Peste 720.000 de separatiști din Ucraina au primit de urgență pașapoarte din Rusia

Rusia a eliberat în procedură rapidă 720.000 de pașapoarte separatiștilor din estul Ucrainei. Rușii încearcă astfel să-și extindă controlul asupra regiunilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din Donbas, susţinute de Moscova anunță Euronews.

Ivan Malyuta, un rezident din Donetsk, un oraș din estul Ucrainei controlat de separatiști, a aplicat luna trecută pentru cetățenia rusă și spune că el, soția și trei copii vor primi în curând pașapoartele ruse.

„Vreau să fiu cetățean al Federației Ruse”, a spus Malyuta la biroul pentru migrație din Donetsk.

Malyuta și familia lui se vor alătura celor peste 720.000 de rezidenți din regiunile separatiste care au primit cetățenie rusă într-o procedură rapidă despre care mulți spun că este o încercare a Rusiei de a-și consolida influența în regiune.

În afara cetățeniei, Rusia le-a oferit separatiștilor din Donetsk și Luhansk locuri în partidul guvernamental rus, vaccinuri anti-COVID și facilități comerciale.

Rusia repetă în regiunile Donețk și Lugansk scenariul după care a anexat peninsula Crimeea. Cele două provincii care ar urma să fie anexate de Rusia aparțin tot Ucrainei, ca și Crimeea. Aceste două regiuni din Ucraina sunt, practic, de ani de zile, zonă de război. Aici se confruntă forțele guvernului de la Kiev cu separatiști rusofoni, susținuți de la Moscova.

Deputaţii ruşi au votat marţi un apel către preşedintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei de opt ani.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut Uniunii Europene săptămâna trecută să impună sancțiuni Rusiei pentru „eliberarea ilegală în masă a pașapoartelor rusești cetățenilor ucraineni”.

Analiștii politici sunt de acord că este puțin probabil ca Kremlinul să susțină independența pentru Donețk și Lugansk în curând, dar că va continua să obțină beneficii politice din implicarea sa în estul Ucrainei.

„Este o formă de a menține presiunea asupra Kievului, de a destabiliza și de a împiedica mișcarea Ucrainei către valorile europene, către NATO”, a declarat analistul politic din Moscova Dmitri Oreșkin.

Putin a semnat un decret prin care se simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Donețk și Lugansk în aprilie 2019 – a doua zi după ce a fost proclamată oficial victoria prezidențială a lui Volodimir Zelenski.

De atunci, peste 720.000 de locuitori din zonele controlate de rebeli – aproximativ 18% din populație – au primit pașapoarte rusești.

Olga Matvienko, oficial al serviciului de migrație din Donețk, a declarat că numărul persoanelor care solicită pașapoarte rusești a crescut în ultimele săptămâni, pe măsură ce tensiunile în jurul Ucrainei au crescut. Ea a spus că procedura a fost „extrem de simplificată” și durează doar una până la trei luni.

Locuitorii din Donețk spun că faptul că dețin cetățenia rusă le oferă un sentiment de siguranță față de un stat vecin puternic.

„Rudele (din Rusia) ne spun că Putin nu ne va abandona și că totul va fi bine”, a spus Nelya Dzyuba, pensionară în vârstă de 62 de ani.

Mulți spun, de asemenea, că le va permite să călătorească în Rusia și să se bucure de beneficii la care au dreptul cetățenii ruși, cum ar fi acces gratuit la servicii medicale, notează Digi24.

Dmytro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, a declarat săptămâna trecută că eliberarea de pașapoarte rusești rezidenților din zonele controlate de rebeli încalcă acordurile de la Minsk.

Locuitorii din Donețk și Lugansk cu pașapoarte rusești au avut voie să voteze la alegerile parlamentare din Rusia de anul trecut și la referendumul din 2020 privind reforma constituțională, care îi permite lui Putin să candideze pentru două mandate suplimentare. Ei au fost transportați cu autobuzul în regiunea vecină Rostov din Rusia pentru a vota.

Pe fondul avertismentelor că Rusia ar putea invada Ucraina, sunt voci care spun că Moscova s-ar putea folosi de faptul că există sute de mii de cetățeni ruși în Donbas ca pretext pentru acțiuni militare pentru a-i apăra.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Furtuni violente în Europa. Persoane decedate, case avariate, drumuri blocate și copaci prăbușiți
Articolul anterior
Dan Dungaciu: Invadarea Ucrainei ar fi sfârșitul lui Vladimir Putin sau sfârșitul mandatului său politic
Articolul următor