Peste 7000 de turiști ruși au rămas blocați în Thailanda și fără bani în urma sancțiunilor impuse Rusiei

Sancțiunile fără precedent impuse Rusiei după ofensiva asupra Ucrainei își pun amprenta asupra cetățenilor ruși aflați peste hotare, care au fost nevoiți să caute bani în numerar sau să apeleze la tranzacții cu criptomonede, pentru a se descurca în vacanță, scrie Reuters, conform www.zdg.md.

Turistul rus Konstantin Ivanov a încercat să încheie o tranzacție folosindu-și cardul bancar, însă nu a reușit.

„Acest lucru a creat o problemă uriașă pentru noi. Am fost deposedați de finanțele noastre. E ca și cum ar fi fost complet înghețate și nu le putem folosi aici deloc”, a declarat Ivanov, în vârstă de 27 de ani, adăugând că ar putea fi nevoit să își caute un loc de muncă în Indonezia.

Bali este o destinație de vacanță solicitată de turiștii ruși. Aproximativ 1.150 de ruși au intrat în Indonezia în ianuarie 2022, potrivit datelor statistice.

Rifki Saldi Yanto, managerul unei cafenele locale din Bali, a declarat că a observat o scădere a numărului de clienți ruși în ultimele zile și că mulți dintre ei plătesc acum cu numerar în loc de card de credit.

Între timp, peste 7.000 de ruși au rămas blocați în Thailanda, o altă destinație populară, din cauza anulării zborurilor și a problemelor de plată.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, după ce țările occidentale au luat măsuri în ultimele zile pentru a o izola de sistemul financiar global. Sistemul internațional de plăți SWIFT a deconectat mai multe bănci rusești de la rețeaua sa, în timp ce Visa și Mastercard au anunțat că blochează utilizarea în străinătate a cardurilor lor emise de băncile rusești începând din martie.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Delirul Moscovei: Lavrov, indecis dacă R. Moldova vrea să renunțe la regiunea transnistreană sau să o invadeze

Moscova continuă să lanseze falsuri cu scopul de a disemina frică în rândul cetățenilor R. Moldova. De această dată, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pregăti rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară, transmite RIA Novosti citată de deschide.md.

Se pare că R. Moldova a decis să renunțe la Transnistria. Chișinăul a respins multiplele propuneri ale transnistrenilor și Federației Ruse de a relua negocierile în formatul ”5+2”. Maia Sandu a declarat că o să organizeze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria. Probabil există dorința de unire cât mai rapidă cu România și obținerea, astfel, a unor posibilități adăugătoare. Poate că autoritățile de la Chișinău contează pe rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară” a declarat Lavrov.

De asemenea, șeful MID-ului de la Moscova a acuzat Chișinăul că a decis să distrugă relațiile moldo-ruse.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că singura modalitate de rezolvare a diferendului transnistrean este pe cale pașnică, prin intermediul diplomației. În același timp, formatul de negocieri ”5+2” nu mai poate fi aplicat, întrucât un participant al său, Rusia, duce deja de mai bine de doi ani un război de agresiune împotriva altui participant, Ucraina.

În același timp, declarația lui Lavrov precum că guvernarea de la Chișinău vrea să distrugă relațiile moldo-ruse vine la doar două săptămâni după ce Moscova a sfidat autoritățile noastre și a deschis, fără permisiunea R. Moldova, șase secții de votare în stânga Nistrului în vederea alegerilor prezidențiale Rusia.

Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, un gest istoric din partea acestei ţări
Articolul anterior
Circa 18.000 de ruși care activează în cultură cer guvernului lor să oprească războiul din Ucraina
Articolul următor