Peste 1,5 milioane de albine au murit otrăvite într-o prisacă din Ungheni

Câţiva apicultori din satul Romanovca, Ungheni, au rămas fără 30 de familii de albine, după ce acestea s-au otrăvit cu o substanţă chimică folosită la tratarea pomilor fructiferi.

separator

Oamenii spun că s-au pomenit peste noapte cu pierderi de peste 100 de mii de lei, transmite publika.md.

Deşi sunt convinşi că de vină ar fi proprietarul unei livezi din satul vecin, ei nu pot demonstra acest lucru. „Întotdeauna în lucrul acesta noi am depus suflet, şi am lucrat cu multă dăruire. Şi să pierdem atâta, e tare obijduitor”, spune Aurica Mitruc.

În prisacă erau peste 100 de familii de albine şi aproape 1 milion şi jumătate de insecte au pierit. Vladimir Mitriuc a anunţat specialiştii ANSA, care au prelevat probe doar din stupi, nu şi din livada de meri.

Şeful adjunct al subdiviziunii ANSA din raion, Sergiu Timofti, spune că acest lucru nici nu era necesar, deoarece proprietarul livezii avea toate actele în regulă:

„Acesta este un document personal pe care el duce răspundere personală dacă a înscris corect sau nu. El pe propria răspundere duce răspundere pe utilizarea produselor de uz fitosanitar”.

Totuşi, fermierul s-a ales cu o amendă de 900 de lei, pentru că nu a anunţat autorităţile şi apicultorii din satele vecine despre lucrările pe care le-a făcut în livadă. Rezultatele analizelor de laborator au confirmat faptul că albinele s-au otrăvit cu o substanţă chimică folosită la stropirea pomilor fructiferi, alta decât cea pe care agricultorul sancţionat a indicat-o în registru.

„El a spus că a stropit cu nişte preparate care nu dăunează albinele, şi nu trebuie să ne anunţe pe noi. În timpul cela numai livezile de măr erau înflorite. Şi ei se află iată peste deal, la un kilometru şi jumătate maximum”, afirmă Vladimir Mitruc.

Apicultorii spun că îşi vor căuta dreptatea în instanţă, pentru că proprietarul livezii refuză să le achite prejudicii. Pomicultorul nu a răspuns jurnaliștilor la telefon pentru un comentariu.

Un bărbat de 38 de ani, fără alte boli, a murit de pneumonie Covid-19. Bilanțul a ajuns la 190 de morți
Articolul anterior
Țările europene ies din pandemie. Ce se întâmplă în Moldova?
Articolul următor
Alte articole interesante