Peste 760 de incendii la poligoanele de deșeuri au fost înregistrate în Republica Moldova pe parcursul anului 2024, iar suprafața afectată depășește 220 de hectare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Ștefan Vodă, Telenești și în UTA Găgăuzia. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență trage un semnal de alarmă: aceste incendii nu doar afectează grav mediul, ci pun în pericol și sănătatea populației din zonele vizate, transmite Moldova1

*„Trebuie să spunem că în 2024, incendiile de la poligoanele de deșeuri, a crescut numărul lor. Le avem în fiecare localitate, 762 de intervenții au fost pe parcursul anului 2024, afectate 221 hectare. Cele mai multe – Ștefan Vodă, Telenești, Găgăuzia. Îndemnul este ca autoritățile să se pătrundă de responsabilitate. Este un proces exotermic, deșeurile emană acea căldură care duce la fumegări continue”, a declarat ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu
Specialiștii atenționează că incendiile sunt alimentate și de neglijența umană: aruncarea necontrolată a chibriturilor, mucurilor de țigară sau altor obiecte inflamabile poate declanșa un foc devastator.
„Soluția este una simplă, ține de responsabilitatea autorităților: trebuie copertină de pământ, monitorizarea poligoanelor de deșeuri, îngrădirea accesului, supraveghem zona. Îndemnăm autoritățile să fie responsabile, pentru că intervenția noastră este costisitoare. Și o altă situație de urgență ar fi neglijată”, a mai adăugat Pușcașu.
IGSU sugerează că fiecare gest contează. Un singur obiect aruncat la întâmplare poate declanșa un incendiu de proporții. Siguranța comunităților începe cu responsabilitate, iar un mediu curat este o responsabilitate comună.