Persoanele suspecte de Covid, nevoite să aștepte până la 4 zile pentru a da testul

Persoanele suspectate de infecție cu noul coronavirus sunt puse la grea încercare. Oamenii se plâng că sunt nevoiți să aștepte și până la patru zile pentru a fi programați la testul gratuit, iar apoi alte câteva zile, până obțin rezultatul.

În tot acest timp, starea lor de sănătate se poate agrava, spun ei. Reprezentanții Ministerului Sănătății nu exclud că procedura este una mai îndelungată.

O femeie din Chișinău spune că de câteva zile are simptome de COVID-19. După ce s-a adresat la medicul de familie, a fost anunțată că va trebui să aștepte câteva zile până va putea da un test pentru depistarea noului coronavirus. Pentru că îi pasă de sănătatea sa și pentru a evita complicațiile, ea a decis să-și facă testul la o clinică privată, relatează orheitv.md.

„La stat, eu am înscriere în Chișinău și trebuie să aștept rezultatul patru zile minimum. Aici pot să vină rezultatul în 12 ore, dar acolo nu. Fără bani nu se face, dar cu bani se face. Decât să ne îmbolnăvim mai tare și să ajungem cu probleme mai grave, mai bine dăm 800 de lei de unde avem, de unde nu avem. Pe cine interesează sănătatea și împrumută bani”.

Cu aceeași situație s-au confruntat mai mulți locuitori ai capitalei. Oamenii acuză autoritățile că nu gestioneza corect pandemia, astfel ei își pun viața în pericol atunci când sunt nevoiți să aștepte zile întregi rezultatele testării gratuite.

„Fiica mea a dat analizele și a așteptat rezultatele o săptămână. Nu este corect să aștepți rezultatele la COVID, trebuie de verificat, autoritățile trebuie să rezolve această întrebare”.

„Este clar, asta este sănătatea din Republica Moldova”.

Pentru a nu risca cu propria sănătate, mulți optează pentru serviciile laboratoarelor private, unde cozile sunt mai mici, iar rezultatele vin în 12 ore. Este și exemplul celor patru membri ai familiei Bogomolnîi din Chișinău, care, acum câteva zile, au simțit primele simptome de COVID-19. Chiar dacă fiecare test i-a costat 800 de lei, familia spune că nu au avut o altă soluție.

Alina Bogomolnîi, locuitoare a municipiului Chișinău: „Copilul are câteva zile și s-a îmbolnăvit, el de acum are febră. Noi, totuși, am hotărât să fim mai în siguranță. Poate să se agraveze și starea omului și el neștiind că este pozitiv poate să afecteze pe altcineva”.

Pentru a face față situației, clinicile private colaborează cu instituțiile medicale.

Silvia Morgoci, director medical: „Nu avem contract nici cu CNAM, nici cu alte structuri în ce privește testarea pacienților asigurați. Avem contract cu unele instituții medicale. Probele se prelevează la ei în instituție, se aduc la noi și în aceeași zi rezultatul este gata”.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății recunosc faptul că testarea durează câteva zile.

Cristina Stratulat, consilier pe comunicare al ministrului Sănătății: „Probele o dată pe zi se dau. Dacă au dat analize după ce s-au luat probele, atunci se dau a doua zi. Iarăși 24 de ore până se dă rezultatul, până vine la medicul de familie rezultatul, până sunt procesate, normal că trec vreo două zile, trei, dar nu cinci”.

Autoritățile refuză să spună câte teste avem, în acest moment, în țară. Cristina Stratulat a comunicat doar că în timpul apropiat alte peste 300 de mii de teste vor ajunge în Moldova.

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Detalii șocante. O tânără de 21 de ani, aflată sub influența drogurilor, și-a ucis propria mamă la Comrat
Articolul anterior
7 lucruri pe care trebuie să le știe cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie după Brexit
Articolul următor