Persoane de origine arabă, sechestrate în regiunea transnistreană. Amenințate cu arma, agresate fizic și deposedate de bani. Polițiștii au identificat suspecții

Ofițerii Direcției investigații „Centru” a INI, în comun cu ofițerii de investigații și de urmărire penală a Inspectoratului de Poliție Bender, sub conducerea Procuraturii Bender, au deconspirat activitatea unui grup infracțional din regiunea transnistreană care ar fi sechestrat patru persoane de origine arabă le-au amenințat cu arma, agresat fizic și deposedat de mijloace financiare. Mai mult, în schimbul eliberării victimelor au cerut de la rudele acestora mijloace bănești în sumă de 6000 de euro.

În speță, victimele, trei bărbați cu vârstele  cuprinse între 45 și 55 de ani și o femeie de 36 de ani, cetățeni ai Republicii Arabe Siriene, sosind în Republica Moldova cu scopul de a înființa o întreprindere comercială și de a exporta fructe ulterior în țările Arabe, au purtat discuții prin intermediul aplicațiilor mobile cu unul dintre suspecți sub pretextul prezentării unui depozit de mere.

La 21 ianuarie 2023, în baza unei înțelegeri prealabile cu suspectul, victimele  ar fi fost urcate într-un  automobil și transportate într-o localitate din stânga Nistrului.

Ajunși într-o fâșie forestieră au fost coborâte forțat din automobil de către persoane necunoscute. Ulterior, au fost amenințate cu arma, agresate fizic prin aplicarea loviturilor cu mâinile și picioarele peste diferite părți ale corpului și au fost deposedate de telefoane mobile, mijloace bănești în sumă de 3000 de dolari si 1500 de euro, precum și acte personale, cauzându-le daune în proporții considerabile. Apoi, au fost urcate în același automobil și aruncate pe carosabil în timpul deplasării.

În rezultatul măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală întreprinse de oamenii legii a fost identificat posesorul automobilului, un bărbat de 32 ani,  domiciliat în regiunea neconstituțională transnistreană. Totodată, au fost identificați alți doi bărbați de 29 și 42 de ani, suspectați în comiterea infracțiunii, unul dintre ei domiciliat în orașul Tiraspol. 

La 31 martie 2023, grație intervenției prompte a polițiștilor a fost reținut unul dintre bănuiți, un bărbat de 30 ani, locuitor al regiunii neconstituționale transnistrene. Suspectul și-a recunoscut vina în comiterea infracțiunii.

În cadrul urmăririi penale a fost depistat și ridicat mulajul de armă cu care au fost amenințate părțile vătămate, de asemenea au fost depistate actele unei victime, sustrase în timpul comiterii infracțiunii.

La 3 aprilie 2023, suspectul în vârstă de 30 ani, a fost arestat pentru 30 zile, fiind  bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie.

Ceilalți trei suspecți urmează a fi anunțați în căutare.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie, cu participarea a două sau mai multe persoane, prin aplicarea armei și cauzarea de daune în proporţii considerabile.

Conform legislației penale, suspecții riscă închisoare de la 8 la 10 ani.

La moment polițiștii întreprind și alte măsuri pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului.

Străinii care au probleme cu legea nu vor mai putea evita extrădarea

Cetățenii străini care au probleme cu legea nu vor mai putea să se folosească de tertipuri juridice pentru a evita extrădarea din Republica Moldova și eschivarea de la răspundere penală. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de către 59 de deputați.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent termenele de deținere în arest a persoanelor în vederea extrădării și termenele prevăzute pentru emiterea unei decizii irevocabile privind cererile de azil nu corespund. Din această cauză, este imposibil să se asigure deținerea persoanei extrădabile în arest până la predarea către statul solicitant, transmite Știri.md.

Astfel, autorii propun majorarea de la 180 de zile la 12 luni a termenului maxim de deținere în arest preventiv a persoanei în vederea extrădării. 

Totodată, legea privind azilul în țara noastră va fi completată cu o nouă categorie de cereri care trebuie examinate în procedură rapidă. 

„Este vorba despre cererile persoanelor în privința cărora a fost inițiată procedura de extrădare. În așa fel, se va reduce termenul de examinare a cererilor de azil depuse de aceste persoane”, se explică într-un comunicat.

De asemenea, se mai propune modificarea termenelor de examinare și a căilor de atac aplicabil hotărârilor emise de instanțele judecătorești privind contestațiile împotriva deciziilor Inspectoratului General pentru Migrație. 

„Respectiv, decizia de respingere a cererii de azil va putea fi atacată pe calea contenciosului administrativ, fără procedură prealabilă, în termen de cinci zile lucrătoare de la data comunicării. Hotărârea instanței de judecată privind menținerea sau anularea deciziei de respingere a cererii de azil va putea fi atacată la Curtea de Apel, iar hotărârea Curții de Apel nu va putea fi supusă niciunei căi de atac, fiind irevocabilă. De menționat că vor fi modificate doar termenele care vizează cererile de azil examinate de Inspectoratul General pentru Migrație în procedură rapidă”, se mai arată în comunicat.

De menționat că proiectul de lege urmează a fi propus pentru examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

În context, amintim că, la începutul acestei săptămâni, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități au organizat audieri cu instituțiile statului, după ce, la data de 10 iulie, o persoană a fost asasinată în timp ce se afla la terasa unui local din sectorul Râșcani al capitalei. 

Grigore Belostecinic, fostul rector al ASEM, va candida la alegerile prezidențiale din toamnă

Partidul Social Democrat European (PSDE) – fostul PDM – și-a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale. Este vorba despre fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic, scrie ziar.md.

Economist de profesie, Belostecinic a fost rector al ASEM în perioada 2001 – 2022. În 2012, a fost ales vice-preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), responsabil de domeniul educației.

Grigore Belostecinic a fost deputat în Parlamentul R. Moldova. Acesta și-a depus mandatul pentru a-și continua activitatea în calitate de rector.

Astfel, Belostecinic devine al cincilea politician care și-a anunțat în mod oficial candidatura la alegerile prezidențiale din toamnă. În cursa prezidențială va mai concura președinta Maia Sandu, fostul ministru de Externe în Guvernul Filip  – Tudor Ulianovschi, politicianul Andrei Năstase, fostul premier Vlad Filat, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, fosta bașcană Irina Vlah și jurnalista Natalia Morari.

Anterior, atât fostul premier Ion Chicu, cât și ex-primarul de Bălți Renato Usatîi au declarat că intenționează să candideze la funcția de șef al statului. În timp ce cei doi politicieni nu au luat o decizie definitivă, edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din toamnă.

O bătrânică pierdută în Sankt Petersburg a reușit să-și găsească rudele din Moldova după 18 ani

O poveste care îți dă pielea de găină s-a întâmplat într-un azil din Sankt Petersburg, unde o femeie singuratică, oarbă, în vârstă de 84 de ani, care se numește cu un nume fals, a petrecut ultimele două luni. S-a dovedit că timp de 18 ani rudele din Moldova au căutat-o pe bătrâna dispărută, scrie portalul NevaToday.

Pensionara fusese internată într-un spital din Sankt Petersburg și nu avea documente cu ea. Căutările rudelor pacientei nu au dat rezultat – femeia în vârstă nu a putut oferi nici adresa, nici numele apropiaților. Ea s-a prezentat Elena Pavlovna.

După ce a primit tratament, femeia a ajuns în azilul din Pokrovskaya, unde sunt îngrijite persoanele cu dizabilități fără adăpost. Acolo, persoanele sunt, de asemenea, ajutate în căutarea rudelor, dacă există o astfel de cerere. Elena Pavlovna dorea cu adevărat să-și găsească familia, a plâns tot timpul și a cerut ajutor.

La început, Elena Pavlovna a pus personalul pe o cale greșită, spunând că fiicele ei lucrau în Sankt Petersburg, dar această informație nu a fost confirmată.

Ea și-a amintit ulterior numele satului de baștină. Cei de la azil l-au ontactat pe preotul din sat și l-a întrebat despre Elena Pavlovna.

Preotul a trimis un videoclip și o fotografie cu ea, iar 15 minute mai târziu a spus că bătrâna a fost recunoscută! Numele ei s-a dovedit Maria Tomovna. Vestea bună a fost că și apropiații locuiesc în același sat.

S-a dovedit că în Moldova, Maria Tomovna a fost dată dispărută acum 18 ani.

Rudele au trimis scanări ale documentelor femeii dispărute, iar voluntarii LizaAlert au ajutat la contactarea Ambasadei Republicii Moldova. Acum sunt pregătite actele, astfel încât bătrâna să poată veni acasă.

După 7 ani în care s-a dedicat zi de zi, o cunoscută influenceriță de la noi își anunță retragerea de pe Instagram. Ce a determinat-o
Articolul anterior
Cablul electric pe sub mare, din Azerbaidjan, va duce lumină și în Republica Moldova
Articolul următor