Peste 3.000 de noi cuvinte, introduse în dicționarul DOOM al limbii române

„Afterschool”, „breaking news” și „all-inclusive”, introduse în noul Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, lansat astăzi oficial. Directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Române: A treia ediție DOOM are 3.000 de modificări.

„Afterchool”, „breaking news” și „all-inclusive” sunt printre noile cuvinte incluse în ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), lansat astăzi de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. A III-a ediție a DOOM are 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja în limbă.

Spre exemplu, scrierea de la „înșală” poate fi acum și „înșeală”, așa cum se aude în pronunție, a explicat pentru Edpedu.ro directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător științific în lingvistică. Aceasta a anunțat că primele exemplare ale noului DOOM au ieșit chiar astăzi din tipar.

Limba română a evoluat mai repede în ultimii ani datorită migrației și a globalizării, multe cuvinte fiind împrumutate din limba engleză, a explicat Dragomirescu.

Adina Dragomirescu, directoarea Institutului Iorgu Iordan al Academiei Române

„Ediția a II-a a DOOM a fost publicată în 2005 și de atunci au mai apărut diferite modificări de normă care au fost cerute de uz, fiindcă utilizatorii au început să prefere anumite forme sau să nu mai respecte norma în anumite privințe. Spre exemplu, la profesor s-a păstrat doar varianta cu accent pe „e”, dar în alte situații s-a completat paradigma la verbe, erau doar două persoane, s-au pus toate persoanele ca dicționarul să fie util și pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de română și vor să vadă o formă a unui verb. În plus, s-au mai pus locuțiuni („calea-valea”, spre exemplu). Mai sunt și cuvinte complet noi, împrumuturi din engleză care au apărut în limbă și care trebuiau să fie normate cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toată terminologia coronavirusului”, a explicat Adina Dragomirescu pentru Edupedu.ro.

Primele exemplare ale noului DOOM au ieșit chiar astăzi din tipar, la Editura Univers Enciclopedic. Dicționarul va putea fi găsit foarte curând și în librării. De asemenea, noua ediție va putea fi consultată online pe site-ul editurii, a mai spus Dragomirescu.

Maia Sandu va merge în Japonia și SUA

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua în perioada 1-3 decembrie o vizită la Tokyo.

Șeful statului se va întâlni cu oficiali de nivel înalt din Guvernul Japoniei și cu reprezentanți ai Parlamentului nipon.

La fel, Maia Sandu va participa la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).

În zilele de 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău se va afla la Washington, unde va participa la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație.

De asemenea, președinta va avea întrevederi bilaterale și se va întâlni cu reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite, anunță adminsitrația prezidențială.

BERD oferă 100 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova

Peste 85 de km de drum din țară vor fi reabilitați în cadrul Proiectului „Reabilitarea Drumurilor în Moldova IV”. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare privind realizarea lucrărilor de construcție şi reabilitare a drumurilor în Republica Moldova din 28 iunie 2013, semnat la Chișinău la 11 noiembrie 2022, scrie curentul.md.

Acordul de modificare prevede oferirea unui împrumut suplimentar, în valoare de 100 milioane de euro, pentru implementarea deplină a Proiectului „Reabilitarea Drumurilor în Moldova IV”.

Modificările operate vor permite reabilitarea a peste 85 km de drum, pe următoarele sectoare:

  • drumul R14, R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Soroca – Arionești, total 31 km;
  • drumul R8.1, R8 – Arionești – R14, sectorul Arionești – Otaci, total 9,4 km;
  • drumul M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, sectorul de ocolire a orașului Vulcănești, total 8,58 km;
  • drumul R33 Hîncești – Lăpușna – M1, inclusiv supravegherea tehnică a acestor lucrări, total 37,2 km.

Reabilitarea obiectivelor de infrastructură va facilita accesul cetățenilor spre transportul rutier și va spori siguranța circulației rutiere. Totodată, va fi îmbunătățită starea şi calitatea rețelei drumurilor naționale, prin reducerea costurilor transportului rutier pentru utilizatorii drumurilor din Republica Moldova, ceea ce va genera, indirect, o creștere economică.

NATO dă asigurări țărilor vecine cu Rusia care se tem de instabilitate

Miniștrii de externe din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice au încercat miercuri să dea asigurări țărilor fragile din vecinătatea Rusiei care se tem că ar putea fi destabilizate de această țară, prin continuarea războiului din Ucraina, reducerea livrărilor de energie și creșterea prețurilor, relatează agenția Reuters citată de moldova.europalibera.org.

Accentul celei de-a doua zile a reuniunii miniștrilor de externe NATO a fost pus pe regiunea Balcanilor de Vest, în special pe Bosnia-Herțegovina, și pe două foste republici sovietice, Republica Moldova și Georgia, care au amândouă regiuni separatiste unde se află trupe rusești.

„Mesajul e clar: că toți aliații NATO sunt conștienți că ‘bestia’ vrea să controleze și Balcanii de Vest, iar noi trebuie – prin sprijin practic, livrabil – să ajutăm aceste țări să supraviețuiască”, a declarat agenției Reuters șeful diplomației estoniene Urmas Reinsalu la terminarea reuniunii NATO de la București.

„Sigur însă că punctul central de gravitate pentru aceste țări, pentru Moldova, pentru Georgia, e deznodământul acestui război. E o chestiune de importanță existențială pentru integritatea lor teritorială, pentru dreptul lor de a alege cum vor să trăiască”.

Aliații NATO au promis miercuri să ajute Moldova, Georgia și Bosnia Herțegovina contra presiunilor exercitate de Rusia, au spus secretarul general al Alianței și miniștrii de externe din statele membre.

„Dacă a fost o lecție de învățat de la Ucraina e aceea că trebuie să îi sprijinim acum”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă.

„Sunt afectați de influența rusă în mod diferit, dar mai bine îi sprijinim acum, decât să vedem evoluții care o iau în direcția cu totul greșită, așa cum am văzut cu invazia Ucrainei la începutul acestui an.

Reuters notează că Jens Stoltenberg nu a dat detalii despre cum anume ar trebui să arate acest prijin.

Legat de Bosnia, el a spus: „Cred că pentru a rezista încercărilor rusești de a se amesteca, unul din cele mai bune lucruri care se pot face acum e formarea rapidă a unui guvern după alegeri”.

Bosnia trece prin cea mai gravă criză politică de la terminarea războaielor din Balcani de la începutul anilor 1990, cu sîrbii bosniaci sfidând instituțiile statului ca parte a încercărilor lor îndelungate de a se separa, încurajați de sprijinul cel puțin tacit al Rusiei.

„Interpuși ai Rusiei”

Liderii europeni, continuă Reuters, se tem că aceste țări din sudul și estul continentului ar putea să-și piardă răbdarea tot așteptând să fie primite în Uniunea Europeană și NATO, ceea ce le face vulnerabile la instabilitate și la încercările Rusiei și ale Chinei de a-și spori influența.

Șefa diplomației bosniace Bisera Turkovici, invitată la reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București, s-a declarat îngrijorată de intențiile Rusiei în Bosnia-Herțegovina, și spune că în guvernul de la Sarajevo există interpuși ai Rusiei, iar diviziunile din țară sunt adânci.

Săptămâna trecută, autoritățile din Moldova au avertizat populația țării să se pregătească pentru o iarnă asupră în condițiile unei crize acute de energie, despre care Reuters susține că riscă să genereze nemulțumiri populare.

Moldova se confruntă și cu un conflict separatist nerezolvat de 30 de ani, continuă agenția citată, care reamintește de existența pacificatorilor ruși în Transmistria.

În Georgia, separatiști sprijiniți de ruși controlează două regiuni separatiste – Abhazia și Osetia de sud. În 2008, Rusia a invadat Georgia pentru a-i apăra pe separatiști de ceea ce a spus atunci că e o amenințare din partea guvernului de la Tbilisi, relatează agenția Reuters.

Tânărul omorât într-un parc din capitală: mărturiile fetei care a însoțit soldații
Articolul anterior
Keanu Reeves a donat 31 de milioane de dolari pentru cercetarea cancerului. Motivul emoționant
Articolul următor