Peste 20 de mii de călătorii fără numerar: primele rezultate ale proiectului pilot implementat de Mastercard și Moldova Agroindbank în transportul din Chișinău

În prima lună de funcționare a proiectului pilot de acceptare a plăților fără numerar pentru călătoriile în transportul public, locuitorii din Chișinău au achitat mai mult de 20 de mii de călătorii cu carduri de plată sau gadget-uri care integrează funcția de plată contactless.

Proiectul pilot a fost lansat în luna martie a acestui an de către Primăria Chișinău, Mastercard și Moldova Agroindbank. Pentru prima dată în țară, locuitorii și oaspeții capitalei au putut plăti rapid și fără numerar pentru călătorie la terminalele mobile, cu care sunt echipați taxatorii de pe rutele de troleibuz nr. 22, 23, 24 și 30, precum și de pe rutele de autobuze  nr. 2 și nr. 5.

Proiectul a fost implementat grație sprijinului tehnic și financiar al Mastercard și Moldova Agroindbank. Pentru parteneri, proiectul a fost primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, semnat de Mastercard și Primăria Chișinău în ianuarie 2021.

1. Cum se plătește călătoria în transportul public folosind un terminal mobil?

Taxatorii sunt echipați cu terminale mobile şi ajută pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a achita călătoria fără numerar este suficient:

● să apropiaţi de ecranul terminalului cardul bancar contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv care acceptă funcția de plată contactless;

● după confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card;

● după finalizarea plății, terminalul va emite un semnal sonor și va imprima un bilet cu informații despre preţul, data și ora călătoriei.

2. Care este preţul călătoriei în cazul plăţii fără numerar? Se percep comisioane suplimentare pentru achitarea cu cardul?

În cazul plății fără numerar, prețul călătoriei nu se modifică și constituie 2 lei pentru rutele de troleibuz și 3 lei pentru rutele de autobuz. Nu se percep comisioane suplimentare pentru plățile fără numerar.

IMPORTANT: până la sfârșitul lunii aprilie se aplică o reducere de 50% la achitarea cu un card Mastercard de la Moldova Agroindbank în troleibuzele nr. 22, 23, 24 și 30 și autobuzele care circulă pe ruta nr. 5.

3. Ce carduri bancare pot fi utilizate pentru a plăti călătoria prin intermediul terminalului mobil?

Pentru achitarea călătoriei în transportul public sunt acceptate cardurile bancare contactless ale oricărei bănci din Moldova și din lume ale diferitor sisteme de plăţi. Cardurile care acceptă tehnologia de plată contactless au un marcaj special – indicatorul contactless     

De asemenea, terminalul mobil permite achitarea călătoriei cu smartphone-ul sau un alt dispozitiv care acceptă funcția de plată contactless. De exemplu, puteți achita călătoria cu un smart watch care acceptă Garmin Pay.

4. Se poate achita pentru călătorie cu numerar?

Da, puteți plăti pentru călătorie și cu numerar: după ce primește banii de la pasager, taxatorul efectuează plata la terminalul mobil cu cardul său special și eliberează un bilet tipărit cu detaliile călătoriei.

5. Cum are loc achitarea călătoriei de către categoriile care beneficiază de facilități, de exemplu, pensionari?

Pentru categoriile beneficiare de facilități, condițiile de călătorie au rămas neschimbate. Este suficient ca pasagerii să prezinte taxatorului legitimația de beneficiar, după care acesta va înregistra călătoria cu tarif redus pe terminalul mobil, folosind un card special și va emite un bilet tipărit cu detaliile călătoriei.

6. Cum vor putea copiii să achite pentru călătorie?

Un copil cu vârsta sub 7 ani are dreptul să călătorească gratuit cu mijloacele de transport în comun. Copiii de peste 7 ani pot achita călătoria cu un card bancar, dacă părintele a solicitat emiterea acestuia în numele copilului sau în numerar: după ce primește banii pentru călătorie, taxatorul va efectua plata pe terminalul mobil cu cardul său special și va elibera un bilet tipărit cu detaliile călătoriei.

7. Cât timp durează plata contactless pentru călătorie?

Viteza este unul dintre principalele avantaje ale tehnologiei de plată contactless Mastercard. Plata are loc aproape instantaneu. În plus, pentru plata fără numerar nu este nevoie să se piardă timp căutând bancnote și calculând restul, ceea ce, de asemenea, economisește timpul.

8. Banii pentru o călătorie pot fi încasaţi accidental de două ori?

Nu, terminalul procesează câte o plată la un moment dat, emite un semnal sonor, imprimă biletul și se blochează. Pentru a efectua o altă plată de pe același card, taxatorul trebuie să inițieze din nou plata. Prin urmare, este imposibil să se achite accidental călătoria de două ori.

9. Cât de sigure sunt plăţile contactless?

Plățile contactless sunt una dintre cele mai sigure metode de plată. În timpul tranzacției, informațiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase.

În plus, utilizând plata contactless pasagerul nu transmite cardul din mână în mână și nu intră în contact cu numerarul, ceea ce este mai igienic. Studiile arată că pe bancnotele europene există în medie peste 26.000 de bacterii, care pot reprezenta un pericol pentru sănătate. Și chiar și pe bancnotele noi se găsesc aproximativ 2.400 de microbi.

10. De ce în transport nu sunt instalate terminale staționare? 

Terminalele mobile pentru plăți fără numerar sunt prima etapă a proiectului pilot. În viitor, se planifică echiparea transportului și cu terminale staționare, ceea ce va permite acceptarea plății pentru călătorie prin carduri și dispozitive care acceptă funcția de plată contactless, fără participarea taxatorului. Odată cu instalarea terminalelor staționare, taxatorii vor începe treptat să îndeplinească funcția de controlori.

Bilanţ trist în Ucraina! Peste 50 de sportivi au murit în lupte de la începutul războiului

Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului a dezvăluit un bilanţ dureros după trei luni de război cu Rusia: peste 50 de sportivi au fost ucişi până acum.

Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Vadim Gutzeit, a declarat că de la startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina au murit peste 50 de sportivi, informează interfax.com.ua, citat de jurnal.md.

“Peste 50 de sportivi au murit în cele peste 90 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Gutzeit.

Potrivit ministrului, sportivi care concurează în discipline olimpice şi neolimpice apără ţara cu arma în mână.

“Toată lumea vine ca să ne apere. Unii sunt în apărarea teritorială, alţii în Forţele Armate, alţii în estul Ucrainei. Vreau să le mulţumesc tuturor apărătorilor Ucrainei”, a precizat Vadim Gutzeit.

Ministrul moldovean al Sănătății, Ala Nemerenco, ales membru în conducerea OMS

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății al R. Moldova, a fost aleasă membru al Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie jrunalist.md.

În acest for, Nemerenco va reprezenta partea Regiunii Europene a OMS. Mandatul este pe un termen de trei ani.

De competențele Comitetului Executiv al OMS, format din 34 de membri din domeniul sănătăţii, țin implementarea politicilor şi rezoluţiilor Adunării Mondiale a Sănătăţii, precum și să propună o candidatură a Directorului General al OMS.

Ala Nemerenco va participa la cea de-a 151-a sesiune a Comitetului Executiv al OMS, care se va desfăşura în data de 30 mai, la Geneva (Elveţia)

Cum a reușit un oligarh rus să își protejeze averea cu doar o zi înainte să fie sancționat de UE

Miliardarul rus Andrei Melnicenko a predat controlul a două dintre cele mai mari companii producătoare de cărbune și îngrășăminte din lume soției sale cu doar o zi înainte să fie sancționat de Uniunea Europeană, chiar în timp ce își serba ziua de naștere în Tanzania, potrivit surselor citate de Reuters.

Melnicenko, care și-a făcut averea investind în industria energiei în anii de după căderea Uniunii Sovietice, a renunțat pe 8 martie la acțiunile pe care le deținea în companiile SUEK AO și EuroChem Group AG în favoarea soției sale, Aleksandra Melnicenko, care a rămas în controlul companiilor, au spus sursele.

Din 2006, soția lui Melnicenko era urmașa oligarhului rus de pe lista beneficiarilor care ar urma să preia frâiele companiilor în cazul în care miliardarul ar muri. Când a izbucnit în februarie războiul din Ucraina, Melnicenko a devenit tot mai îngrijorat că va urma să ajungă ținta sancțiunilor UE.

Melnicenko și-a notificat pe 8 martie administratorii mandatați de renunțarea la calitatea de beneficiar, o decizie care a dus la același lanț de evenimente care ar fi avut loc dacă miliardarul ar fi murit. Astfel, soția sa a devenit beneficiarul.

„După plecarea fondatorului [companiei], beneficiarul principal al trustului care deține 90% din acțiunile companiei globale de îngrășăminte a trecut automat spre soția sa”, se spunea miercuri într-o declarație a companiei pentru Reuters.

Melnicenko a dat ordin subalternilor ca soția lui să devină noua proprietară a companiilor sale dintr-o stațiune din apropiere de muntele Kilimandjaro, Tanzania, acolo unde își serbea ziua de naștere.

Melnicenko, pe locul 8 în topul miliardarilor ruși

Melnicenko, care a fondat companiile SUEK și EuroChem acum două decenii, se afla pe locul 8 în topul miliardarilor ruși întocmit de Forbes anul trecut, cu o avere estimată la 18 miliarde de dolari.

Uniunea Europeană l-a sancționat pe 9 martie pe Melnicenko pe motiv că este un apropiat al Kremlinului, în încercarea de a-l pedepsi pe președintele rus Vladimir Putin pentru declanșarea invaziei în Ucraina.

UE a înghețat activele lui Melnicenko, i-a interzis accesul pe teritoriul Uniunii și a interzis oricărei entități europene să facă afaceri cu acesta. Sancțiunile nu se aplică pentru soția și copii lor.

După adoptarea sancțiunilor, omul de afaceri a declarat în martie pentru Reuters că războiul din Ucraina este o „adevărată tragedie” și a făcut un apel pentru pace. Un purtător de cuvânt al miliardarului a spus că Melnicenko nu avea „nicio afiliere politică” la acea vreme.

Guvernele occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva companiilor și persoanelor asociate cu Kremlinul, însă o parte dintre afaceriștii sancționați, precum Roman Abramovici și Vladimir Ievtușenkov, și-au transferat activele către prieteni și membri ai familiei, ceea ce ridică întrebări despre eficiența acestor încercări de a pune presiune pe Moscova.

Sancționarea companiilor fondate de oligarhul rus ar avea consecințe grave asupra pieței agricole mondiale

Autoritățile financiare elvețiene au spus că cele două companii fondate de miliardarul rus își pot continua activitățile atâta timp cât Melnicenko nu mai este implicat în administrarea lor. SUEK și EuroChem au spus că autoritățile britanice și germane au ajuns la aceleași concluzii.

Întrebat de ce pachetul de sancțiuni nu a fost extins să cuprindă însăși fostele sale companii sau pe ceilalți membri ai familiei sale, ministrul elvețian al economiei, Guy Parmelin, a spus miercuri că sancționarea EuroChem într-un moment în care prețurile la îngrășăminte au crescut foarte mult ar avea consecințe crunte asupra pieței agricole.

UE, la rândul ei, a spus că nu deține nicio informație despre transferul de acțiuni dintre Melnicenko și soția sa, însă a prezentat săptămâna aceasta măsuri prin care acțiunile de evitare a sancțiunilor ar putea fi considerate infracțiuni.

Când a anunțat sancțiunile care l-au vizat, UE a spus că Melnicenko „face parte din cercul cel mai influent de afaceriști ruși care au legături strânse cu guvernul rus”.

Melnicenko a fost unul dintre zecile de afaceriști de top care s-au întâlnit cu Putin în ziua în care Rusia a invadat Ucraina pentru a discuta impactul sancțiunilor, ceea ce arată cât este de apropiat de Kremlin, potrivit oficialilor UE.

Italia a confiscat în luna martie mega-iahtul de 530 de milioane de dolari al lui Melnicenko la trei zile după ce a fost pus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

Tânăra cu cel mai lung păr din lume s-a tuns pentru prima dată în 12 ani
Articolul anterior
Fetiță de 12 ani, căutată timp de o lună după ce părinții au vândut-o pentru căsătorie
Articolul următor