Peste 200.000 de români şi-au ridicat pastilele de iod în august, faţă de puţin peste 1.000 în iulie. Rafila: ”Farmaciile mobile pot fi o soluţie în zone izolate”

Ministrul român al Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat pentru News.ro că în august au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu, faţă de 2.175 în iulie, şi că 214.385 de oameni le-au primit, faţă de numai 1.231 în iulie. Pasul este vizibil, iar Ministrul speră că mai mulţi oameni vor merge în perioada următoare să le ridice, de exemplu, atunci când merg la medicul de familie pentru a-şi rezolva şi alte probleme de sănătate.

„Ştiţi bine că această campanie de distribuţie de iod a început mai greoi şi în luna iulie nu am avut decât 1200 de solicitanţi pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august, însă, lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200 de mii de persoane au ridicat pastilele de iod, sper ca acest lucru să continue şi pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite şi reţeta pentru iodură de potasiu. Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă, dacă va fi, chiar dacă e mai puţin probabil, este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor, într-o cantitate care este foarte clară, în general la copii, copii mici, jumătate de comprimat sau un comprimat, iar pentru persoanele adulte două comprimate, dar lucrul acesta a fost prezentat de mai multe ori în campaniile pe care le-am desfăşurat prin intermediul posturilor de televiziune şi de radio”, a explicat Rafila. 

Care este populaţia eligibilă? În jur de 7 milioane de români ar trebui să meargă spre farmaciile aflate în lista oficială a Ministerului Sănătăţii pentru a ridica, pe bază de prescripţie medicală de la medicul de familie, pastilele de iodură de potasiu.

„7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200 de mii pare puţin, dar totuşi o creştere de la peste o mie la peste 200 de mii de persoane într-o lună eu cred că este o evoluţie bună şi încurajăm în continuare lumea să beneficieze de acest program desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei , bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a precizat ministrul Sănătăţii. 

Soluţii pentru  zonele mai puţin accesibile. În multe zone rurale din România fie nu există medic de familie ( în peste 400 de localităţi se întâmplă asta), fie nu există farmacie care să fie trecută în lista oficială a Ministerului Sănătăţii. Ministrul spune că poartă discuţii cu persoanele responsabile vis a vis de posibilitatea existenţei unor farmacii mobile în aceste zone. 

„Aici este o problemă care există, la accesul care există la diverse medicamente pentru populaţia din zone mai puţin accesibile, noi încercăm să găsim o soluţie să încurajăm deschiderea de farmacii sau de puncte farmaceutice inclusiv în astfel de zone, este o discuţie care este de mulţi ani în România, nu i-am găsit rezolvarea peste noapte şi sigur că nu o să putem să facem altfel decât să încurajăm cumva, deci există cumva o politică de încurajare a deschiderii de farmacii în mediul rural, din păcate, din considerente de natură economică, lucrul ăsta nu este foarte interesant, continuăm discuţiile cu distribuitorii să vedem dacă găsim o soluţie. Inclusiv ar putea fi vorba de posibilitatea de a avea un fel de farmacii mobile care să poată să ajungă periodic în zonele acestea mai puţin accesibile. Am discutat despre diverse variante de distribuţie.În zone defavorizate, este o problemă foarte serioasă, inclusiv atunci când discutăm de unele boli la care pacienţii trebuie să îşi ridice periodic produsele de la o anumită farmacie, este bine să încercăm să apropiem produsele farmaceutice de pacienţi, decât ca pacienţii să se deplaseze la distanţe mari, dar repet acesta este un proces nu este o chestiune care se rezolvă în 24 de ore”, a explicat pentru News.ro ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

sursa: www.news.ro

600.000 de hrivne ascunse în trei genți ale unui șofer de autocar care venea din Federația Rusă. Toată suma i-a fost confiscată

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru control un autocar de model ”Mercedes-Benz Tourismo RHD-L”, ce se deplasa din Federația Rusă spre Republica Moldova, transportând pasageri.

Acționând în baza indicatorilor analizei de risc, funcționarii vamali au întrebat șoferii și pasagerii dacă au bunuri pasibile a fi declarate, și ca răspuns toți au comunicat că nu au nimic de declarat.

În rezultatul controlului vamal al mijlocului de transport și bagajelor, fiind aplicată și tehnica neintruzivă, au fost depistate 3 genți de culoare neagră, în care erau ascunse printre haine mijloace financiare, acestea aparținând unuia dintre șoferi. În urma calculelor a fost stabilit că în cele trei genți erau localizate 600 000 hrivne (UA), în bancnote cu nominalul de 200.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, cetățean al Republicii Moldova, nu a oferit explicații pertinente despre scopul transportării acestor mijloace financiare din Federația Rusă în Republica Moldova. 

Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul este cercetat în continuare în scopul elucidării tuturor circumstanțelor.

Cazul copilei de 5 ani abuzată sexual de bunicul său: Procurorii vin cu precizări

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a bărbatului în vârstă de 65 de ani, care și-ar fi violat nepoata în vârstă de 5 ani.

Reieșind din actul de învinuire, la data de 31 ianuarie 2024, în jurul orelor 15:00, învinuitul, aflându-se în domiciliul său amplasat într-un sat din centrul țării, știind cu certitudine că victima cu care conlocuia are vârsta de 5 ani, fiind socrul mamei minorei, adică afinul unei rude apropiate, acționând intenționat, în scopul satisfacerii poftei sexuale, profitând de imposibilitatea minorei de a se apăra și de a-și exprima voința, din cauza vârstei fragede, a violat copila.

Învinuitului i se incriminează violul, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani, care este și membru de familie ( infracţiunea prevăzută de art. 171 alin. (3) lit. b) Cod penal).

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul s-a aflat în stare de arest preventiv, inclusiv la momentul expedierii cauzei penale în instanța de judecată. Acesta pledează nevinovat.

Dacă învinuitul va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.

Ploi în toată țara! Când se încălzește vremea

Vremea se încălzește ușor de astăzi. Ziua, temperaturile vor ajunge la +23  grade, iar noaptea ne așteaptă cel mult +9°C. Astăzi, 24 aprilie, cerul va fi noros și se așteaptă ploi în toată țara.

În nordul țării, maximele vor ajunge până la +19 grade, iar noaptea vor coboarî până la +6 grade.

În zona de Centru vor fi până la +20 grade Celsius în timpul zilei, iar noaptea vor coborî până la +7 grade.

În Sudul țării va fi cel mai cald +23 grade ziua și +9 grade în timpul nopții.

În Capitală termometrele vor indica +21 grade, iar noaptea +8 grade.

Salariul minim pe țară în sectorul public și cel privat urmează să fie egal cu 3.500 lei
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Armata rusă anunţă ”atacuri aeriene masive” pe toate fronturile din Ucraina
Articolul următor