Peste 2 milioane de lei au fost ridicați de ofițerii anticorupție în dosarul ,,ASEM”

Peste 2 000 000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM. Provenienţa banilor urmează a fi stabilită în cadrul acţiunilor de urmărire penală ulterioară.

separator

Astăzi, procurorii urmează să decidă dacă vor cere instanţei de judecată mandate de arestare pe numele persoanelor reţinute pentru 72 de ore. Amănunte despre ordinea escortării reţinuţilor la judecătoria Chişinău (Buiucani) vor fi comunicate suplimentar.

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost. Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

400 de fazani au fost aduși din Ungaria în raionul Soroca

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a anunțat, pe 4 iulie, că un grup de 400 de fazani a fost adus recent din Ungaria în raionul Soroca, înr-un efor de a îmbunătăți resursele cinegetice din această zonă a țării.

400 de fazani au fost aduși din Ungaria în raionul Soroca

Prin intermediul Societății Vânătorilor și Pescarilor, păsările vor fi aclimatizate și ulterior eliberate în natură, transmite NewsMaker.

Potrivit IPM, inițial, fazanii au fost plasați în voliere în fondul terenului de vânătoare al Primăriei Hristici. Acolo, aceștia beneficiază de hrană și de măsuri de securitate, până când se vor adapta la mediul înconjurător. După acest proces, fazanii vor fi eliberați în fondurile de vânătoare ale primăriilor din Ocolina, Stoicani, Hristici, Dărcăuți și Parcani.

„Aducerea acestor pui de fazani reprezintă o măsură importantă pentru conservarea și îmbunătățirea populației de fazani din zonă. Prin reintroducerea acestor păsări în natură, se urmărește creșterea numărului de fazani și menținerea echilibrului ecologic. Este important de menționat că reintroducerea fazanilor în natură nu are doar un impact pozitiv asupra vânătorii sportive, ci și asupra ecosistemului local. Fazanii contribuie la dispersia semințelor și la controlul insectelor dăunătoare, având astfel un rol vital în menținerea biodiversității”, a comunicat IPM.

Telefoanele mobile, tabletele şi ceasurile inteligente, interzise în timpul orelor de curs în școlile din Olanda. Guvernul a făcut anunțul

Telefoanele mobile, tabletele şi ceasurile inteligente vor fi interzise în mare parte în sălile de cursuri din Ţările de Jos începând de la 1 ianuarie 2024.

Telefoanele mobile vor fi interzise la ore în școlile din Olanda

Anunțul a fost făcut de Guvernul olandez, care încearcă să limiteze sursele care distrag atenţia elevilor în timpul lecţiilor, transmite Agerpres.

Dispozitivele mobile vor fi acceptate în sălile de cursuri numai dacă ele sunt în mod specific necesare, de exemplu în timpul lecţiilor despre competenţe digitale, din motive medicale sau pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Deşi telefoanele mobile sunt intrinsec legate de vieţile noastre, ele nu au ce să caute în sălile de cursuri”, a declarat ministrul olandez al Educaţiei, Robbert Dijkgraaf.

„Elevii trebuie să poată să se concentreze şi să poată să beneficieze de şansa de a învăţa bine. Telefoanele mobile sunt o perturbare, au arătat studiile ştiinţifice. Trebuie să îi protejăm pe elevi de acest lucru”, a adăugat el.

Interdicţia reprezintă rezultatul unui acord la care au ajuns Ministerul Educaţiei, şcolile şi organizaţiile conexe din domeniul învăţământului.

Şcolile olandeze vor putea găsi modalităţi proprii pentru a implementa această interdicţie, a spus ministrul Dijkgraaf, însă vor fi supuse unor consecinţe legale dacă nu vor obţine rezultate suficiente din acest punct de vedere până în vara anului 2024.

Rusia acuză Kievul că a lansat un atac „terorist” asupra aeroportului Vnukovo din Moscova

Rusia a acuzat marţi Ucraina că a lansat un atac cu drone asupra Moscovei şi a regiunii mai ample din jurul capitalei ruse, atac care a perturbat zborurile la unul dintre principalele aeroporturi din capitală, transmite Reuters.

Cel puţin trei drone au fost interceptate în spaţiul aerian de deasupra regiunii Moscovei – două dintre ele la doar 30 de kilometri sud-vest de Kremlin -, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters. Apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone în regiunea Moscovei, a anunţat marţi agenţia de presă rusă TASS, care a precizat că nu au fost semnalate victime omeneşti, informează AFP și Agerpres.

Potrivit „primelor informaţii”, cele două drone „se îndreptau spre Moscova” şi au fost „neutralizate prin mijloace de război electronic” în Noua Moscovă, conform afirmaţiilor serviciilor de urgenţă ruse transmise de TASS şi preluate de agenţia de presă franceză.

Potrivit RIA Novosti, care spune că transmite punctul de vedere al serviciilor de securitate ruse, aparatele au fost doborâte „lângă satul Valuevo” în Noua Moscovă.

O a treia dronă a fost doborâtă în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova, adaugă TASS. Nu a fost semnalată nicio victimă, precizează agenţia.

Potrivit RIA Novosti, care citează serviciile de urgenţă, o dronă a fost distrusă lângă Kubinka, localitate situată în regiunea Moscovei.

Aterizările şi decolările de pe aeroportul Vnukovo au fost restricţionate timp de câteva ore, marţi dimineaţa, însă activitatea a fost reluată în condiţii normale după ora 05:00 GMT. Mai multe curse au fost redirecţionate către alte aeroporturi, potrivit Reuters.

Niciuna dintre cele două agenţii de presă ruse – TASS şi RIA Novosti – nu a făcut precizări cu privire la originea dronelor.

La scurt timp după ce agenţiile de presă ruse au transmis aceste informaţii, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova a denunţat un „act terorist” al regimului de la Kiev.

„Încercarea regimului de la Kiev de a ataca o zonă unde sunt situate infrastructuri civile, inclusiv un aeroport care, apropo, primeşte inclusiv zboruri internaţionale, reprezintă un nou act terorist”, a acuzat Zaharova pe Telegram. ”Comunitatea internaţională ar trebui să-şi dea seama că Statele Unite, Regatul Unit, Franţa – membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – finanţează un regim terorist”, a continuat ea.

Deocamdată nu există o luare de poziţie de la Kiev. Ucraina nu îşi asumă aproape niciodată responsabilitatea pentru atacuri în interiorul Rusiei sau în teritorii ale Ucrainei aflate sub controlul Moscovei, remarcă Reuters.

”În acest moment, atacurile au fost respinse de forţele de apărare antiaeriană. Toate dronele detectate au fost eliminate”, a transmis şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său de Telegram.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a informat că cinci drone ucrainene au fost neutralizate marţi dimineaţă în apropiere de Moscova şi în regiunea adiacentă şi a subliniat că atacul nu a făcut victime sau pagube materiale.

”În această dimineaţă, am împiedicat o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un act terorist cu cinci drone” care au vizat locuri din regiunea Moscovei şi extremitatea capitalei ruse”, a declarat ministerul rus într-un comunicat preluat de AFP. Patru drone au fost distruse de apărarea antiaeriană în apropiere de Moscova şi o a cincea a fost neutralizată prin ”mijloacele războiului electronic” în regiunea Moscovei, potrivit sursei citate.

Moscova şi regiunea sa, situate la peste 500 de kilometri de frontiera ucraineană, au fost vizate arareori de atacuri cu drone de la declanşarea ofensivei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, chiar dacă acest tip de atac a devenit mai frecvent în alte zone ale Rusiei.

Pe 21 iunie, Rusia a anunţat că a neutralizat trei drone în regiunea capitalei sale, dintre care două în apropierea unei baze militare, şi a acuzat Kievul că s-a aflat în spatele acestui atac.

La începutul lunii mai, două drone au vizat Kremlinul la Moscova şi alte aparate au vizat imobile din capitala rusă la sfârşitul aceleiaşi luni.

Creatoarea de modă Kate Spade a lăsat un ultim mesaj pentru fiica ei, de 13 ani
Articolul anterior
Xenia Deli face sport și în ultimul trimestru de sarcină
Articolul următor