Peste 11.200 de morți în Turcia și Siria! Erdogan a ajuns în zonele distruse de cutremurele ucigașe

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 11.200 de morți și, pe măsură ce trece timpul, este de așteptat să crească. 6.000 de clădiri s-ar fi prăbușit doar în Turcia, iar șansele celor prinși sub dărâmături scad de la o oră la altă. Continuă căutările și misiunile de salvare contracronometru, scrie digi24.ro.

Peste 13 milioane de oameni sunt afectați în Turcia, într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la est la vest și pe 300 km de la nord la sud.

Autoritățile au declarat stare de calamitate în 10 provincii, pentru trei luni, și susțin că sinistrații vor fi cazați în hotelurile din Antalya. Până vor ajunge acolo, oamenii se luptă să supraviețuiască iernii. Corturi umanitare au fost instalate pentru cei care nu mai au case. Rămași doar cu hainele de pe ei, oamenii au aprins focuri și spun că au mâncat pentru prima dată după două zile. Iarna și drumurile distruse îngreunează sosirea ajutorului de care au nevoie. Miercuri la prânz, un nou cutremur cu magnitudine 4,5 s-a resimțit în Turcia.

Puteți citi aici informațiile transmise luni, 6 februarie, despre cutremurul din Turcia  Puteți citi aici informațiile transmise marți, 7 februarie, despre cutremurul din Turcia .

China va ajuta Siria cu 4,4 milioane de dolari

China va oferi Siriei ajutor umanitar de urgență în valoare de 30 de milioane de yuani (4,4 milioane de dolari), a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Mao Ning, într-o conferință de presă, scrie Reuters. Mao a spus că ajutorul constă în bani, alimente și echipamente de prim ajutor. China s-a angajat deja să acorde Turciei o primă tranșă de 40 de milioane de yuani ca ajutor de urgență.

Totodată, o echipă de salvare în caz de cutremur trimisă de China a sosit miercuri dimineață pe aeroportul Adana din Turcia, a transmis CCTV. Din echipa de salvare fac parte 82 de oameni, care au venit cu 20 de tone de echipamente, precum și patru câini de căutare și salvare. Echipa va coopera cu autoritățile locale, ambasada Chinei în Turcia, Organizația Națiunilor Unite și alte misiuni oficiale. În plus, 52 de voluntari din provinciile Guangdong, Jiangsu, Jiangxi și Zhejiang, vor ajuta la intervențiile de salvare în zonele afectate de cutremur.

Un bărbat a refuzat să-și deconecteze de la aparate soția cu ,,zero șanse de supraviețuire”. După 2 luni, aceasta s-a trezit din comă

O femeie care era menținută în viață doar de aparate, despre care medicii au spus că are „zero șanse de de supraviețuire”, s-a trezit din comă la două luni după ce soțul ei a refuzat să o deconecteze de la aparate. Femeia din Indiana, SUA, s-a infectat cu coronavirus în 2021, în timp ce era însărcinată, după ce a amânat vaccinarea pentru că se temea pentru copil, întrucât mai pierduse trei sarcini.

cuplu

Autumn Carver a fost internată în spital și a fost pusă pe ventilație artificială. La scurt timp, medicii au decis să-i facă cezariană, pentru a salva copilul. Imediat după ce l-a adus pe lume pe fiului ei, Huxley, starea ei s-a agravat, a intrat în comă și a fost conectată la aparate. Soțul lui Autumn, Zach, a spus că medicii i-au dat zero la sută șanse de supraviețuire. Însă el nu a vrut să accepte acest verdict, potrivit digi24.ro și msn.com.

După ce a fost îngrijită în diverse spitale din Indiana, Autumn a ajuns într-un final la un spital din Chicago, în luna octombrie. Odată ajunsă aici, medicii au lat în calcul un transplant de plămâni, dar, până la urmă, chirurgul specialist Ankit Bharat a ales să-i acorde mai mult timp pentru a se recupera singură.

Totuși, în ambele situații șansele ei de supraviețuire creșteau la cel mult 5 la sută. Însă Zach nu a renunțat niciodată la ea și a refuzat să o deconecteze de la aparate, iar în final recomandarea doctorului Bharat, aceea că Autumn avea nevoie de mai mult timp, s-a dovedit a fi corectă, pentru că starea ei a început să se îmbunătățească încet, dar constant. Autumn și-a cunoscut fiul pe 19 octombrie, când acesta avea deja 2 luni. O lună mai târziu a ieșit de la terapie intensivă, iar pe 1 decembrie a fost externată.

Medicii au numit recuperarea ei un „miracol”, spunând că a reușit să recupereze până la 40% din capacitatea pulmonară în momentul externării. Deși plămânii ei nu își vor reveni complet niciodată, medicii spun că Autumn este acum capabilă să trăiască o viață absolut normală.

Mai mulţi studenţi de la UTM ar fi fost ademeniţi cu sume de până la 50 de euro pentru a participa la protestele din Capitală

Mai mulţi studenţi de la UTM au fost ademeniţi cu sume de până la 50 de euro pentru a participa la mitingurile organizate de „Mișcarea pentru popor”, anunță Ziarul de Gardă.

Protest de amploare în Chișinău. Coloane formate din mii de oameni au venit  în fața Președinției - Partidul Şor

Mai mulţi studenţi de la Universitatea Tehnică din Moldova au fost ademeniţi cu sume de până la 50 de euro pentru a participa la mitingurile organizate de „Mișcarea pentru popor”, a partidului Șor. Asta arată o investigaţie a Ziarului de Gardă, potrivit căreea tinerii ar fi fost racolaţi printr-o reţea socială. Jurnaliştii au mai aflat că, deşi au ieşit la proteste, studenţii nu şi-au mai primit banii promişi. Reprezentanţii partidului Şor nu au răspuns la telefon pentru o reacţie.

Unul dintre jurnaliştii de la Ziarul de Gardă s-a infiltrat în mai multe grupuri de pe o reţea de socializare, care racola tineri ce urmau să iasă la protestele oranizate de Mişcarea pentru popor. Acolo erau negociate şi sumele de bani, care ajungeau până la 50 de euro pentru o persoană. 

Potrivit investigaţiei, printre cei racolaţi ar fi studenţi dintr-un cămin al Universităţii Tehnice din Moldova. Administratorul grupului le dădea instrucţiuni clare potenţialilor participanţi, pe care îi îndemna să aducă şi alte persoane.

În investigaţie se spune că administratorul grupului ar fi anunţat, de câteva ori, amânarea participării la poteste, din lipsa banilor.

După mai multe amânari ale protestelor, în data de 11 martie, un adminsitrator al grupului a convocat mai mulţi studenţi în centrul oraşului Chişinău, unde le-a dat noi instrucţiuni.

Tinerii care au participat la protestul din 12 martie nu au primit, însă, banii. După 10 zile, jurnalistul de la Ziarul de Gardă, infiltrat în grup, a încercat să afle motivul.

După un schimb de mesaje, jurnalistul şi administratorii grupului au stabilit o întâlnire. Aceştia au recunoscut că racolau tineri pentru a participa la proteste.

În urma celei mai recente percheziţii în dosarul finanţării ilegale a Partidului Şor, procurorii anticorupţie confiscarea peste 2,5 milioane de lei şi 50 de mii de euro, iar trei persoane au fost reţinute. 

Banii erau destinaţi pentru remunerarea participanţilor la proteste şi cheltuielile aferente. Am încercat să cerem opinia Partidului Şor la ancheta jurnalistică, însă nu au răspuns la telefon.

Tânăra din Ucraina care a rămas fără picior la doar 19 ani: ,,Vreau să arăt lumii puterea poporului ucrainean”

O frumoasă adolescentă în vârstă de 19 ani a devenit un simbol al războiului din Ucraina. Tânăra s-a aflat la un pas de moarte.

mamaplus

Vehiculul militar în care se afla împreună cu doi colegi a fost bombardat în timp ce se afla pe front. La doar 19 ani, Rusya Danilkina și-a pierdut un picior, transmite Protv.ro.

Tânăra și colegii ei soldați se îndreptau spre orașul ucrainean Herson. Au auzit semnalul care anunță un bombardament îndepărtat. Apoi, sunetul de fundal devenise atât de asurzitor încât tânăra de 19 ani nu-și mai auzea propriile țipete. În câteva secunde, obuzele rusești au sfâșiat partea laterală a vehiculului militar în care se afla Rusya Danilkina. Așa și-a pierdut piciorul stâng.

„Era un miros îngrozitor de explozibil și de carne. Apoi am văzut sânge peste tot și părți din corpul meu în mașină. Mă țineam de genunchi și mi-am dat seama că nu mai aveam partea inferioară a piciorului”, povestește ea despre acea zi, conform DailyMail. 

„Înainte de acel moment, întotdeauna am crezut că oamenii aflați în stare de șoc atât de mare nu simt durerea. Dar eu am simțit totul – o durere prea mare pentru a fi descrisă în cuvinte. Eram atât de speriată și îmi pierdeam controlul. Corpul îmi amorțea. Mi-am închis ochii și m-am pregătit să mor…”, a povestit tânăra.

Tânăra a fost transportată de urgență la spital de către medicii militari.

„Nu aveam nicio idee că voi fi suficient de puternică pentru a supraviețui, dar pierderea unei părți din mine m-a învățat să nu mai iau niciodată viața ca fiind de la sine înțeleasă’, spune Rusya. M-am schimbat. Sunt mai fericită acum, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat”, a spus tânăra.

Ea a stat la un centru de reabilitare din Odesa, orașul său natal din sud-vestul Ucrainei. Tânăra a povestit cum i s-a schimbat viața după ce și-a pierdut un membru.  

„Atunci când vreau să-mi scot un pantof de la un picior folosindu-mă de celălalt îmi dau seama că nu pot să o fac. (…)La început nu am vrut să fiu în viață. Nu puteam accepta viața mea fără picior. Dar psihologul meu îmi antrenează creierul să accepte această nouă realitate”, a spus tânăra.

Curajul ei a transformat-o pe tânără într-o emblemă a speranței și a sfidării pentru ucrainenii aflați pe front.

„Vreau să arăt lumii puterea poporului ucrainean. Nu regret că am mers la război sau că mi-am pierdut piciorul. Cu câteva zile înainte de tragedie am simțit în inima mea că mi se va întâmpla ceva rău și cred că acest lucru s-a întâmplat cu un motiv”, a mai spus tânăra.

Voluntar pe front

Rusya avea 18 ani și locuia în Odesa când a izbucnit războiul. Mama ei, Svetlana, lucrează pentru departamentul de personal al armatei ucrainene, iar tatăl ei vitreg, Anatoliy, este comandantul unui pluton militar.

După ce a terminat școala, tânăra a aplicat fără succes pentru facultate. Ea se pregătea să devină tatuatoare.

„Nu știam cu adevărat ce vreau să fac cu viața mea până când țara noastră a fost atacată și am simțit o dorință puternică de a o apăra”, spune Rusya.

În aprilie anul trecut, ea a depus o cerere pentru a face voluntariat în armata ucraineană. A fost acceptată de un centru de serviciu militar din Zaporojie.

„Mi s-a permis doar să fac hârțogăraie – sarcini de birou, cum ar fi sortarea pașapoartelor soldaților. Părinții mei nu au crezut că natura muncii mele ar reprezenta un mare risc, așa că mi-au acceptat decizia”, a povestit ea.

Tânăra era însă frustrată că nu era mai implicată în război.

„Am simțit că chemarea mea era să fiu și eu acolo și mi-am implorat comandantul să mă lase să mă alătur. El a spus că sunt prea tânără”, spune ea.

Rusya a insistat și în cele din urmă i s-a permis să se antreneze ca operator radio voluntar, monitorizând mișcările inamicului, aviația și atacurile.

A învățat rapid să folosească o armă, și-a impresionat superiorii, iar după o lună a obținut un post care este în general ocupat de bărbați. Turele ei de lucru se petreceau noaptea în tranșee.

„Eram într-o gaură în pământ, sub amenințarea bombardamentelor și a rachetelor de distrugere în masă. Eram în pericol și speriată tot timpul, dar m-am obișnuit cu acest sentiment”, spune Rusya.

A filmat atacul în care și-a pierdut piciorul

În dimineața zilei de 10 februarie, ea și doi colegi voluntari au plecat spre Herson, în sudul Ucrainei.

Ea povestește că „erau vehicule inamice peste tot”.

„Am văzut noi găuri în pământ. Era clar că tocmai avusese loc un atac”, a spus ea.

Era în jurul prânzului când au fost prinși în bombardament.

„La început nu am înțeles ce se întâmpla. După ce bombardamentul a trecut prin mașină și m-a lovit, am țipat la colegul meu: „Ce s-a întâmplat?”, pentru că nu voiam să mă uit. Nu pot descrie durerea. Mi-am dat seama după fața lui că nu a vrut să-mi răspundă. Apoi au început din nou bombardamentele”, a povestit ea.

Cu telefonul în mână, aflată în stare de șoc, tânăra a înregistrat explozia și i-a trimis clipul fratelui ei.

Adolescenta a fost transportată de urgență la spitalul Chornobayivka din Hherson. Pierduse atât de mult sânge încât, își amintește ea, „doctorul a spus că am fost norocoasă – câteva secunde mai târziu și nu aș mai fi fost în viață”.

„În acea noapte nu am putut dormi deloc. Nu mă puteam opri din plâns, atât din cauza durerii, cât și din punct de vedere mental, pentru că știam că mi-am pierdut piciorul”, spune Rusya. 

mamaplus

Un nou cutremur a zguduit Turcia la prânz
Articolul anterior
Actorii din Turcia, devastați de durere! Nu își găsesc rudele și părinții: ,,Apartamentul din Antakya, casa în care am crescut. Mama era acolo!”
Articolul următor