Peste 1.300 de ruși au intrat în Republica Moldova, în ultima săptămână. Autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic

În ultimele şapte zile, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de peste 2.600 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Dintre aceştia, 1.360 au intrat în ţară, arată datele Poliției de Frontieră. Nu sunt cu mult mai mulţi faţă de alte perioade dar autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic, solicitări ce vor fi examinate cu mare atenţie, transmite www.tvrmoldova.md.

Rusia a dat rapid 720.000 de pașapoarte separatiștilor din Ucraina. Unele  voci spun că Moscova ar putea invoca pretextul apărării lor | Digi24

Autorităţile de la Chişinău nu exclud că, în perioada următoare, ar putea creşte numărul cetăţenilor ruşi care vin în Republica Moldova. Iar preşedintele Maia Sandu spune că vor fi examinate minuţios cererile de acordare a azilului politic pe care unii dintre ei ar putea sa le depună.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Oamenii care li se acordă azil trebuie să corespundă anumitor criterii, evident că ne preocupă şi partea care ţine de securitate, asta se referă şi la cei care vin din Federația Rusă şi oricare altă ţară. Pentru noi e foarte important să menținem stabilitatea şi ordinea publică şi de aceea trebuie să analizăm dacă persoanele care vin nu reprezintă vreun pericol din acest punct de vedere.”

Între timp, autoritățile încearcă să prevină recrutarea unor mercenari din rândul cetăţenilor Republicii Moldova, în contextul în care se desfășuroară ample campanii de racolare în Federaţia Rusă, inclusiv în structuri militare private. Ministerul de Externe le recomandă basarabenilor care deţin şi cetăţenia Rusiei să vină acasă.

TELEFON DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, MAEIE: „Persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate. Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii țării noastre, că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani.”

Cetăţenii Republicii Moldova care se află în Rusia şi au nevoie de ajutor pot contacta ambasada de la Moscova. Reamintim că, acum o săptămână, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat mobilizarea parţială pentru a suplimenta numărul de soldaţi aflaţi pe front în Ucraina. De frica încorporării, multi ruşi au luat calea străinătăţii. 

Frontex, agenția UE pentru supravegherea granițelor, anunţă că, în ultima săptămână, aproape 60 de mii de cetățeni ruși au intrat în ţările europene, cu 30 la sută mai mulți decât în săptămâna precedentă. Cei mai mulți au ajuns în Finlanda și Estonia.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Tot mai mulţi locuitori din regiunea transnistreană se mută cu traiul pe malul drept al Nistrului
Articolul anterior
Ursula von der Leyen a anunțat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile măsuri includ limitări ale prețurilor la exportul de petrol rusesc
Articolul următor