20230509-1k8a1308

Fetița de patru ani adusă cu un echipaj SMURD la Chișinău ar fi înghițit un obiect

Echipajul SMURD Galați a aterizat în orașul Vulcănești pentru a prelua o fetiță de patru ani, aflată în comă de gradul I.

Acesta, însoțit de medici și paramedici SMURD, a ajuns pe calea aerului pe stadionul Dinamo din municipiul Chișinău.

Pe parcursul zborului, minora a fost strict monitorizată de echipaj, fără a suporta complicații suplimentare. 

La aterizarea elicopterului în Capitală, pacienta a fost preluată de medici, fiind transportată pentru ulterioare îngrijiri la Institutul Mamei și Copilului din municipiul Chișinău.

Potrivit IGSU, aceasta este prima intervenție aero-medicală SMURD realizată pe teritoriul Republicii Moldova de la începutul anului 2023.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, a declarat pentru TV8 că fetița ar fi ajuns în stare de comă din cauza unui stop cardio-respirator după ce ar fi înghițit un obiect necunoscut, iar acum aceasta se află în stare extrem de gravă, la terapie intensivă.

Rusoaicele care și-au pierdut soții în Ucraina ridică banii de despăgubire cu sacoşa. Economia rusească, inundată de cash

Mercenarii ruşi ucişi în Ucraina contribuie în mod involuntar la alimentarea unui boom al numerarului acasă, un efect secundar neobişnuit al războiului.

Rusoaicele care și-au pierdut soții în Ucraina ridică banii cu sacoșa

Despăgubirile pentru soldații Wagner morți pe front se plătesc în bani cash, cu sacoșa, iar rudele lor ocolesc băncile, sporind cererea de lichidități în economia rusă, transmite Digi24.ro. 

Banii plătiţi sub formă de despăgubiri pentru mercenarii ruși uciși pe front în Ucraina, care pot ajunge până la cinci milioane de ruble (60.000 de dolari) per persoană, la care se adaugă şi soldele necolectate, ajung la rude de obicei în sacoșe, au declarat pentru Bloomberg mai multe femei care au dorit să îşi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres. 

Ele au spus că au fost nevoite să călătorească până la punctele de ridicare a banilor de pe teritoriul Rusiei. Multora din aceste femei li s-a spus să evite să depună numerarul la bancă. Oksana, o femeie din Celeabinsk, regiunea munţilor Urali, al cărei soţ a murit luptând pentru gruparea paramilitară Wagner la Bahmut, nu a avut nevoie de alte instrucţiuni: ea a a spus că nu a vrut să aibă „probleme” cu sistemul fiscal şi că nu are documente care să precizeze de unde au venit banii. „Wagner a plătit tot ceea ce trebuia să plătească. Am cumpărat deja un apartament”, a spus Oksana. 

Inundație de bani cash Finanţarea acordată soldaţilor angajaţi de Wagner, care potrivit analiştilor americani ar avea 50.000 de luptători în Ucraina, a devenit un adevărat robinet de numerar care se scurge prin economia rusească. Acest volum mare de ruble este un exemplu evident al distorsiunilor provocate de războiul care a intrat în cea de a 16-a lună. 

„Creşterea utilizării numerarului ar putea indica mai multe schimbări pentru economia rusească, niciuna însă de bun augur. Creşterea cererii de numerar semnalează încredere redusă în băncile locale, anxietate ridicată cu privire la viitor în rândul gospodăriilor, care preferă să păstreze banii gheaţă în pofida inflaţiei, o extindere a economiei gri, precum şi deteriorarea respectării obligaţiilor fiscale”, susţine Alexander Isakov, economist specializat pe Rusia la Bloomberg. 

Vladimir Putin a promis cheltuieli nelimitate pentru efortul de război, în timp ce guvernul de la Moscova a secretizat o parte fără precedent a cheltuielilor statului. Responsabil cu supravegherea sistemului de circulaţie a numerarului este viceguvernatorul Băncii Rusiei, Sergey Belov, fost ofiţer în cadrul armatei, care se ocupă şi de instituţiile speciale care direcţionează banii de la bugetul de stat spre trupele de pe front. 

Cererea de numerar are legătură cu operaţiunea specială 

Banii alocaţi pentru militari sunt un motiv major pentru care numerarul a devenit mijlocul preferat de plată, potrivit unor oficiali ruşi care sunt de părere că evaziunea fiscală este puţin probabil să joace un rol important. Spre deosebire de situaţia din anii ’90, când angajatorii plăteau salarii în numerar pentru a ocoli taxele, acum mentalitatea este diferită, spune Oleg Vyugin, fost oficial de la banca centrală şi Ministerul rus al Finanţelor.

„Taxele au rămas la acelaşi nivel, care este acceptabil pentru oameni şi companii”, a spus Vyugin. Ceeea ce s-a schimbat „este că acum există o nouă sursă de cerere de numerar, care are legătură cu operaţiunea militară specială”, a mai spus Vyugin, utilizând expresia preferată a Kremlinului pentru războiul din Ucraina. 

Ruşii au scos sume record din bănci în luna februarie 2022, când a demarat invazia din Ucraina. Însă, această frenezie s-a dovedit una de scurtă durată, pe măsură ce Banca Rusiei a atras fonduri înapoi în sistemul financiar prin majorarea în regim de urgenţă a dobânzii de referinţă, care a ajutat la restabilirea încrederii. 

Bani trimiși cu camionul 

De data aceasta, dinamica este complet diferită. Numerarul în circulaţie a crescut timp de 10 luni consecutive, ajungând la 1.400 de miliarde de ruble, peste vârful atins în luna martie 2022, potrivit datelor băncii centrale. 

Acest calendar coincide cu asaltul condus de Wagner asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei, cea mai lungă şi mai sângeroasă bătălie de până acum. 

Înfiinţat de Evgheni Prigojin în luna mai 2014, grupul privat de mercenari Wagner are un statut juridic neclar în Rusia. În condiţiile în care Wagner nu este rezident fiscal în Rusia, grupul şi-a derulat întotdeauna afacerile în numerar, chiar dacă a primit finanţare de la bugetul statului rus, potrivit lui Marat Gabidullin, care a lucrat cu Prigojin timp de patru ani, până în 2019. 

Contractele sunt semnate cu o altă companie deţinută de Prigojin, iar banii gheaţă sunt livraţi de câteva ori pe lună, prin intermediul unui vehicul, la o bază Wagner din sudul Rusiei, a dezvăluit Gabidullin, care acum trăieşte în Franţa. 

„Toate plăţile, bonusurile, cheltuieile cu înmormântarea şi altele au fost făcute întotdeauna în bani gheaţă, în plicuri, atât atunci, cât şi acum”, a spus Gabidullin. 

Această economie pe bază de numerar este emblematică pentru schimbările din Rusia, ale cărei bănci erau, înainte de război, în avangarda Europei în furnizarea de servicii digitale. 

Acum mari părţi ale economiei trebuie să opereze pe ascuns.

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.