Pentru prima oară în istorie, Coreea de Nord numește o femeie ministru de Externe

Coreea de Nord a numit pentru prima dată o femeie în postul de ministru al Afacerilor Externe. Este vorba despre Choe Son Hui, a relatat sâmbătă presa de stat, iar numirea vine într-un moment în care Phenianul îşi continuă testele de armament şi ignoră apelurile la negocieri ale SUA.

Pentru prima oară, Coreea de Nord numește o femeie ministru de Externe

Choe Son Hui, fost vice-ministru al Afacerilor Externe, a fost desemnată să conducă diplomaţia nord-coreeană în cadrul unei reuniuni a partidului unic, prezidată de liderul Kim Jong Un, conform agenţiei oficiale de presă KCNA, transmite Digi24.ro.

Ea îl înlocuieşte pe Ri Son Gwon, un fost oficial militar adept al unei linii dure care a condus negocierile cu Coreea de Sud.

Diplomat de carieră care vorbeşte fluent engleza, Choe Son Hui a fost o consilieră apropiată a lui Kim Jong Un în timpul negocierilor din dosarul nuclear cu SUA şi l-a însoţit pe liderul nord-coreean la summiturile cu fostul preşedinte american Donald Trump.

Ea a ţinut o sesiune rară de întrebări şi răspunsuri cu jurnalişti în timpul nopţii în care summitul de la Hanoi din februarie 2019 dintre cei doi lideri a eşuat. Ea a aruncat atunci vina asupra Washingtonului.

„Cred că SUA au ratat o ocazie de aur respingând propunerile noastre”, a afirmat ea, scrie Agerpres. De atunci, diplomaţia dintre Phenian şi Washington este în impas. Regimul nord-coreean nu a răspuns în ultimele luni la ofertele Washingtonului de revenire la masa negocierilor.

Coreea de Nord, care deţine arma nucleară, desfăşoară de la începutul anului o serie de teste de armament, în special cu o rachetă balistică intercontinentală, pentru prima dată după 2017. Oficiali americani şi sud-coreeni au avertizat că regimul lui Kim Jong Un ar putea efectua un test nuclear. Marţi, Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al SUA, a atras atenţia că va exista un răspuns „rapid şi energic” dacă Phenianul ar efectua ceea ce ar fi un al şaptelea test de acest tip. 

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Incendii devastatoare în Spania. Un oraș întreg a fost evacuat
Articolul anterior
Ministrul Ala Nemerenco anunță despre un plan amplu de modernizare a Institutului Oncologic
Articolul următor