Peste 168.000 de moldoveni au plecat din Republica Moldova în ultimii trei ani

Peste 168 de mii de moloveni au părăsit ţara în perioada anilor 2021 – 2023. Despre asta anunţă analistul economic, Veaceslav Ioniţă, care afirmă că viteza de migraţie a populaţiei în ultimii doi ani este mai mare decât în orice altă perioadă a anilor 2001-2005 şi 2016-2020.

Potrivit estimărilor lui Veaceslav Ioniţă, în Republica Moldova locuiesc în prezent două milioane 700 de mii de oameni, transmite newtv.md

Cifra este aceeaşi din anul 1953:

„Pe malul drept locuiesc două milioane 423 de mii, iar pe malul stâng, estimez că au mai rămas 297 de mii. Numărul acesta, de două milioane 720 de mii în 2024 s-a dus exact cu 70 de ani în urmă. ”  afirmă Ioniţă

De asemenea, potrivit analistului, peste un milion 70 de mii de moldoveni sunt plecaţi peste hotare,  iar peste o sută de mii sunt cetăţeni care pleacă periodic la muncă, iar ulterior revin în Republica Moldova:

„Peste hotare suntem un milion 70 de mii. Vă felicit, am depăşit cifra de peste un milion de cetăţeni peste hotare, care permanent nu sunt în ţară. În total, avem un milion 200 de mii de oameni care mai mult sau mai puţin lucrează peste hotare”  afirmă Ioniţă

De asemenea, potrivit datelor expertului, vârsta medie a persoanelor aflate în ţară în anul 1959 era 27,5 ani, în anul 2020 aceasta a ajuns la 30 de ani, iar în 2024 vârsta medie a cetăţenilor din Moldova ajuns la 41,1 ani. Astfel, în patru ani de zile, vârsta medie a moldovenilor a îmbătrânit cu patru ani:

„Este extrem, extrem de mult. Greu îmi imaginez că mai este o ţară în Europa, nu cred că mai este o ţară unde atât de rapid îmbătrâneşte populaţia. Avem ţări cu populaţia îmbătrânită, dar nu atât de rapid. Va fi o presiune enormă pe sistemul nostru de pensionare, parctic nu avem tineri, avem doar populaţie în vârstă” 

Maia Sandu, la Forumul femeilor din Moldova 2024: ,,Să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”

Președinta Maia Sandu a participat astăzi la Forumul Femeilor din Moldova, unde a vorbit despre rolul femeilor de a transforma lucrurile în societatea noastră. 

„Azi, una din trei afaceri din țara noastră este condusă de o femeie, 24% din primari sunt femei, 11 femei ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice și tot o femeie conduce procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană”, a spus șefa statului, potrivit unui comunicat al Președinției Republicii Moldova. 

La „Forumul femeilor din Moldova 2024”, Președinta a vorbit și despre discriminare, inechitate, despre problema discursului de ură, despre faptul că fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții o formă de violență. Șefa statului a subliniat că femeile trebuie să știe despre Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie și despre Centrul de Justiție Familială al Poliției, instituții care au menirea de a ajuta femeile care se confruntă cu situații de abuz. 

„Le-am îndemnat pe participante să discutăm cu femeile din toate localitățile noastre, să oferim acel cerc de sprijin necesar, de care avem nevoie toate, atunci când puterile par la limită. Le-am îndemnat să avem încredere în forțele proprii, să ne inspirăm din puterea și curajul mamelor și bunicilor noastre, să fim generația de femei care aduce Uniunea Europeană în Moldova”, a punctat Președinta Maia Sandu. 

Caniculă extremă: România introduce restricții de circulație pe mai multe sectoare de autostrăzi și drumuri naționale

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România informează participanții la traficul rutier că, în perioada 13 – 14 iulie, în intervalul orelor 10:00 – 20:00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și R. Moldova.

Potrivit CNAIR, autovehiculele cu care depășesc limita de 7,5 de tone nu vor putea circula în acest weekend pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Timiș, Caraș – Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați și Brăila.

Excepție de la aceste restricții fac:

 • transporturile de persoane;
 • transporturile de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
 • vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;
 • transporturi funerare;
 • transporturi poștale;
 • transporturi de echipamente de prim ajutor;
 • transporturi pentru distribuire de carburanți;
 • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
 • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
 • transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
 • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
 • transporturi apă îmbuteliată;
 • transporturi produse provenite din exploatări agricole;
 • transporturi militare implicate în exerciții multinaționale;
 • produse alimentare diverse (produse de panificație, produse de patiserie și de cofetărie proaspete, pișcoturi și biscuit, produse de patiserie și de cofetarie conservate, zahăr și produse conexe, cacao, ciocolată și produse zaharoase, paste făinoase, cafea, ceai și produse conexe, condimente și mirodenii, produse nutriționale speciale, diverse produse alimentare și produse uscate, sucuri și băuturi alcoolice și nealcoolice, inclusiv apă minerală).

Moldova va prelua președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Deținerea pentru a doua oară a președinției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în perioada noiembrie 2025 – mai 2026, va oferi R. Moldova ocazia creșterii vizibilității pe plan european și internațional.

Ambasador: Moldova va prelua președinția Comitetului de Miniștri al CoE

De această părere este reprezentanta permanentă a R. Moldova pe lângă Consiliul Europei, Daniela Cujbă. Ambasadoarea a menționat că preluarea președinției va contribui la sporirea profilului Consiliului Europei în Republica Moldova în rândul cetățenilor, transmite IPN.

Întrebată despre procedura de stabilire a priorităților președinției, Daniela Cujbă a precizat că este o prerogativă a țarii care deține președinția și derivă, de regulă, din prioritățile țării.

Totodată, aceste priorități țin cont și de actualitatea la momentul în care țara deține președinția și de evoluțiile proceselor care au fost lansate sau care urmează a fi lansate în perioada deținerii mandatului. Aceste priorități devin parte a programului președinției și vor fi comunicate în primele zile ale preluării președinției la Consiliul Europei, a mai spus Daniela Cujbă.

Pe 13 iulie se împlinesc 29 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei. Moldova a deținut președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în perioada mai-noiembrie 2003, fiind prima ţară din spaţiul CSI căreia i-a revenit această misiune.

Google a adăugat 110 limbi noi la traducătorul său online Google Translate
Articolul anterior
47 de elevi au obținut nota 10 pe linie la sesiunea de bacalaureat din acest an
Articolul următor