Peste 40 de oi, sfâșiate de șacali în raionul Ungheni. Animalele se ascund în pădure

Peste 40 de oi au fost atacate de șacali, săptămâna trecută, în raionul Ungheni. Informația a fost prezentată astăzi, 2 noiembrie, la o conferință de presă, de către reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Contactat de IPN, președintele raionului Ungheni, Ghenadie Mitriuc, a precizat că, joia trecută, în satul Măgurele au fost depistate 22 de oi ucise. 

11 oi au supraviețuit, iar alte tot atâtea au dispărut fără urmă. Faptul a fost constatat la fața locului de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ai Inspectoratului Ecologic de Stat, ai Poliției și ai autorităților publice locale.

Din spusele martorilor, oile au fost atacate de șacali. În preajma satului Măgurele există o pădure unde acele animale se pot ascunde. 

„Prezența șacalilor a fost constatată în zona respectivă încă anul trecut. Nu cunoaștem de unde au apărut în zona satului Măgurele”, a menționat Ghenadie Mitriuc, care nu a putut confirma dacă animalele sălbatice au ajuns în raionul Ungheni din România.Publicitate

Reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova au solicitat urgentarea aprobării cotelor de vânătoare de către Guvern, aducând drept argument al necesității urgente de a deschide sezonul de vânătoare și cazul din raionul Ungheni, legat de ravagiile pe care le fac șacalii în turmele de oi.

Anterior s-a relatat despre prezența șacalilor și în alte regiuni ale Republicii Moldova – în satul Tabani, raionul Briceni, unde aceștia, de asemenea, au atacat turme de oi, în raioanele Cahul și Ștefan Vodă, unde au atacat gospodării private. Oamenii adesea îi confundă cu câinii vagabonzi.

Conform observațiilor specialiștilor, șacalii trec peste Prut, din România, dar pot veni și din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova în căutarea prăzii. Cazul din satul Măgurele a arătat că există haite constituite și stabilite în pădurile de pe teritoriul Republicii Moldova.  

De regulă, șacalii nimicesc fazani, rațe, păsări de curte, oi și alte animale, atât domestice, cât și sălbatice.

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

Hoteluri, construite pe două blocuri din Chișinău. Locătarii au semnat petiții
Articolul anterior
În rândul micuților, se atestă o creștere a numărului de infectări cu boala gură-mână-picior. Mărturisirile Svetlanei Sainsus
Articolul următor