Peste 78 de mii de chișinăuieni, care beneficiază de scutire la impozitul pe imobil, pot să se adreseze pentru recalcularea taxei

Toate categoriile de persoane care sunt scutite de achitarea impozitului pe imobil nu trebuie să plătească taxa, chiar dacă au primit avizul de plată. Este vorba despre 78 de mii de chișinăuieni, care se bucură de o scutire totală de jumătate de milion de lei. Primarul a explicat, astăzi, la ședința Primăriei, că din cauza unor erori tehnice pe care le-a admis FISC-ul și CNAS aceste scrisori au fost trimise către toți chișinăuienii, inclusiv către cei care beneficiază de scutire.

În aceste condiții, primarul a venit cu un apel către toate persoanele care sunt de vârsta pensionară și către alte categorii cărora nu li s-a luat în calcul scutirea, să se adreseze la Secția impozite pentru a li se aplica manual recalcularea, transmite a-tv.md.

”Și chiar dacă va fi foarte complicat, vom gestiona totul în regim manual. Sunt 78 de mii de proprietari care trebuie să fie scutiți de impozit. Așa ceva nu a mai fost”, a spus Ceban.

Potrivit edilului, anul acesta municipalitatea a majorat numărul de persoane care nu vor plăti acest impozit cu 85%. Totodată, Ceban a accentuat că Guvernul a anulat scutirea cu 15% la achitarea înainte de termen a acestei taxe și a îndemnat concurenții electorali să nu implice Primăria în campanie.

”Evaluarea bunurilor imobile, care este obligația administrației publice centrale, nu a fost făcută din 2004, unde suma din care se calculează impozitul este de trei ori mai mică.

Municipalitatea nu a majorat acest impozit, dar l-a ajustat în urma lipsei acțiunilor din partea administrației publice centrale până astăzi. Așa că cei care azi vorbesc, să nu facă în fiecare an campanii diverse, dar să-și asume pentru a nu intra în colaps”, a declarat Ceban.

Potrivit legislației naționale, impozitul pe imobil nu-l plătesc pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, participanții la acțiunile de luptă din Afganistan, la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, cele supuse represiunilor şi ulterior reabilitate. De asemenea, de plata acestei taxe sunt scutite familiile persoanelor decedate în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, familiile militarilor căzuţi în acţiunile de luptă din Afganistan, familiile care au copii cu dizabilităţi şi membrii familiilor care au la întreţinere şi îngrijire permanentă persoane cu dizabilităţi.

Cupa Mondială: Jucătorii Arabiei Saudite au primit câte un Rolls Royce de la prințul Mohammed bin Salman

Jucătorii echipei de fotbal ai Arabiei Saudite au primit un bonus uriaș de la prințul Mohammed bin Salman, după ce au reușit performanța de a învinge echipa Argentinei la Cupa Mondială.

Cupa Mondială: Jucătorii Arabiei Saudite au primit câte un Rolls Royce

Fiecare a primit câte o mașină de lux, un Rolls Royce Phantom. Prețul de pormnire al unei astfel de mașini este de 460.000 de dolari americani, menționează Marca, transmite Digi24.ro.

Arabia Saudită a învins echipa Argentinei cu scorul de 2-1, ceea ce le-a adus o răsplată princiară. Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a oferit jucătorilor naționalei câte un Rolls Royce Phantom. Prețul de pornire al unui Rolls Royce Phantom nou este de 460.000 de dolari americani, potrivit caranddriver, scrie Marca.

Este o mașină de lux care dispune de un V12 cu 48 de supape și injecție directă de benzină, care generează 460 CP (338 kW) de putere maximă și 720 Nm (530 lb-ft) de cuplu maxim. Poate trece de la 0 la 100 km/h (62 mph) în 5,7 secunde.

Arabia Saudită: lotul pentru Campionatul Mondial din Rusia - Tackle.ro

După victoria uriașă cu Argentina, de marți, conducerea Arabiei Saudite a decretat zi liberă miercuri. Astfel, fanii arabi au continuat sărbătoarea după victoria uriașă în fața sud-americanilor.

Arabia Saudită va juca sâmbătă împotriva Poloniei, iar dacă vor câștiga și acest meci vor intra în optimile de finală.

Chișinăul, invitat la programul european LIFE prin care sunt finanțate acţiunile pentru Mediu și Climă

Republica Moldova poate beneficia de fondurile programului european LIFE, prin care sunt finanțate acţiunile pentru Mediu și Climă. Invitaţia a venit chiar din partea Comisarul European pentru mediu, oceane și pescuit aflat în vizită la Chişinău. Înaltul oficial a ţinut un discurs în Parlament despre tranziţia la energia verde prin investiţii, lucru mai necesar ca niciodată în contextul crizei de gaze naturale şi electricitate.

The programme for the environment and climate action (LIFE) | Subject files  | Home | ENVI | Committees | European Parliament

VIRGINIJUS SINKEVIČIUS Comisarul European pentru mediu, oceane și pescuit: „Programul LIFE este instrumentul de finanțare al UE pentru mediu și acțiunea climatică. Funcționează din 1992 și a cofinanțat peste 5800 de proiecte în ţări UE și non-UE. Finanțarea programului LIFE se ridică în prezent la 5,4 miliarde de euro. Așa că este o mare plăcere să invităm Republica Moldova în programul LIFE. Permiteți-mi să subliniez, nu este doar un fond. Este o competiție sănătoasă în căutarea celor mai buni. Este inovație și creativitate. Cred că oamenii din Republica Moldova nu sunt lipsiţi de această calitate. Sunt sigur că veți fi un atu pentru program și aștept cu nerăbdare să vizitez în viitor unul dintre proiectele finanțate aici în Moldova prin LIFE.

Şi autorităţile de la Chişinău şi-au reiterat obiectivul de reducere a consecinţelor în urma schimbărilor climatice, dar şi trecerea la energia verde.

IGOR GROSU preşedintele Republica Moldova:„Aerul poluat nu are hotare. Creșterea temperaturii pe glob nu se oprește la vamă. Depindem unul de altul şi vom acţiona împreună. Am intensificat căutare de resurse de energie regenerabilă, mai ales în fața crizei energetice. Dacă toate aceste capacități alocate vor fi valorificate, ponderea energiei electrice din surse regenerabile va crește de la 4% la 30%. Am redus birocrația pentru a stimula instalarea de sisteme fotovoltaice de consumatori.”

Oficialul european s-a referit şi la actualele provocări ale Republicii Moldova privind asigurarea cu electricitate şi gaze.

VIRGINIJUS SINKEVIČIUS Comisarul European pentru mediu, oceane și pescuit: „Rusia foloseşte energia drept armă pentru a șantaja Europa. Moldova este una dintre țările cele mai afectate. Nu ar trebui și nu ne este frică de șantajul Rusiei. Sunt conștient de alte implicații ale acestui război în R. Moldova, precum recenta pană masivă de curent cauzată de atacurile rusești asupra infrastructurii electrice din Ucraina. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru a consolida rezistența sistemelor de alimentare cu energie, inclusiv creșterea utilizării surselor regenerabile. În acest context, vreau să vă asigur: un prieten la nevoie este într-adevăr un prieten. Și pentru Republica Moldova asta este Uniunea Europeană.”

sursa: www.tvrmoldova.md

Lituania este gata să pună la dispoziţia Republicii Moldova propriul terminal de gaze naturale

Situația din domeniul energetic și de securitate din regiune a fost discutată ieri de Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova și Ingrida Šimonytė, omologul său din Lituania, care se află într-o vizită oficială la Chișinău. 

R. Moldova face apel către Lituania pentru transportul de gaze lichefiate

Astfel, părțile au făcut un schimb de opinii despre războiul din Ucraina și despre cum bombardamentele rusești afectează direct și cetățenii Republicii Moldova.

„Am analizat situația din domeniul energetic și am menționat încă o data că R. Moldova trebuie să identifice cât mai multe surse alternative de gaze naturale. Or, Lituania are un terminal pentru gaze naturale lichefiate (LNG) și ne dorim să putem beneficia de suportul părții lituaniene pentru a putea transporta gazele lichefiate”, a declarat premierul Natalia Gavrilița într-o conferință comună.

Oficialii celor două state au mai discutat despre comitetul de asociere care va avea loc în februarie 2023, dar și despre procesul de evaluare al îndeplinirii angajamentelor pe care și le-a asumat  R. Moldova pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

În acest sens, șefa Guvernului de la Chișinău a menționat că, în pofida tuturor dificultăților, autoritățile Republicii Moldova sunt concentrate pe îndeplinirea celor 9 condiționalități.

„Evaluarea va demara în martie și se va încheia cu raportul din octombrie 2023. Contăm pe susținerea Lituaniei în începerea negocierilor cât de curând după îndeplinirea condiționalităților. Ne dorim ca apropierea de Uniunea Europeană să aducă cât mai rapid beneficii nemijlocite pentru cetățenii Republicii Moldova”, a adăugat Natalia Gavrilița.

La rândul său, premierul Lituaniei a reconfirmat faptul că țara sa sprijină Republica Moldova în demersul ei de integrare europeană, dar și în combaterea crizelor pe care le confruntă.

„În acest an, R. Moldova a demonstrat o solidaritate fără precedent în raport cu refugiații din Ucraina. Mă bucur că statele noastre au o relație de prietenie apropiată. Vă asigur de toată susținerea Lituaniei în procesul de parcurgere a drumului european pe care v-ați angajat ferm. Noi știm cât de complicat este să implementezi reforme, de aceea vă punem la dispoziție experiența noastră și tot suportul necesar. Suntem convinși că Republica Moldova are toate șansele să devină în scurt timp membru al familiei europene”, a declarat Ingrida Šimonytė.

Menționăm că aceasta nu este prima vizită oficială a prim-ministrul Lituaniei în Republica Moldova. Ingrida Šimonytė a mai fost la Chișinău la sfârșitul anului trecut.

Moldova are cea mai scăzută rată a infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 din ultimele două luni
Articolul anterior
O femeie a aflat că a devenit mama unei fetițe la o lună după ce a născut. În tot acest timp femeia a fost în comă din cauza infecției Covid-19
Articolul următor