Persoanele care nu cunosc engleza nu se vor putea angaja în Marea Britanie. Noile reguli impuse de brexit

Cei care doresc să emigreze în Regatul Unit vor trebui să îndeplinească, din 2021, un set de condiţii. Măsurile sunt parte a unor reglementări privind graniţele naţionale, cele mai importante de când Marea Britanie a aderat la Piaţa Comună (1973).

separator
Persoanele care doresc să se stabilească în Regatul Unit vor avea nevoie de un venit egal sau mai mare de 25.600 de lire sterline, calificări profesionale şi de asemenea vor trebui să vorbească engleza. Astfel, doritorii vor acumula punctele de care au nevoie pentru a îndeplini cerinţele noului sistem de imigrare post-Brexit, care tocmai a fost anunţat în presa britanică.

Conform noilor reglementări, publicate de dailymail.co.uk, migranţii din Uniunea Europeană care doresc să muncească în Regatul Unit vor trebui să cunoască limba engleză şi să aibă o ofertă de muncă.

Persoanelor slab calificate le va fi imposibil să îndeplinească cerinţele noului sistem care se implementează. Migranţii europeni vor avea aceleaşi şanse de a obţine permise de muncă asemenea aplicanţilor din restul lumii. Vor avea nevoie de cel puţin 70 de puncte, vor primi puncte în plus pentru cunoaşterea limbii engleze, pentru ujn salariu egal sau mai mare de 25.600 de lire sterline anual şi calificări profesionale.

Lucrătorii înalt calificaţi, cum ar fi cercetătorii, vor putea emigra în Marea Britanie fără să aibă o ofertă de muncă.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie, dar până la 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie, în care se produc puţine schimbări comparativ cu perioada ante-Brexit.

”Noul nostru sistem de imigraţie va închide robinetul pentru forţa de muncă ieftină, slab calificată”, a scris duminică ministrul de interne britanic Priti Patel în cotidianul The Sun.

”Începând de anul viitor, toţi lucrătorii calificaţi vor trebui să obţină puncte suficiente pentru a munci în Regatul Unit. Ei vor trebuie să vorbească engleza, să aibă o ofertă fermă de muncă şi să îndeplinească cerinţele salariale”, a adăugat Patel.

În prezent, cetăţenii UE pot circula liber între statele membre, ceea ce i-a determinat pe unii britanici să voteze pentru Brexit la referendumul din 2016, într-o încercare de a reduce numărul străinilor care sosesc în Regatul Unit.
2,7 milioane de europeni au cerut drept de reședință în Marea Britanie post-Brexit. Printre ei, și 435.000 de români.

Sursa

Și-a recuperat inelul pierdut pe o plajă din SUA în urmă cu 51 de ani

O descoperire „miraculoasă” a unui adolescent din Point Pleasant Borough, o suburbie a orașului american New Jersey, l-a ajutat pe Jim Keelen, 70 de ani, să-și recupereze inelul de absolvire a liceului, pierdut în 1972, relatează portalul de știri Patch.

Și-a recuperat inelul pierdut pe o plajă din SUA în urmă cu 51 de ani

În acea vară, Jim Keelen tocmai absolvise liceul regional Watchung Hills (WHHRS) din Warren. A vrut să „ude” rezultatul alături de colegii de clasă, așa că au închiriat pentru petrecere un casă de vacanță, pe malul Atlanticului, la Point Pleasant Beach, transmite libertatea.ro

„Am făcut ceea ce fac copiii mici și mi-am pierdut inelul în acel weekend”, a mărturisit, autoironic, Keelen. „M-am gândit că, dacă s-a pierdut pe plajă, era muncă în zadar să încerc să-l caut”, a adăugat el. 

Anthony Dimaria-Sadorski a făcut însă o descoperire „miraculoasă”. A vrut să fotografieze apusul, în spatele casei sale de pe Cohocton Avenue.

„Dintr-odată, am zărit o piatră strălucind în lumina difuză a soarelui”, a explicat Dimaria, care, apoi, a găsit inelul. 

Văzând data de pe bijuterie, 1972 și numele liceului încrustat, adolescentul a încercat să-i găsească proprietarul. A făcut o postare pe Facebook, pe 8 iunie. În câteva minute, aceasta a fost distribuită de 30 de ori, inclusiv în grupul de absolvenți WHRHS.

Unul dintre membrii grupului l-a etichetat pe Keelen.

„O, Doamne, nu mi-a venit să cred”

„O, Doamne, nu mi-a venit să cred că a fost găsit. Părea, mai degrabă, o nebunie, dar s-a întâmplat un adevărat miracol”, a spus bărbatul.

Dimaria-Sadorski și Keelen au luat legătura, iar inelul a fost expediat și primit de proprietar pe 12 iunie.

Avea patină și era puțin îndoit, așa că Jim l-a adus la un bijutier, „pentru a șlefui piatra și a o redimensiona”.

„Îl port din nou, cu mare plăcere, l-am pierdut la doar câteva luni după ce îl primisem”.

Victoria, eleva unui liceu din țara noastră, care a obținut 10 pe linie la examenele de Bacalaureat: ,,Eu vin din sat”

„Eu sunt Victoria Bezerău, am absolvit clasa a 12 C din Liceul Republican „Ion Creangă” din Bălți. Eu vin din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, nu departe de aici. Am fost un copil foarte ștrengar, m-am cumințit cu timpul, probabil de asta am devenit mai serioasă.”

Este una dintre cei 30 de absolvenți din toată țara, care au obținut 10 pe linie la examenele de bacalaureat, transmite tvn.md.

Tânăra a demonstrat, prin rezultatele pe care le-a obținut că munca depusă este întotdeauna răsplătită.

Victoria Bezerău, absolventă: „Primul lucru pe care eu pot să-l spun despre mine, care a fost și o idee de perseverență, a fost faptul că eu m-am învățat singură pe mine să spun litera ”r”, eu nu puteam spune și asta a fost…mă mândresc cu mine de atunci.”

Victoria a fost scutită de la două examene.

Victoria Bezerău, absolventă: „Deși noi am venit mulți din sat la liceu, eu am ajuns să fiu singură și eram practic izolată, treptat am ajuns să dezvoltăm un colectiv foarte unit, foarte puternic. Ultima sută de  metri pentru mine a fost mai puțin stresantă poate, din motiv că eu am fost eliberată cu 10 din oficiu la două examene de BAC, la limba engleză, pentru că am susținut testul Cambridge și la limba și literatura română, pentru că am ocupat locul doi la olimpiada republicană. Anume datorită faptului că am fost scutită, am avut ocazia aceste două săptămâni înainte de istorie și geografie, să mă axez pe aceste două discipline.”

Chiar dacă a absolvit profilul umanist, Victoria se vede în viitor medic. Iar pentru asta va continua să se dedice studiilor.

Victoria Bezerău, absolventă: „Un gând comun pentru ambele a  fost că torul era greșit, tot ce era pe foaie era greșit. Cu toate acestea, poate cumva eu simțeam că este bine, chiar de n-ar fi fost 10, eu simțeam că este bine acolo. Pentru mine a fost ușor, pentru că eu alegeam să ascult profesorii la lecție și când mă duceam acasă eu practic nu simțeam nevoia să deschid manualul, pentru că eu știam ce este acolo, pentru că eu am auzit. Ajută și să revizuiești totul, dar asta nu trebuie să se întâmple în ultimele două săptămâni.  Pentru viitor intenționez să aplic la medicină, atât la Chișinău, cât și în România deja vedem după rezultate”. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Rata de promovare a examenului național de bacalaureat în rândul absolvenților din licee este de 87,77%, comparativ cu 84,34% în sesiunea 2022.

Dintre cei 3 998 de candidați admiși din colegii și centre de excelență,  45,37% au promovat examenul, ceea ce este cu 2,8 la sută mai mult decât anul trecut.

În total, au promovat examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază, 12 568 de candidați, ceea ce constituie 68,31% din numărul total de candidați admiși în sesiune, cu 3,25% mai mult decât în sesiunea anterioară. comparativ cu 65,06% la aceeași etapă în sesiunea 2022.

Durerea unei familii din raionul Florești. Mama a patru copii, fără șanse la viață

Lovitură grea pentru o familie din comuna Sevirova, raionul Florești. Tatiana, mama a patru copii, a fost diagnosticată cu cancer la cap. După ce tratamentul în mai multe spitale nu a dat rezultat, femeia a fost adusă acasă, în stare de comă.

Drama unei familii din Florești. Mama a patru copii, fără șanse la viațăFoto: Captură video

„Voi alege o profesie bună, așa cum ți-ai dorit. Voi alege drumuri bune”, a spus băiatul la căpătâiul mamei sale, transmite NordNews.md.

Femeia nu știa nimic despre boala care o distruge, până când, acum două luni, s-a prăbușit chiar în timp ce muncea.

„Am mers să lucrăm la o femeie și soția a căzut. S-a întâmplat acum două luni. Am dus-o la spital. Doctorul a spus că are cancer la cap. Nu îi mai pot face nimic. Cancerul e în a patra stadie. Să fi fost mama, ne era mai ușor, dar acum ne va fi greu”, a povestit Andrian Timuș, locuitor c. Sevirova.

Cancerul are multiple metastaze și medicii nu-i mai dau nici-o șansă la viață. Acum, copiii și soțul o veghează, dar au pierdut orice speranță.

„Îi udăm buzele. Nici nu poate înghiți și nu mănâncă. E o durere foarte mare pentru că torul va rămâne pe umerii mei, fratele, sora. Fac mâncare, curat, spăl rufele”, a spus fiica mai mare.

Vecinii spun că familia este una exemplară, doar că năpasta care a dat peste ei este prea mare.

„Toți copiii au fost la școală, au învățat. Ea a avut grijă ca ei să fie curăței și să aibă ce mânca. Nu au avut așa probleme. Locuiesc alături. Dacă cerea ajutor, o ajutam cu ce puteam.”

Autoritățile locale susțin că ajută familia cu regularitate, dar fără mamă, copiii ar avea nevoie de mai mult suport.

„Lucrăm demult cu această familie. Este o situație grea. Până acum, mama era cea care conducea gospodăria. Au o minoră cu dizabilitate severă. Până acum, mama lucra în calitate de asistent parental, dar acum nu mai poate. L-am angajat deja pe tatăl fetei. Situația este grea. Noi i-am ajutat cu ce am putut”, a declarat Eugeniu Moroșan, primarul comunei Sevirova.

Cei care vor să ofere ajutor familiei sunt îndemnați să sune la numărul de telefon 069016933 sau să facă un transfer: Moldinconbank 5188 9403 0165 4927 – Tatiana Boboc. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Premierul României, încântat că Irina Rimeș este ambasador al Zilei Brâncuşi
Articolul anterior
Atacuri armate în Germania: cel puțin 11 morți și 5 răniți, lângă Frankfurt
Articolul următor