Peste 2.300 de persoane au achitat polița de asigurare medicală pe parcursul ultimelor două săptămâni

Peste 2.300 de persoane au achitat, în perioada 1-16 aprilie, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă prin serviciul guvernamental de plăți electronice MPay. Această cifră este de 7 ori mai mare față de perioada similară a anului 2019, se arată într-un comunicat emis de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

separator

,,Totodată, unele persoane au achitat prima de asigurare prin transfer bancar, iar procesarea acestor plăți durează 1-3 zile.

În prezent, Compania Naţională de Asigurări în Medicină procesează declarațiile pe propria răspundere privind obligaţia achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2020 de către cetățenii care se întorc în țară atât pe cale terestră, cât și aeriană.

Aceste declarații sunt recepționate în format scanat de către CNAM, săptămânal, de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), în conformitate cu pct. 26.2 din Dispoziția nr. 10 din 31 martie a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Procesarea declarațiilor este efectuată în mod manual de către specialiștii CNAM. După ce sunt procesate declarațiile, se efectuează verificările în Sistemul informațional automatizat „Asigurarea Obligatorie de Asistență Medicală”, urmând a fi depistate persoanele care nu și-au onorat obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală.

O parte dintre persoanele care revin în țară sunt asigurate de Guvern (studenții, copiii cu vârsta de până la 18 ani, pensionarii, persoanele cu dizabilități etc.) și sunt exonerate de la plata primei de asigurare.

Cetăţenii care nu și-au onorat obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală vor primi o notificare de la CNAM pentru a efectua achitarea. Ulterior, în cazul în care aceştia nu vor achita prima de asigurare nici după notificarea din partea CNAM, va putea fi dispusă încasarea silită a primelor şi, după caz, a penalităţilor aferente, în procedura judiciară.

Amintim că cetățenii moldoveni și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova care intră în țară începând cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, în conformitate cu Dispoziția nr. 10 din 31 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale. Aceștia pot achita prima de asigurare prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, disponibil atât online, cât și la oficiile poștale sau terminalele de plată din țară”, mai este specificat în comunicatul emis.

Video! Metodă inedită de testare pentru Covid-19, pe stradă, în Israel
Articolul anterior
Angajații bibliotecii „Ion Creangă” citesc online povești pentru copii. Video!
Articolul următor
Alte articole interesante