Peste 100 de kg de electronice uzate s-au strâns la lansarea campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice

Hai Moldova a dat start, duminică, 15 septembrie, campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice. Campania va reprezenta o lună de curățenie națională, timp în care, oamenii sunt îndemnați să-și ducă obiectele electronicele ieșite din uz la punctele de colectare instalate de Hai Moldova în întreaga țară.

separator

Pe parcursul a două zile, 14 și 15 septembrie, echipa Hai Moldova a participat la iarmarocul oportunităților ecologice și al antreprenoriatului social, IarmarEco, acolo unde a avut loc lansarea campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice și electrice.

În prima zi a iarmarocului, echipa Hai Moldova a informat vizitatorii târgului despre campania de colectare a deșeurilor electronice, iar seara, a avut loc proiecția filmului documentar „Grădina Sovietică”, în regia lui Dragoș Turea. Filmul dezvăluie informații despre experimentele atomice realizate în agricultura Moldovei în perioada sovietică. Pentru documentarul de 76 de minute au lucrat două echipe mari. Dacă filmările propriu-zise au avut loc în Moldova, atunci post-producția s-a realizat la București. „Această informație nu este destinată doar publicului din prezent, dar și generațiilor viitoare, întrucât o parte mare din deșeurile rămase în urma experimentelor urmează să fie transmise din generație în generație. Astfel, informația va deveni tot mai prețioasă, în timp”, ne-a spus regizorul Dragoș Turea.

În a doua zi a iarmarocului a avut loc lansarea oficială a campaniei. „Mă bucur că am putut să aduc și eu deșeurile pe care le-am colectat acasă ani de zile. E foarte bună această campanie, sper ca mai multă lume să audă, să conștientizeze cât de important este să colectăm, să reciclăm aceste deșeuri și să nu le aruncăm acolo unde se nimerește. Aștept ca toate instituțiile publice să aibă asemenea spații pe perioada acestei luni în care, cei care lucrează și cei care vizitează aceste instituții să colecteze deșeuri electronice”, a declarat prim-ministra Maia Sandu în cadrul conferinței de presă organizată la începutul evenimentului de lansare.Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și a mediului, Iuliana Cantaragiu a menționat că este o susținătoare a campaniilor Hai Moldova, încă de la începutul mișcării: „„Este cazul să schimbăm modul de a privi lucrurile, e timpul să schimbăm modul în care noi, fiecare cetățean din această țară, abordăm problema deșeurilor. Chiar și puținele facilități de colectare separată a deșeurilor pe care le avem, trebuie să fie valorificate ca treptat să diminuăm volumul deșeurilor pe carele înhumăm. Spre asta trebuie să tindem”.

Evenimentul a continuat cu o discuția-panel „Gunoiul de sub covor. Ce știm despre deșeurile din Moldova”, la care s-a vorbit activ despre riscurile pentru sănătate cauzate de gestionarea incorectă a deșeurilor, consecințele acestora asupra apei potabile, și gradul de conștientizare a problemei de gestionare a deșeurilor în Moldova.

Pe parcursul celor două zile de iarmaroc, echipa Hai Moldova a instalat containere speciale de colectare a deșeurilor electronice, vizitatorii iarmarocului putând să-și aducă propriile obiecte electronice ieșite din uz. În total, la eveniment s-au colectat 33 de kilograme de baterii, 69 de kilograme de echipamente electronice și electrice, 12 kilograme de deșeuri de cablu.

„Hai Moldova s-a bucurat mereu de  ajutor și implicare enormă din partea cetățenilor, iar anul acesta am reușit să lucrăm cu cele mai puternice companii, ONG-uri, susținători care o să contribuie la desfășurarea cu succes a acestei campanii. Noi ne bucurăm de interesul sporit din partea oamenilor de afaceri, a elevilor, dar și a Guvernului, față de această campanie. Hai Moldova este una dintre mișcările care reușește să aducă societatea împreună și într-un final asta înseamnă un succes comun”, a spus Nadejda Cebotari, coordonatoarea mișcării Hai Moldova.

Până pe 15 octombrie, în țară vor fi disponibile mai multe centre de colectare a deșeurilor electronice. Printre acestea și câteva zeci de școli selectate, care vor concura pentru a aduna cât mai multe deșeuri. Școala câștigătoare va fi premiată cu o cișmea de apă potabilă. Lista completă a centrelor de colectare urmează să fie anunțată. „Nu ne-am așteptat la un număr atât de mare de școli să se înscrie în concurs. Au fost școli care ne-au spus că timp de 15 ani au colectat baterii, neștiind ce să facă cu ele”, a povestit Nadejda Cebotari.

La sfârșitul campaniei, deșeurile electronice colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1 500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.         

Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Hai Moldova, pagina de Facebook, site-ul faradeseuri.md.

Circa 1.500 de oameni au petrecut timpul util la IarmarEco, evenimentul care promovează inițitivele ecologice!
Articolul anterior
Motivul pentru care e important ca familia ta să participe la Cursa Bunătății
Articolul următor
Alte articole interesante