Persoanele care aduc gunoiul la tomberoanele din preajma blocurilor de locuit vor primi amenzi

Persoanele fizice care locuiesc în case la sol, dar și agenții economici care duc deșeurile menajere la platformele de gunoi din preajma blocurilor de locuit, sunt pasibili de amendă.

separator

Noul Regulament privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în municipiul Chișinău interzice acest lucru și încurajează persoanele să încheie contracte de evacuare a gunoiului cu întreprinderea locală care se ocupă de gestiunea deșeurilor, transmite IPN.

Locatarii blocurilor care sunt deranjați de acțiunile persoanelor fizice și juridice pot depune o plângere la poliție cu dovezi foto și video, iar ulterior Primăria sau preturile vor aplica amenzi.

Vasile Efros, șeful Secției amenajare și salubrizare a Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA), a declarat pentru IPN că există două categorii de persoane care aruncă gunoiul propriu la platformele din preajma blocurilor de locuit. Este vorba despre persoanele care nu au încheiate contractele de evacuare a deșeurilor menajere de către „Regia Autosalubritate” sau despre persoane care au încheiate contracte, doar că, în contextul în care ridicarea gunoiului se face săptămânal, nu au răbdare până vine serviciul și duc singuri gunoiul la platforme.

Vasile Efros mai spune că, chiar dacă au încheiate contracte cu Regia Autosalubritate, unele persoane achită doar pentru evacuarea deșeurilor menajere, la platforme însă duc deșeuri mari sau alte tipuri de deșeuri precum iarba, frunze etc.

Vasile Efros susține că operatorul responsabil de gestionarea deșeurilor este obligat să meargă la case să încheie contracte de evacuare a deșeurilor, lucru care, de cele mai multe ori nu este cu succes. În România, de exemplu, taxa pentru gunoi este inclusă în taxa locală, spune funcționarul.

„Asta este o problemă pentru că platformele care sunt în curțile de bloc sunt cu un anumit număr de containere, pentru un anumit număr de locatari și, respectiv, pentru un anumit volum de gunoi care se generează”, spune Vasile Efros. Dacă se duce mai mult gunoi, platformele devin pline, murdare, iar gunoiul stă pe alături, creând o situație insalubră.

Noul regulament privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în municipiul Chișinău prevede că, fiecare utilizator particular nu pot duce gunoiul în altă parte, în caz contrar este pasibil de amendă. Asta se va face după ce pe numele lor va fi depusă o plângere la poliție, unde se va anexa probe foto sau video, pentru ca persoana să fie identificată, după care Primăria sau preturile pot aplica amenda.

Suma amenzii poate fi de la 900 de lei până̆ la 1800 pentru persoanele fizice sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore, și de la 3000 lei până̆ la 9000 mii de lei riscă sancțiuni persoanele juridice.

Dumitru Vulpe, directorul Întreprinderii Municipale „Regia Autosalubritate” a declarat pentru IPN că actualmente, Regia are încheiate contracte de evacuare a deșeurilor cu 16.085 persoane fizice și 8.415 agenți economici din Chișinău. Contractele de evacuare a deșeurilor pentru persoanele fizice lunar costă 33 de lei. Ridicarea gunoiului se face o dată pe săptămână.
ipn.md

Primul rus proaspăt mobilizat care se predă ucrainenilor: „Nu ascultați de propagandiștii lui Putin”

Un soldat rus s-a predat forțelor ucrainene la doar câteva zile după ce a fost trimis pentru a lupta în cadrul mobilizării parțiale la nivel național a președintelui Vladimir Putin, anunță Newsweek UȘA.

Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat marți pe canalul sau Telegram o înregistrare video în care apare un soldat rus care a fost mobilizat în urmă cu cinci zile din regiunea vestică Rostov, care se învecinează cu Ucraina.

El a spus că este primul caz de predare a unui soldat mobilizat în Ucraina de la decretul lui Putin din 21 septembrie.

„Soldații brigăzii 92 au capturat un ‘soldat mobilizat’ speriat și înghețat în pădurea de lângă Kupiansk [în estul Ucrainei]. El a dezertat din unitatea sa militară și a încercat să se întoarcă în Rusia, dar s-a rătăcit”, a scris Gerascenko.

În clip, bărbatul a spus că a fost recrutat în rândurile forțelor armate ruse în baza unui contract. De asemenea, el și-a îndemnat compatrioții ruși să nu asculte propagandistii și să nu participe la războiul lui Putin împotriva Ucrainei, subliniind numărul mare de victime de partea rusă.

Rusul a spus că a fost capturat de forțele ucrainene în a treia zi de serviciu și că l-a văzut doar o singură dată pe comandantul unității sale.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe pagină să de Facebook că rușii sunt trimiși pe front fără o pregătire corespunzătoare.

Pervy Otdel, un grup juridic recent înființat de avocatul exilat pentru drepturile omului Ivan Pavlov, a informat, de asemenea, că trupele rusești mobilizate sunt trimise pe linia frontului fără a fi instruite sau fără a fi supuse unor controale de sănătate.

Grupul a publicat marți o înregistrare video cu un soldat mobilizat care spune că unitatea să a fost informată că va fi trimisă pe linia frontului fără pregătire.

„Bună ziua tuturor, va vorbește Regimentul 1 Blindat. Plecăm la Herson pe 29 septembrie. Așa că… Gândiți pentru voi înșivă. Faceți din asta ceea ce doriți. Fără antrenament la țintă, fără teorie – nimic”, a spus el.

Cu o zi mai devreme, postul de știri independent de limba rusă Mediazona a vorbit cu soția unui rezident mobilizat din Lipetsk, în vestul Rusiei, care a declarat că regimentul soțului ei a fost trimis „pe linia frontului” în Donbas după o zi de instrucție.

sursa

Explozie puternică în Rusia. Cel puţin 14 persoane au fost rănite

Cel puţin 14 persoane au fost rănite, miercuri, în urma unei explozii de muniţii în regiunea rusă Belgorod, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regiunii.

Foto cu caracter ilustrativ / Pixabay

„Din cauza unei erori umane, s-a produs o detonare de muniţii în districtul urban Valuiki. Sunt victime: 14 persoane cu răni de gravitate diferită”, a indicat Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, relatează France Presse.

În prezent, la locul exploziei acţionează servicii operative, care investighează împrejurările producerii incidentului, a mai indicat el în aceeaşi postare.

Distanţa de la Valuiki până la graniţa cu Ucraina este de 15 km.

Rușii care așteaptă zile întregi la frontiera kazahă dorm în colibe din crengi și celofan

Bărbații fug cu zecile de mii din Rusia, de teama mobilizării lui Putin. Aceștia fac cozi kilometrice la vamele cu Finlanda, Kazahstan sau Georgia, unde așteaptă zile în șir să treacă frontiera, trăind asemeni refugiaților care în anii trecuți dădeau năvală în Europa. La punctul de trecere ”Teploe” de la granița ruso-kazahă, rușii și-au făcut colibe din celofan și crengi și se încălzesc și gătesc la focuri de tabără.

Presa internațională descrie scenele de la fața locului drept o catastrofă umanitară, iar pe rușii care fug de mobilizarea lui Putin – refugiați. În timp ce unii și-au făcut colibe, alții dorm sub cer deschis. Ei gătesc și se încălzesc la foc de tabără și sunt nevoiți să-și facă nevoile prin tufișurile din apropiere. 

Potrivit unor date preliminare, în ultima săptămână, din Rusia au fugit peste 200 de mii de oameni, dintre care majoritatea sunt bărbați care pot fi mobilizați și trimiși să moară în Ucraina. 

Săptămâna trecută, Putin a anunțat că a semnat un decret privind mobilizarea a 300 de mii de bărbați pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Presa însă scrie că ar fi vorba despre 1 milion de oameni prost echipați, nemotivați și nepregătiți. 

sursa: www.deschide.md

Premieră inedită! Nicoleta Nucă și Pasha Parfeni au lansat o piesă împreună!
Articolul anterior
Situație complicată pentru profesori: se tem că s-ar putea îmbolnăvi, fiind nevoiți să lucreze având pensiile foarte mici
Articolul următor