Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor.

separator
Desigur că nu toată lumea va pleca, dar asta înseamnă că oamenii caută o oportunitate de a pleca, vor să plece.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, în 2018, 440.863 de moldoveni au solicitat Cartea verde.

Conform statisticilor, cei din spațiul ex-sovietic, care doresc să se mute în SUA, sunt cetățenii din Uzbekistan, cu peste 2 milioane de aplicații, iar pe locul doi se află Ucraina, unde aproximativ 1,5 milioane de oameni visează să obțină o carte verde. Chiar și așa situația este alarmantă, întrucât Moldova are numai 3,5 milioane de locuitori, iar datele neoficiale sunt chiar mai pesimiste.

Dintre toate țările din lume, cel mai mare număr de solicitanți este din Ghana, Africa. Peste 2,2 milioane de cereri, iar cel mai puțin vor să plece în Statele Unite oamenii de pe Insula Crăciunului (Kiritimati) – doar 15 la număr.

sursa: www.kp.md

Elon Musk recunoaște că ia ketamină împotriva depresiei

Elon Musk a spus că este „aproape întotdeauna treaz” în timpul sesiunilor în care postează târziu în noapte sau, în unele cazuri, foarte devreme, pe platforma sa de socializare, X, scrie CNN. Comentariul miliardarului a fost făcut într-un interviu cu jurnalistul Don Lemon, în timpul căruia Musk a discutat despre utilizarea ketaminei, cu rețetă de la medic, împotriva depresiei, scrie digi24.ro.

Comentariul CEO-ului miliardarului Tesla a fost făcut într-un interviu cu jurnalistul Don Lemon, în timpul căruia Musk a discutat despre utilizarea tratamentului cu ketamină. Musk, care este cunoscut pentru comportamentul său deseori surprinzător, s-a confruntat cu un control în urma unor rapoarte recente despre presupusul său consum de droguri și impactul potențial asupra companiilor sale.

„Sunt momente în care am un fel de… stare chimică negativă în creier, cum ar fi depresia, cred, sau depresia care nu este legată de nicio situație negativă, iar ketamina este utilă pentru a ieși din starea de spirit negativă”, i-a spus Musk lui Lemon. Musk a adăugat că are o rețetă pentru medicament de la „un medic adevărat” și că folosește „o cantitate mică o dată la două săptămâni sau ceva de genul”. Deși Musk a spus că nu bea și nu „știe cum să fumeze marijuana”, el nu a precizat dacă vorbea despre ketamină sau altă substanță când a spus că este „aproape întotdeauna” treaz când postează noaptea târziu.

Musk a postat anterior pe X despre utilizarea pe bază de rețetă a ketaminei, un medicament folosit în principal în spitale ca anestezic, dar care este din ce în ce mai explorat ca un potențial tratament pentru depresie, anxietate și alte afecțiuni de sănătate mintală. Comentariile oferă o perspectivă mai bună asupra utilizării acestui medicament, din partea unuia dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din lume.

Musk a negat că abuzează de medicamente, spunând: „Dacă folosești prea multă ketamină, nu poți să muncești. Am mult de lucru, de obicei am zile de 16 ore de muncă… așa că nu prea am cum să nu fiu alert mental pentru o perioadă lungă de timp.” Musk a spus că crede că depresia lui este genetică și a adăugat că nu consideră că consumul de ketamină îi va afecta companiile sau contractele guvernamentale. „Din punctul de vedere al Wall Street, ceea ce contează este execuția”, a spus el. „Creezi valoare pentru investitori? Tesla valorează aproximativ la fel de mult ca și restul industriei auto combinate… așa că din punct de vedere al investitorilor, dacă iau ceva, ar trebui să iau în continuare.”

Interviul amplu, de 90 de minute, dintre Musk și Lemon, care a declanșat o ceartă între cei doi bărbați și a dus la încheierea unei înțelegeri planificate ca X să-l plătească pe Lemon pentru a posta noul său podcast pe platformă, a acoperit mult mai multe subiecte inclusiv criticile lui Musk la adresa diversității, echității și programelor de incluziune și a noii Tesla Cybertruck. Musk a mai discutat despre publicitatea pe X, care a avut de suferit de când miliardarul a achiziționat compania cunoscută anterior sub numele de Twitter, din cauza creșterii conținutului de ură și controversat de pe platformă. Musk a spus anterior că pe agențiile de publicitate care au părăsit platforma X din cauza preocupărilor legate de conținutul antisemit ar putea „să le ia dracul” și le-a acuzat că au ucis compania.

În interviul cu Lemon, Musk a spus că aproape toți agenții de publicitate ai companiei s-au întors și „este o listă foarte scurtă de agenți de publicitate care nu se întorc pe platformă, iar veniturile noastre din publicitate cresc rapid, veniturile din abonamente cresc rapid și mă simt foarte optimist cu privire la viitorul platformei X.” Totuși, miliardarul a părut neinteresat să ajusteze politicile pentru a liniști agențiile de publicitate care au părăsit site-ul. „Puteți alege unde doriți publicitatea, pe ce doriți să apară publicitatea, dar nu puteți insista asupra cenzurii întregii platforme”, a spus el. „Dacă insistați asupra cenzurii întregii platforme, chiar și acolo unde publicitatea voastră nu apare, atunci evident că nu vă vom dori ca agent de publicitate.”

Consiliul Europei cere tuturor țărilor să nu recunoască alegerea lui Putin și să înceteze orice contact cu acesta

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îndeamnă în unanimitate comunitatea internațională să nu mai recunoască legitimitatea lui Putin în calitate de președinte și solicită tuturor țărilor să înceteze orice contact cu acesta, cu excepția urmăririi păcii și în scopuri umanitare, de exemplu pentru a organiza schimburi de prizonieri sau pentru aducerea acasă a copiilor Ucrainei, a declarat de președintele adunării, grecul Theodoros Rousopoulos într-un comunicat publicat pe siteul Consiliului Europei, scrie mariustoca.ro.

Adunarea Parlamentară va continua să sprijine dezvoltarea unei viziuni alternative pentru Rusia ca țară pașnică, liberă, democratică și responsabilă, care nu reprezintă nicio amenințare pentru vecinii săi și propriii cetățeni. Ne vom consolida sprijinul pentru opoziția democratică rusă, care împărtășește principiile și valorile Consiliului Europei, pentru apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii independenți și societatea civilă liberă. Vom fi alături de toți cei care îndrăznesc să lupte pentru libertate în Rusia, care condamnă războiul de agresiune împotriva Ucrainei și recunosc pe deplin integritatea teritorială a acesteia.

Libertatea și democrația vor prevala în Rusia!” se închieie comunicatul

O spectaculoasă cetate medievală din Clisura Dunării a fost restaurată. Mii de turiștii din întreaga lume sunt așteptați anual

Unul dintre cele mai spectaculoase obietctive turistice din Clisura Dunării, unde autoritățile locale se așteaptă să atragă mii de turiști anual, este în prag de inaugurare, după mai multe amânări ale finalizării proiectului. Este vorba despre Cetatea Ladislau, de pe Clisura Dunării, din Coronini, județul Caraș-Severin, scrie ziare.com.

Restaurarea cetății a început în luna mai a anului 2017, într-un proiect finanțat cu bani europeni, prin ADR Vest. Valoarea totală a investiției este de 19,8 milioane lei, din care 19,3 milioane lei finanțare europeană, asigurată prin Regio-POR 2014-2020.

Procesul este unul complex, cuprinzând consolidarea, restaurarea, conservarea și protejarea Cetății Ladislau, realizarea unui punct de belvedere prin amenajarea Turnului 3 de Sud-Vest, conservarea zidurilor și turnurilor cetății cu asize de piatră, amenajarea de platforme și pasarele, construirea unui corp anex, realizarea de instalații electrice și sanitare, realizarea iluminatului arhitectural și ambiental, amenajarea incintei sitului și realizarea de alei pietonale.

Întârzieri de trei ani de zile

Proiectul avea termen de finalizare de 44 de luni, iar inaugurarea era prevăzută pentru începutul anului 2021. Cu toate acestea, de atunci, în fiecare an, autoritățile locale au anunțat că se pregătesc de inaugurare, însă au tot amânat acest moment. De data aceasta, chiar dacă nu mai sunt de executat decât foarte puține lucrări, primarul comunei Coronini se teme să mai anunțe o dată la care turiștii vor putea pune piciorul pe aleile cetății medievale.

„Nu vreau să mai spun că e gata, că am tot spus și am avut surprize. Mai au de instalat punctele de belvedere și iluminatul arhitectural. Mi-au promis că în aprilie vin și se apucă de lucrări, iar în mai sunt gata. Nu ar mai fi așa mult de lucru”, susține Boboescu.

Povestea fortificației începe din timpul dacilor

Fortificația de la Coronini datează din 1427-1428 și a fost un punct crucial în sistemul defensiv al Regatului Ungariei în secolul al XV-lea. Situată strategic pe malul stâng al Dunării, această cetate a avut un rol esențial în protejarea granițelor și a creștinătății împotriva amenințărilor otomane.

Potrivit cercetătorilor și istoricilor, cetatea Coronini a fost inițial o așezare fortificată din epoca regatului dac, intrând ulterior în atenția Imperiului Roman. Importanța sa în contextul medieval este evidențiată de faptul că a făcut parte dintr-o linie de fortificații între Severin și Ram, oferind o protecție vitală împotriva invaziilor și atacurilor.

Această cetate, numită și „Sfântul Ladislau” după protectorul casei regale maghiare, a fost reconstruită în timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg, unul dintre cei mai importanți regi ai Europei medievale. Sigismund a înțeles amenințarea crescută a otomanilor și a întărit peste zece cetăți de-a lungul Dunării, inclusiv Coronini, pentru a face față provocărilor.

Cetatea medievală va fi introdusă în diverse circuite turistice naționale și internaționale, în vederea creșterii numărului de turiști, și este prevăzută diversificarea serviciilor culturale prin organizarea și desfășurarea a minimum patru evenimente anuale periodice, cu accent pe păstrarea tradițiilor locale.

Ce beneficii are trecerea la ora de iarnă?
Articolul anterior
Începînd cu anul viitor, vor crește salariile bugetarilor, ajutoarele sociale și veniturile pentru pensionari
Articolul următor