Peste 30 de cadre didactice și-au depus demisia nemulțimite că trebuie să facă testele pe cont propriu

Peste 30 de cadre didactice și-au depus demisia, 18 dintre ei, au plecat în semn de protest contra obligativităţii de a face teste pe cont propriu impuse de autorități.

Sistemul educațional rămâne fără profesori. Doar de la începutul acestui an școlar, peste 30 de cadre didactice și au depus demisia. 18 dintre ei, au plecat în semn de protest contra impunerii autorităților de a se testa la COVID 19 la fiecare două săptămâni din cont propriu. Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, a declarat că dacă ei nu vor fi auziți, ei se vor adresa organizațiilor internaționale pentru drepturile omului sau să iasă la proteste masive.

Ilegal și discriminatoriu, așa au catalogat sindicatele din Educație decizia autorităților de a-i impune pe profesorii nevaccinați anti-COVID să prezinte teste de două ori pe lună, pe care trebui să le achite din buzunarul lor. Mai mult, Ghenadie Donos consideră că această constrângere față de cadrele didactice este inadmisibilă.

GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei: „Noi ne-a adresat în mod repetat prim-ministrului cu rugămintea de a revedea punctul 6, să fie anulat. Așa cum 80% dintre profesori sunt imunizați, în comparație cu numărul total pe țară, care e mai mic de 30%, credem că această cifră ne permite să oprim această presiune asupra lor”.

Potrivit lui Donos, de la începutul anului de studii, 18 profesori au plecat din sistemul educațional în semn de protest față de obligativitatea vaccinării. Și asta pentru că nu au bani pentru a-și face teste de două ori pe lună din salariile de 3-4 mii de lei. Mai rău este faptul că în țară există deja un deficit de aproximativ 1800 de cadre didactice, iar, potrivit statisticilor, fiecareal patrulea învățător este pensionar.

GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei: „Este inadmisibil să ceri de la profesori să plătească pentru aceste teste. Ele trebuie să fie achitate din buget. Numărul celor care își dau demisia poate fi mai mare, dacă acest proces nu va fi oprit la timp”.

MIHAELA SLOVINEANU, director adjunct al Liceului Spiru Haret: „Este un drept constituțional și lucrul acesta ar trebui să rămână valabil. Cred că trebuie să se găsească o modalitate ca să fie modificat costul acestor teste pentru categoriile de populație care sunt obligate să se vaccineze și vândute sau puse la dispoziție cu un cost simbolic”.

Cele mai multe concedieri au fost înregistrate în școlile din raioanele Hîncești, Căușeni, Ștefan Vodă și Glodeni – regiuni unde, din cauza deficitului de cadre didactice, mai bine de jumătate dintre profesori lucrează în paralel la mai multe instituții de învățământ, spun sindicaliștii.

ANA CIMPOEȘU, președintele departamentului Federației Sindicale a Educației, raionul Hîncești: „În total, sunt nouă persoane care au demisionat, majoritatea sunt la vârsta de pensie. Acestea sunt persoane care din anumite motive nu se vaccinează, dar nici nu doresc să se testeze din banii proprii. La necesitatea de peste 100 de cadre didactice, în fiecare raion vin anual 5-6 cadre tinere. Nu este exclus că dacă situația rămâne la fel în continuare și cadrele didactice vor fi nevoite să se testeze din bani propriii, mergând cu transportul public din satul de baștină până la Hîncești, vor mai fi și alte demisionări”.

Astfel, Cimpoieș nu exclude că dacă situația va rămâne neschimbată, demisiile vor continua, în special în rândul profesorilor care fac navetă zilnic din satul de baștină până în orașul Hîncești. Primul demers sindicatele l-au expediat autorităților în data de 20 august, însă până acum nu au primit niciun răspuns.

ANASTASIA TABURCEANU, purtător de cuvânt al Guvernului: „Noi suntem în proces de examinare a acestei scrisori. Nu putem veni încă cu o reacție oficială la acțiunile de mai departe. Acesta este un proces care un pic o să mai dureze. Nu pot să vă zic o dată sau o oră exactă la care să dăm un răspuns oficial”.

Serviciul de presă al Ministerului Educației, Cristina Gonța, nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu la subiect. Potrivit lui Ghenadie Donos, sindicatele și profesorii sunt pregătite pentru o discuție cu autoritățile și speră că această etapă va fi depășită în curând. În cazul în care aceștia nu vor fi auziți, ei spun că se vor adresa organizațiilor internaționale pentru protecția drepturilor omului. Dacă nici atunci nu va fi un rezultat concret, sindicatele anunță că vor ieși la proteste.

sursa: www.tv6.md.

Miliardarul și deputatul rus ,,care s-ar fi sinucis” în India a fost incinerat în grabă în această țară, fără acordul rudelor

Miliardarul și deputatul rus Pavel Antov, în vârstă de 65 de ani, inclus pe lista Forbes, a murit în decembrie 2022, în vacanță în India. Postul de televiziune indian NDTV, citând poliția, a raportat că cetățeanul din Rusia a fost găsit fără suflare sub ferestrele hotelului. Cu două zile mai devreme, prietenul lui Antov, omul de afaceri rus Vladimir Bydanov, a fost găsit mort în același hotel. Circumstanțele incidentului nu sunt încă dezvăluite. Ce făcea politicianul rus în India și de ce a mers acolo pentru a-și sărbători ziua de naștere? Accident, omor sau a decis să-și ia viața?

Миллиардер из Владимира: Как депутат Павел Антов попал в список Forbes?

Rudele politicianului nu exclud ca moartea lui să fi fost pusă la cale de inamici. Toată lumea a fost surprinsă că a ales o zonă de provincie în care erau condiții insalubre, ca loc de odihnă. Incinerarea în grabă a unui cetățean rus în India pare, de asemenea, suspectă pentru mulți.

Corespondentul de la postul de televiziune «Россия 1», Kirill Popov, a mers pe urmele lui Antov pentru a afla detaliile celor întâmplate. Ajuns în orașul indian Raipur, a înțeles că nu este atât de ușor să ajungi acolo. Locul nu este solicitat în rândul turiștilor. De la aeroportul principal, drumul către orașul de provincie, unde Pavel s-a odihnit, durează 7 ore. Există un singur supermarket în întregul Raipur – toate comerțul se desfășoară pe carosabil.

Kirill Popov a aflat că trupurile lui Pavel și Vladimir ar fi putut fi incinerate lângă cel mai apropiat râu.

Familia miliardarului însă nu a fost de acord cu incinerarea în străinătate.

Павел Антов

„Suntem obișnuiți cu faptul că oamenii bogați merg în locuri unde se pot cheltui bani. Acolo nu există unde să cheltuiești. Nu există cafenele, restaurante unde să mănânci. În cele câteva zile în care am fost acolo, practic am murit de foame”, spune Popov.

Anterior, deputatul însuși a călătorit mult în India și a văzut aproape toate obiectivele turistice.

Corespondentul nu neagă că Antov ar fi putut fi ademenit în India. Kirill și echipa de filmare au încercat să intre în hotelul în care stătea omul de afaceri. Lucrătorii hotelului au spus că Antov a făcut scandal și s-a comportat obscen după ce prietenul său Bydanov a fost găsit mort în cameră, pe 22 decembrie.

Potrivit versiunii oficiale, Vladimir a avut un atac de cord. Prietenul lui Antov, artistul Pavel Shubnikov, și-a declarat convingerea că Pavel a fost ucis. „Știu că nu s-a putut sinucide. Desigur că nu. L-am cunoscut ca pe un om care iubea viața și viața îl iubea. Era pasionat de antichități. El a început să dezvolte această temă. O persoană complexă extraordinară”, spune Shubnikov. Recepționerul hotelului spune că fiecare cetățean rus a băut 3 sticle de vin.

Павел Антов

„Mai întâi, unul a avut o mare problemă cu inima și câteva zile mai târziu a avut loc o sinucidere. S-a întâmplat noaptea. Nimeni nu a auzit nimic. A fost văzut ultima oară cu o sticlă de vin. A căzut la intrarea din spatele hotelului”.

Un prieten apropiat al lui Antov, Alexei Belousov, a fost de asemenea intervievat la telefon. Și el este sigur că a fost pur și simplu ucis. „Ei bine, pot spune un lucru despre crimă: dacă poliția l-a ars atât de repede, poate că l-au lovit mai întâi cu piciorul și apoi l-au aruncat. Pentru că, în Thailanda, am căzut dintr-un copac de aceeași înălțime, și, bineînțeles, m-am rănit la coccis. Masaje, unguente, m-am vindecat. Dar când, judecă singur, o ruptură a splinei, ficatului și altceva, trebuie să cazi din greu. A fost lovit, apoi aruncat. Cine vrea să spele sau să ardă urmele pașilor? Deja au scufundat totul în apă ”, spune Alexey.

Отель с котором остановился Павел Антов в Индии
Павел Антов

Președinta Maia Sandu, întrevedere cu Subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică, energie și mediu, aflat în vizită la Chișinău

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o discuție cu Jose W. Fernandez, subsecretarul de stat pentru creștere economică, energie și mediu al administrației Statelor Unite ale Americii, aflat în vizită la Chișinău.

Oficialii au vorbit despre impactul negativ al războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra republicii noastre și despre modul în care gestionăm criza energetică, creșterea inflației și dificultățile economice, urmări ale agresiunii ruse.

Șefa statului a subliniat și aportul Statelor Unite la dezvoltarea democrației și la avansarea luptei cu corupția, în context menționându-se sancțiunile emise de către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane față de mai mulți indivizi și entități de la noi care au furat din banii publici și subminează securitatea statului.

Vladimir Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: „Rusia va pierde și victoria va schimba lumea”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut miercuri, la Londra, un discurs istoric în fața Parlamentului britanic, făcând un apel către Regatul Unit să ofere avioane de luptă țării sale, mulțumind Regatului Unit pentru că a întins Ucrainei o “mână de ajutor” și adresându-i o reverență fostului premier Boris Johnson pentru susținerea acordată.

VIDEO // Zelenski, discurs ISTORIC în Westminster Hall: „Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți. Rusia va pierde și VICTORIA noastră va schimba lumea”

În Marea Britanie, Zelenski a vorbit în fața unei audiențe de parlamentari, în Westminster Hall, inima medievală a parlamentului britanic, în timp ce Kievul se pregătește pentru o anticipată ofensivă rusă, relatează Politico Europe, citat de Calea Europeană. Doar câțiva lideri au ținut un astfel de discurs în Westminster Hall în ultimii 30 de ani, printre care Nelson Mandela, Barack Obama și, mai recent, Regele Charles al III-lea.

Vizita la Londra face parte dintr-un turneu diplomatic fulger și surpriză al lui Zelenski în Europa. Miercuri seară, liderul ucrainean se va întâlni la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, iar joi este așteptat la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles.

Zelenski a sosit miercuri în Marea Britanie, în prima sa vizită în Regatul Unit de la invazia Rusiei, unde s-a adresat Parlamentului, s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak, a fost primit în audiență de regele Charles al III-lea, și a avut o întâlnire și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice.

Adresându-se parlamentarilor britanici, Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru că „v-a întins mâna de ajutor” atunci când lumea nu știa încă cum să răspundă la invazia Rusiei.

Liderul ucrainean i-a adus un omagiu personal fostului premier Boris Johnson, care a fost o prezență proeminentă în audiența din Westminster Hall. „Boris, i-ai făcut pe ceilalți să se unească atunci când părea absolut imposibil”, a spus el.

Într-un apel reînnoit pentru ajutor aerian occidental, Zelenski i-a prezentat președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, casca unuia dintre cei mai de succes piloți ucraineni, pe care era inscripționată o pledoarie pentru avioane de luptă moderne, pe care scria: „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”.

„Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde. Și mai știm că victoria va schimba lumea. Iar aceasta va fi o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp. Va fi o victorie chiar împotriva ideii de război. După ce vom câștiga, orice agresor, indiferent cine, mare sau mic, va ști ce îl așteaptă dacă va ataca ordinea internațională”, a spus Zelenski

Intensificând presiunea asupra lui Sunak, Zelenski a glumit că acum doi ani a ieșit din Parlamentul britanic recunoscător pentru „ceaiul englezesc delicios”, dar de data aceasta a adăugat că va părăsi Parlamentul „mulțumindu-vă tuturor în avans pentru avioanele englezești puternice”.

Și a descris perspectiva unei audiențe cu regele ca fiind “un moment cu adevărat special pentru mine”, adăugând cu precizie: “Regele este un pilot al forțelor aeriene. Iar în Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”.

Această afirmație a fost catalogată de BBC și The Guardian drept o replică care să iasă în evidență, de excepție.

Povestind despre prima sa vizită la Londra în 2020, când a stat în fotoliul liderului britanic din timpul războiului Winston Churchill, Zelenski a spus: „Cu siguranță am simțit ceva – dar abia acum știu care a fost acel sentiment. Este un sentiment al modului în care curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria.”

Anul trecut, Londra i-a furnizat Kievului ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, iar guvernul s-a angajat să menţină acelaşi nivel şi în acest an, situându-se astfel pe poziţia a doua în lume după SUA, sub acest aspect. Londra i-a livrat armatei ucrainene arme letale chiar dinainte de lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie anul trecut, şi a fost prima ţară care şi-a anunţat intenţia, în ianuarie, de a-i trimite şi tancuri grele – 14 Challengers 2 – urmată de Germania cu Leopard şi SUA cu Abrams.

Un bărbat s-a aruncat în gol peste geamul apartamentului unui bătrân la care venise în ospeție
Articolul anterior
Miliardarul Elon Musk s-a despărțit de iubita sa, după trei ani de relație, dintr-un motiv banal
Articolul următor