Ofițerii Direcției investigații „Centru” a INI, de comun cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a trei persoane (2 cetățeni din Republica Moldova și un cetățean român), cercetate pentru efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Din mijloacele de probă administrate până în prezent a rezultat faptul că una dintre persoanele în cauză, cetățean moldovean, ar fi dezvoltat numeroase conexiuni infracționale în comunitățile traficanților de droguri și substanțe psihoactive din țări ca Belgia, Olanda și Germania, în care ar fi implicat și alți conaționali, folosiți pe post de curieri, creându-și, totodată și o rețea de clienți, inclusiv pe teritoriul României.
Având în vedere rezultatele cercetărilor efectuate, la data de 29 mai a.c., sub egida EUROJUST, a fost semnat acordul privind constituirea echipei comune de anchetă între România și Republica Moldova, în scopul aflării adevărului, probării întregii activități infracționale și tragerii la răspundere penală a celor implicați.
Astfel, s-a stabilit că, în dimineața de 13 septembrie 2024, una dintre persoanele cercetate (cetățean moldovean, de 37 ani) ar fi venit din Belgia în România, la volanul unui ansamblu rutier, în care ar fi transportat, în virtutea unei înțelegeri prealabile cu conaționalul său (de 46 de ani, persoană cercetată în cauză), 10 pachete cu substanță psihoactivă 2-PEA.
În aceeași zi, polițiștii au prins în flagrant delict două persoane, în municipiul București în timp ce ar fi manipulat, împreună cu persoana cercetată în cauză, cetățean român, de 31 de ani, substanța psihoactivă cu o valoarea de piață de 200.000 de euro, ce ar fi fost destinată comercializării.
Precizăm că această substanță, cunoscută sub denumirea generică de „drogul zombie”, are efecte devastatoare asupra sănătății și creează o dependență rapidă.
La data de 14 septembrie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus reținerea celor trei persoane, pentru 24 de ore. Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și jandarmilor din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.