Peste 600 de experţi din Republica Moldova şi din 80 de ţări ale lumii au participat, timp de două zile, la cel mai mare forum economic desfăşurat la Chişinău – „Moldova Business Week 2022”

Peste 600 de experţi din Republica Moldova şi din 80 de ţări ale lumii au participat, timp de două zile, la cel mai mare forum economic desfăşurat la Chişinău – „Moldova Business Week 2022”.

May be an image of 17 people and people standing

În cea de-a doua zi de „Moldova Business Week 2022”, la eveniment au participat reprezentanţi ai unor companii internaţionale, cu circa jumătate de milion de angajaţi în întreaga lume. În Republica Moldova, ei au analizat oportunităţile de investiţii şi le-au discutat cu cei peste 600 de invitaţi din 80 de ţări.

May be an image of 10 people and people standing

Evenimentul a adunat oameni de afaceri din România, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, India, China şi chiar Republica Dominicană. În prima zi a forumului ei au aflat mai multe informaţii despre economia Republicii Moldova. Astăzi, însă, au avut ocazia să stea de vorbă chiar cu oamenii de afaceri basarabeni sau investitori străini deja prezenţi în Republica Moldova, transmite tvrmoldova.md.

DAN RADU reprezentant asociaţie, România: „Reprezint o afacere din Iaşi care se ocupă de promovarea comunităţii tehnologice din regiune. Sunt prezent aici pentru că sunt foarte interesat de viziunea de dezvoltare a Guvernului R. Moldova legat de această zonă. Cred că avem un viitor comun în această dezvoltare şi cele două Moldove pot forma un tot economic.”

Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare, interior şi text care spune „WEEK 2022 CREATIVE SESSIONS PITCHING”

MIHAIL ŞALVIR administrator, ZEL Valcaneş: „Noi suntem deschişi pentru toţi investitorii. În zona economică liberă Valcaneş avem diferite domenii de activitate începând cu produsele agricole, terminând cu electronica şi automotive. Încrederea este, interesul este, în special în situaţia actuală regională.”

Interesată de Republica Moldova este şi o companie din Polonia, specializată într-o sector mai puţin popular în Republica Moldova – prestări servicii diverse la distanţă pentru persoane fizice şi firme. Aceasta are aproximativ jumătate de milion de angajaţi în întreaga lume.

PAWEL PANCZYJ director companie, Polonia: „Republica Moldova are şansa unica de a repeta succesul din industria IT. Dacă vor fi implementate soluţiile de business service în domeniul legal şi fiscal, asta va duce la crearea, în următorii cinci ani, de două ori mai multe locuri de muncă decât sunt în prezent în sectorul IT.”

Experţii internaţionali spun că războiul din Ucraina are un impact serios asupra economiei Republicii Moldova dar, chiar şi aşa, aici există oportunități majore pentru investitorii străini.

LISA KAESTNER manager regional al Băncii Mondiale pentru Ucraina şi Republica Moldova” ȚAm văzut mai multe reforme întreprinse şi sperăm că, în viitor, vor avea loc şi alte reforme. Şi accesul către UE poat aduce mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea sectoarelor energetic, transport, agrobusiness, TIC, etc..”

DAN NUŢIU preşedinte AIR: „În continuare susţin că R. Moldova este de interes nu doar pentru România ci pentru întreaga UE şi nu numai. Cu toţi care au vorbit până acum, au venit cu intenţia de a prospecta piaţa şi de a deschide pentru termen scurt businessuri în Republica Moldova. Prezenţa investitorilor străini conferă încredere şi conferind încredere cu siguranţă vom avea şi pe termen lung mult mai mulţi investitori.”

În acest an, evenimentul se desfăşoară sub genericul „Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”.

SERGIU HAREA preşedinte CCI: „Republica Moldova este un loc destul de propice pentru investiţii şi investitorii care lucrează aici arată că asta este un lucru bun şi că se poate de obţinut profituri.Trebuie să facem mai mult accent pe pregătirea forţei de muncă, pe debirocratizare.”

Potrivit autorităţilor, capitalul investiţiilor străine în Republica Moldova se ridică la 900 milioane de dolari, 83% fiind din Uniunea Europeană.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „OF RO”
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „bass, to t MOLDOVA BUSINESS WEEK 2022”
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi text
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare şi text care spune „MOLDOVA BUSINESS WEEK 2022”
Возможно, это изображение 7 человек, люди стоят и текст «MBW2022 MOLDOVA BUSINESS WEEK 2022»

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Un avocat a fost reținut în timp ce mituia un procuror. Suma totală a mitei este de 10 mii de euro
Articolul anterior
Noi ciocniri armate au loc la frontiera dintre Kârgâzstan și Tadjikistan
Articolul următor