Peste 100 de kg de electronice uzate s-au strâns la lansarea campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice

Hai Moldova a dat start, duminică, 15 septembrie, campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice. Campania va reprezenta o lună de curățenie națională, timp în care, oamenii sunt îndemnați să-și ducă obiectele electronicele ieșite din uz la punctele de colectare instalate de Hai Moldova în întreaga țară.

separator

Pe parcursul a două zile, 14 și 15 septembrie, echipa Hai Moldova a participat la iarmarocul oportunităților ecologice și al antreprenoriatului social, IarmarEco, acolo unde a avut loc lansarea campaniei naționale de colectare a deșeurilor electronice și electrice.

În prima zi a iarmarocului, echipa Hai Moldova a informat vizitatorii târgului despre campania de colectare a deșeurilor electronice, iar seara, a avut loc proiecția filmului documentar „Grădina Sovietică”, în regia lui Dragoș Turea. Filmul dezvăluie informații despre experimentele atomice realizate în agricultura Moldovei în perioada sovietică. Pentru documentarul de 76 de minute au lucrat două echipe mari. Dacă filmările propriu-zise au avut loc în Moldova, atunci post-producția s-a realizat la București. „Această informație nu este destinată doar publicului din prezent, dar și generațiilor viitoare, întrucât o parte mare din deșeurile rămase în urma experimentelor urmează să fie transmise din generație în generație. Astfel, informația va deveni tot mai prețioasă, în timp”, ne-a spus regizorul Dragoș Turea.

În a doua zi a iarmarocului a avut loc lansarea oficială a campaniei. „Mă bucur că am putut să aduc și eu deșeurile pe care le-am colectat acasă ani de zile. E foarte bună această campanie, sper ca mai multă lume să audă, să conștientizeze cât de important este să colectăm, să reciclăm aceste deșeuri și să nu le aruncăm acolo unde se nimerește. Aștept ca toate instituțiile publice să aibă asemenea spații pe perioada acestei luni în care, cei care lucrează și cei care vizitează aceste instituții să colecteze deșeuri electronice”, a declarat prim-ministra Maia Sandu în cadrul conferinței de presă organizată la începutul evenimentului de lansare.Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și a mediului, Iuliana Cantaragiu a menționat că este o susținătoare a campaniilor Hai Moldova, încă de la începutul mișcării: „„Este cazul să schimbăm modul de a privi lucrurile, e timpul să schimbăm modul în care noi, fiecare cetățean din această țară, abordăm problema deșeurilor. Chiar și puținele facilități de colectare separată a deșeurilor pe care le avem, trebuie să fie valorificate ca treptat să diminuăm volumul deșeurilor pe carele înhumăm. Spre asta trebuie să tindem”.

Evenimentul a continuat cu o discuția-panel „Gunoiul de sub covor. Ce știm despre deșeurile din Moldova”, la care s-a vorbit activ despre riscurile pentru sănătate cauzate de gestionarea incorectă a deșeurilor, consecințele acestora asupra apei potabile, și gradul de conștientizare a problemei de gestionare a deșeurilor în Moldova.

Pe parcursul celor două zile de iarmaroc, echipa Hai Moldova a instalat containere speciale de colectare a deșeurilor electronice, vizitatorii iarmarocului putând să-și aducă propriile obiecte electronice ieșite din uz. În total, la eveniment s-au colectat 33 de kilograme de baterii, 69 de kilograme de echipamente electronice și electrice, 12 kilograme de deșeuri de cablu.

„Hai Moldova s-a bucurat mereu de  ajutor și implicare enormă din partea cetățenilor, iar anul acesta am reușit să lucrăm cu cele mai puternice companii, ONG-uri, susținători care o să contribuie la desfășurarea cu succes a acestei campanii. Noi ne bucurăm de interesul sporit din partea oamenilor de afaceri, a elevilor, dar și a Guvernului, față de această campanie. Hai Moldova este una dintre mișcările care reușește să aducă societatea împreună și într-un final asta înseamnă un succes comun”, a spus Nadejda Cebotari, coordonatoarea mișcării Hai Moldova.

Până pe 15 octombrie, în țară vor fi disponibile mai multe centre de colectare a deșeurilor electronice. Printre acestea și câteva zeci de școli selectate, care vor concura pentru a aduna cât mai multe deșeuri. Școala câștigătoare va fi premiată cu o cișmea de apă potabilă. Lista completă a centrelor de colectare urmează să fie anunțată. „Nu ne-am așteptat la un număr atât de mare de școli să se înscrie în concurs. Au fost școli care ne-au spus că timp de 15 ani au colectat baterii, neștiind ce să facă cu ele”, a povestit Nadejda Cebotari.

La sfârșitul campaniei, deșeurile electronice colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1 500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.         

Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Hai Moldova, pagina de Facebook, site-ul faradeseuri.md.

Polițiștii, în comun cu voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani din Orhei, care de o săptămână este de negăsit

Polițiștii în comun cu colegii altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici continuă căutările fetei de 19 ani, care de o săptămână este de negăsit, după ce a urcat într-o mașină de ocazie pe o stradă din Orhei.

Au apărut noi circumstanțe care au determinat poliția să extindă căutările și în raionul Telenești.

Oamenii legii continuă investigarea cazului, iar șoferul mașinii în care a urcat fata este în custodia poliției și refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Apă otrăvită pentru un sat din țară, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct, pe teritoriul unei foste ferme de vaci

Apă cu amoniac în loc de apă potabilă. Peste patru mii de locuitori dintr-un sat din Republica Moldova au fost puşi în situaţia de a consuma apă cu amoniac şi alte substanţe nocive, care le poate afecta la greu sănătatea. Este vorba de satul Logăneşti din raionul Hânceşti, unde autorităţile au dat în exploatare un apeduct cu apă „potabilă”, pentru care s-au cheltuit aproape 10 milioane de lei (peste 528.000 euro), scrie evz.ro.

Mai multe analize au arătat că apa nu este bună pentru consum, însă autorităţile locale merg la orice pentru a convinge locuitorii din Logăneşti că au cea mai bună apă. În ciuda eforturilor Primăriei Logăneşti, la mai puţin de trei luni după ce a fost dat apeductul în exploatare, Agenţia Naţională pentru Suguranţă Alimentară (ANSA), a interzis consumul apei din apeductt şi obligat administraţia locală să asigure şcoala şi grădiniţa cu apă îmbuteliată.

Proiectul din Logăneşti a fot finanțat de către Fondul naţional pentru dezvoltare regională.

Cuantumul Fondului este de 1% din veniturile bugetului de stat, aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În Fond se regăsesc şi alte mijloace financiare din sectorul public şi din cel privat la nivel local, regional, naţional şi internaţional. Precum şi mijloacele oferite prin programele de asistenţă ale Uniunii Europene.

Apă de pe locul unde a fost o fermă de vaci

Primăria din Logăneşti a ales pentru sondele de apă teritoriul unei foste ferme de vite. Oamenii din sat spun că pe acest loc, timp de cel puţin 30 de ani, a fost un depozit de furaje. Şi că în perioada sovietică acestea erau tratate cu amoniac pentru a evita rozătoarele.

Mai mult, în imediata apropiere, se regăseşte şi în prezent o fermă de vite şi nu este exclus ca deşeurile de acolo să contamineze izvoarele subterane.

Întreprinderea Vipart Plus SRL, care a câştigat, în octombrie 2022, licitaţia pentru construcţia apeductului, a trimis probele de apă din viitoarele sonde la un laborator privat, înainte să înceapă lucrările. Rezultatele au arătat că apa conţine un nivel ridicat de amoniac şi nu poate fi folosită ca potabilă sau în alimentaţie.

Totuşi, cu acordul Primăriei Logăneşti, sondele au fost săpate anume în acel loc.

Consilierii locali au declarat, sub protecţia anonimatului, că primarul Valentin Danu ar fi insistat pentru acel loc din considerente economice. În apropiere se află liniile de înaltă tensiune şi nu trebuie mijloace suplimentare pentru conectarea la energia electrică. Totodată, izvoarele cu apă se află la o adâncime de până la o sută de metri.

Dar cel mai mult, edilul a economisit din timp, deoarece în mai puţin de un an urma să aibă loc alegeri locale. Şi trebuia să convingă oamenii din sat că trebui să fie reales pentru încă patru ani.

Nu se ştie a cui a fost iniţiativa, a agentului econinterzise pentru apa potabilă. În schimb, sunt mult mai ieftine.

Ţeavă folosită la apeductul din Logăneşti/ Sursa foto: EvZ

Locuitorii din Logăneşti au comunicat pentru EvZ că au consultat ingineri în domeniu şi au fost informaţi că astfel de ţevi sunt folosite la petrol. Iar materialul din care sunt confecţionate conţine compuşi cancerogeni.

Acest adevăr a fost recunoscut de Primăria Logăneşti, care a decis la scurt timp după ce a fost dat apeductul în exploatare să schimbe ţevile.

„Primarul nu ne-a spus nimic. Este curios şi pentru noi de ce au schimbat ţevile şi din ce bani au făcut-o. Noi nu am aprobat nimic în acest sens. Un lucru este clar. Primarul a dat-o în bară cu apa potabilă. Sătenii sunt foarte nemulţumiţi”, ne-a spus Tudor Rotaru, consilier din Logăneşti.

Consumatorii, îngrijoraţi de calitatea apei

Locuitorii din Logăneşti, care achită 26.7 (1.42 euro) pentru un metru cub de apă pretins potabilă, au fost alertaţi de calitatea ei.

„Doar am gustat. Parcă aveam fier în gură. Nu o folosesc în alimentaţie. Pentru băut, o cumpăr din magazin”, ne-a declarat o locuitoare din Logăneşti.

Sătenii, chiar dacă au apeduct în gospodărie, merg după apă la cele două izvoare din localitate. Iar unii şi-au făcut puţuri în gospodăriile lor.

Câţiva consumatori au dus probe de apă la două laboratoare din Chişinău – la Regia Apă-Canal şi Institutul de biochimie al Academiei de Ştiinţe. Şi în ambele cazuri s-a constatat că apa din apeductul de la Logăneşti nu este potabilă. Pentru că conţine amoniu în exces, dar şi alţi componenţi nocivi.

Citiți continuarea AICI.

Emilian Crețu, moment emoționant dedicat mamei sale în cadrul emisiunii lui Fuego

Îndrăgitul actor moldovean Emilian Crețu a sensibilizat din nou opinia publică cu un moment emoționant în cadrul emisiunii lui Fuego ”Drag de România mea” de la TVR. Acesta a venit cu un mesaj profund pentru cea care i-a dat viață, mama sa, și i-a dedicat acesteia, dar și tuturor mamemor, un moment poetic și muzical împreună cu artistul român Paul Surugiu-Fuego.

”Tot ceea ce fac în viața asta, chiar dacă, deseori, plângi, o fac în primul rând pentru ca tu să fii fericită”, a spus, cu un nod în gât, Emilian în emisiune.

Fuego a postat momentul pe pagina sa de Facebook:

”Un moment emoționant dedicat tuturor mamelor alături de actorul basarabean Emilian Crețu!”, scrie în postarea sa Fuego.

Puteți vedea AICI.

De 8 Martie, Emilian Crețu și-a felicitat mama prin intermediul unui video emoționant pe care l-a publicat pe pagina sa de facebook. Actorul i-a dedicat mamei sale cele mai dulci și prețioase gânduri pe care orice mamă și-ar dori să le audă de la fiul său.

Emilian Crețu a devenit un promotor și un exemplu frumos de grijă, susținere și dragoste pentru familia sa.

Circa 1.500 de oameni au petrecut timpul util la IarmarEco, evenimentul care promovează inițitivele ecologice!
Articolul anterior
Motivul pentru care e important ca familia ta să participe la Cursa Bunătății
Articolul următor