Peste 2800 de elevi din aproape 30 de școli din țară au primit rechizite și daruri utile grație proiectului „Cutia școlarului

Peste 2800 de elevi din aproximativ treizeci de școli din Republica Moldova au primit, la începutul anului școlar 2022-2023, câte un kit educațional alcătuit din ghiozdan, rechizite și cărți. Elevii au beneficiat de aceste daruri utile grație proiectului „Cutia școlarului. Cărți și rechizite pentru copiii din Republica Moldova“, organizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).

Proiectul s-a adresat elevilor de învățământ secundar general al școlilor din Republica Moldova, acele instituții de învățământ cu elevi aflați în risc de abandon școlar și absenteism crescut.
Kit-ul educațional, primit cu bucurie de către elevi, cuprinde toate cele necesare pentru un început de an școlar cu râvnă de învățat: ghiozdan, cărți și jurnale de lectură în limba română, rechizite, produse de papetărie (penar, stilou, caiete, bloc de desen, acuarele, creioane colorate, set de scris etc.). Materialele au ajuns la elevi ambalate prietenos, în cutii individuale.
Mai mult, pe durata întregului an școlar 2022-2023, elevii din grupul țintă vor beneficia de lecturi înregistrate video, în limba română, susținute de Monica Davidescu, îndrăgita actriță a Teatrului Național din București.

Astfel, elevii, însoțiți de profesorii săi, vor asista lunar la câte o lectură video cu Monica Davidescu. Actrița va citi atât din cărțile pe care elevii le-au primit în cutia școlarului, cât și din alte volume interesante. La începutul fiecărei înregistrări, Monica Davidescu va transmite elevilor din Republica Moldova mesaje care să îi motiveze în spiritul lecturii și al învățării.
Obiectivele principale ale proiectului „Cutia Școlarului“ sunt creșterea interesului elevilor pentru frecventarea școlii, pentru lectură și învățare, creșterea motivației acestora pentru participarea activă la ore, conștientizarea importanței identității românești în rândul elevilor din Republica Moldova, precum și îmbogățirea bibliotecilor personale ale copiilor din Republica Moldova cu carte în limba română.

Proiect organizat de către Idea Papel, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Este oficial! Va fi înființat un nou punct de trecere a frontierei moldo-române, la Leova-Bumbăta
Articolul anterior
Detalii de ultimă oră despre moartea suspectă a directorului Lukoil din Rusia: anchetatorii au o primă variantă pe care o cercetează
Articolul următor