Pensionarii și persoanele cu dizabilități pot beneficia de 6 mii de lei de la primării

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, susține că pensionarii și persoanele cu dizabilități pot beneficia de un suport monetar unic în sumă de șase mii de lei pentru necesitățile personale de la Primăria din localitate.

separator
Ministra menționează că acest suport este acordat o dată pe an, dar poate fi solicitat oricând. Potrivit ei, statul subvenționează autoritățile publice locale cu bani destinați acestui suport, transmite IPN.

„Aceasta înseamnă că un pensionar, o persoană cu dizabilități, dar și membrii familiei, are dreptul să beneficieze de acest suport monetar care este în cuantum de până la 6000 de lei. Da, el se acordă o singură dată în an, dar el poate fi acordat fiecărui membru al familiei. Dacă sunt trei membri în familie, câte 6000 la fiecare, conform necesităților”, a declarat ministra în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Potrivit ei, asistenții sociali comunitari sunt obligați să primească cererea de la solicitant, să acorde asistența necesară și să asigure acordarea suport monetar respectiv.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu menționează că actualul raport de 1,1 angajați la un pensionar constituie un mare risc pentru sistemul de pensionare. În plus, o problemă care afectează sistemului de pensii este fenomenul achitării salariilor în plic și munca la negru.

„Trebuie să venim cu măsuri complexe. Este vorba și de declararea tuturor veniturilor, și de achitarea contribuțiilor din toate veniturile pe care le au cetățenii. Să nu uităm și de aspectul demografic și, apropo, este o prioritate a ministerului pentru anul 2020 ca să venim cu un plan de măsuri concrete ca să consolidăm anume situația demografică din Republica Moldova”, a afirmat ministra.

Ministra anunță că instituția pe care o conduce va lansa inițiativa de majorare a indemnizației unice la naștere, dar și alte inițiative pentru susținerea familiilor cu copii.

Viorica Dumbrăvenu susține că în sistemul de pensionare au existat anumite lacune, inclusiv au existat două perioade de timp când nu a fost plafonată achitarea contribuțiilor de asigurări sociale, ceea ce a dus la stabilirea unor pensii foarte mari în unele cazuri.

Moș Crăciun a vizitat copiii unui gimnaziu-internat din Capitală
Articolul anterior
Tradiție de Crăciun. În fiecare an, într-o comună din Italia, localnicii lasă pe stradă sacoșe cu produse pentru cei nevoiași
Articolul următor
Alte articole interesante