Peste 147 de milioane de dolari, trimiși de moldovenii din străinătate în luna decembrie

În luna decembrie, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 147,84 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 36,9% comparativ cu decembrie 2019. Aproape 47% din transferuri sunt din țările Uniunii Europene, cele din CSI au o pondere de 13,6%, iar 39,6% sunt transferuri din alte țări ale lumii, transmite IPN.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice, în decembrie 2020, au constituit 69,23 milioane de dolari. Ca rezultat al ieșirii Regatului Unit din UE, volumul transferurilor din UE în decembrie 2020 a fost cu 14,17 milioane de dolari mai mic.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, sunt de menționat transferurile din Israel, care au o pondere de 17,4%. Transferurile din Italia alcătuiesc 13,9% din total. Acestea sunt urmate de transferurile din Rusia – 12,5%, din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 9,6%, din Germania – 9% etc.

În structura pe valute, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 64,5%, urmate de transferurile în dolari SUA – 33,2% și cele în ruble rusești – 2,3%.

Pe parcursul  perioadei ianuarie-decembrie 2020, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1486,74 milioane dolari SUA, cu 21,6% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

În decembrie 2020, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 10,5 puncte procentuale la creșterea valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice. Eliminându-se efectul cursului de schimb, prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 26,4%.

Natalia Morari a remarcat un semn caracteristic în sarcină. Jurnalista trăiește cea mai frumoasă etapă a vieții
Articolul anterior
Foto! Viața în Wuhan, focarul primar de Covid, la un an după pandemie: Oamenii merg în baruri sau în parc fără măști
Articolul următor
Alte articole interesante