Peste 8.900 de persoane s-au înscris până astăzi la cursurile gratuite de limbă română oferite de Ministerul Educației

Peste 8 900 de persoane s-au înscris la programul național privind învățarea limbii române, organizat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Cele mai multe cereri – peste 3 500 – au fost depuse în municipiul Chișinău. Alți circa 1 400 de candidați sunt din UTA Găgăuzia, aproximativ 670 – din municipiul Bălți și circa 620 – din Taraclia. Datele au fost furnizate de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova prin intermediul unui comunicat de presă.

TVR MOLDOVA

Potrivit informațiilor, cursurile de limbă română sunt destinate inclusiv adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Aceștia vor frecventa cursurile gratuit, iar toate cheltuielile vor fi acoperite din bugetul de stat.

În anul curent, se preconizează să fie instruite circa 2 500 de cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general și aproximativ 4 000 de persoane adulte din diverse categorii profesionale, inclusiv refugiați din Ucraina.

Cursurile vor fi organizate atât cu prezență fizică cât și online în mai multe regiuni din Republica Moldova, care vor fi stabilite conform cererilor depuse de solicitanți.

Listele de beneficiari, locațiile unde vor fi organizate cursurile, dar și orarul desfășurării acestora, vor fi anunțate de Ministerul Educației și Cercetării după procesarea tuturor datelor.

La finele cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi. Programul național privind învățarea limbii române se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Igor Grosu s-a întâlnit cu președintele Senatului Parlamentului și președintele Camerei Deputaților Republicii Italiene. Despre ce au discutat oficialii
Articolul anterior
A sosit ziua! ANRE va examina azi solicitarea Moldovagaz privind micșorarea tarifului la gaz pentru moldoveni
Articolul următor