Peste 1.300 de ruși au intrat în Republica Moldova, în ultima săptămână. Autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic

În ultimele şapte zile, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de peste 2.600 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Dintre aceştia, 1.360 au intrat în ţară, arată datele Poliției de Frontieră. Nu sunt cu mult mai mulţi faţă de alte perioade dar autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic, solicitări ce vor fi examinate cu mare atenţie, transmite www.tvrmoldova.md.

Rusia a dat rapid 720.000 de pașapoarte separatiștilor din Ucraina. Unele  voci spun că Moscova ar putea invoca pretextul apărării lor | Digi24

Autorităţile de la Chişinău nu exclud că, în perioada următoare, ar putea creşte numărul cetăţenilor ruşi care vin în Republica Moldova. Iar preşedintele Maia Sandu spune că vor fi examinate minuţios cererile de acordare a azilului politic pe care unii dintre ei ar putea sa le depună.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Oamenii care li se acordă azil trebuie să corespundă anumitor criterii, evident că ne preocupă şi partea care ţine de securitate, asta se referă şi la cei care vin din Federația Rusă şi oricare altă ţară. Pentru noi e foarte important să menținem stabilitatea şi ordinea publică şi de aceea trebuie să analizăm dacă persoanele care vin nu reprezintă vreun pericol din acest punct de vedere.”

Între timp, autoritățile încearcă să prevină recrutarea unor mercenari din rândul cetăţenilor Republicii Moldova, în contextul în care se desfășuroară ample campanii de racolare în Federaţia Rusă, inclusiv în structuri militare private. Ministerul de Externe le recomandă basarabenilor care deţin şi cetăţenia Rusiei să vină acasă.

TELEFON DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, MAEIE: „Persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate. Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii țării noastre, că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani.”

Cetăţenii Republicii Moldova care se află în Rusia şi au nevoie de ajutor pot contacta ambasada de la Moscova. Reamintim că, acum o săptămână, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat mobilizarea parţială pentru a suplimenta numărul de soldaţi aflaţi pe front în Ucraina. De frica încorporării, multi ruşi au luat calea străinătăţii. 

Frontex, agenția UE pentru supravegherea granițelor, anunţă că, în ultima săptămână, aproape 60 de mii de cetățeni ruși au intrat în ţările europene, cu 30 la sută mai mulți decât în săptămâna precedentă. Cei mai mulți au ajuns în Finlanda și Estonia.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Tot mai mulţi locuitori din regiunea transnistreană se mută cu traiul pe malul drept al Nistrului
Articolul anterior
Ursula von der Leyen a anunțat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile măsuri includ limitări ale prețurilor la exportul de petrol rusesc
Articolul următor