limita de evaluare a contribuției – adică 85.200 euro – la salariul mediu pe an. 

Cât muncește un german pentru o pensie de 3.000 de euro

În 2021 a fost de 41.541 de euro. Un calculator de pensii poate arăta o imagine generală asupra cuantumului pensiei în viitor, pentru oricine vrea să-și calculeze.

Iată un exemplu de calcul pentru o pensie mare: 45 ani x 2 puncte x 34,19 (valoarea actuală a pensiei în vechile state federale) = 3.077 euro.

Trebuie menționat că în anul 2020, doar 40 de pensionari au atins această limită, potrivit „Bild-Zeitung”.

Concret, asta înseamnă că aceste 40 de persoane trebuie să fi încasat minim 2 puncte de pensie pe o perioadă de 45 de ani, pentru a primi această pensie de 3,077 euro.

Ceea ce este remarcabil la asta este faptul că aproape nimeni nu poate atinge numărul maxim, timp de 45 de ani, având în vedere că la început de carieră, salariul este mai mic, în general. Asta face ca depășirea acestei limite să fie aproape imposibilă.

Catastrofă ecologică la Drăsliceni! Mii de pești au murit în iazul din localitate după caniculă. Apel către localnici pentru a ajuta la strângerea acestora

După canicula care a durat mai bine de o săptămână, mii de pești au murit în iazul din satul Drăsliceni, raionul Criuleni! Primăria comunei a venit cu un apel către localnici în care îi roagă să se mobilizeze pentru a ajuta la strângerea acestora, informează unica.md.

”APEL la mobilizare. Stimați locuitori ai comunei Drăsliceni, în legătură cu situația excepțională creată la iazul din s. Drăsliceni, unde arendașul iazului nu mai face față de unul singur volumului de pește decedat, deja nici nu mai raspunde la apeluri (a reușit să strângă doar peștele cel mare, acum a murit și pestele mic), apelăm la ajutorul fiecăruia dintre Dumneavoastră care aveți posibilitate, de a ne mobiliza împreună forțele la strângerea peștelui decedat.

Vă așteptăm mâine 24.07.2024, ora 08.00, partea iazului spre Drăsliceni cu găleți, cizme de cauciuc, mască și alte unelte care credeți că vor fi de ajutor. Peștele strâns va fi îngropat.”, anunță primăria comunei.

Un moldovean a murit în condiții misterioase în Italia. Corpul acestuia a fost găsit în locuința sa, chiar de mama acestuia

Presa italiană scrie despre moarea în condiții misterioase a unui cetățean moldovean, găsit fără suflare în locuința sa din Parma, Italia.

Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit mort în locuința sa din localitatea italiană Parma, provincia cu același nume din regiunea Emilia-Romagna, în seara zilei de vineri, 19 iulie 2024.

Mama bărbatului a fost cea care a descoperit tragedia, în jurul orei 20:00, când a revenit acasă și l-a găsit pe fiul său fără semne de viață pe podeaua apartamentului în care locuia bărbatul moldovean, situat în Piazzale Mestri din Parma, scrie rotalianul.com.

Echipele de intervenție, inclusiv serviciul de ambulanță 118, poliția, echipele de intervenție rapidă, poliția criminalistică și echipele de investigații, au sosit imediat la fața locului, relatează Parma Today.

Potrivit primelor informații oferite de poliție, cauza decesului ar putea fi un accident domestic.

Deși inițial s-a vehiculat ipoteza că un cuțit ar fi fost găsit lângă corp și că ar fi existat răni provocate de o armă tăioasă, poliția a infirmat aceste informații.

Ancheta este în desfășurare pentru a se asigura că nicio posibilitate nu este exclusă și că toate circumstanțele în care s-a produs decesul sunt clarificate.

Autoritățile continuă să adune informații și să investigheze detaliile cazului pentru a determina exact ce s-a întâmplat în acea seară tragică.

Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal de CNA după ce ar fi furat circa 17 milioane de lei

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.190 alin.(6) din Codul penal. Potrivit materialelor administrate în cadrul procesului penal rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2019-2024, președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”, organizând expoziții naționale și internaționale de câini, prin intermediul AO „Centrul Chinologic UCM”, prin abuz de încredere și inducere în eroare a sustras mijloace bănești în cuantum de 16 830 000 de lei. Suma provine din taxa achitată de participanți, (în funcție de nivelul expoziției și rasa de câini), bani care urmau să fie reflectați în evidența contabilă a Asociației. Respectiv, din suma totală de cca 19 000 000 de lei încasată, doar 2 170 000 de lei au fost contabilizate.

În prezent, Centrul Național Anticorupție desfășoară acțiuni, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

„Nu renunțăm la Codruțele noastre”. În Serbia, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a apăra două procuroare anticorupție. Laura Codruța Koves, prezentată drept model de curaj
Articolul anterior
Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit după câteva luni
Articolul următor