Peștele din Dunăre poate fi periculos pentru sănătate. Metale grele, în special mercur, au fost găsite la oamenii care consumă frecvent

Peștele din Dunăre poate fi extrem de periculos pentru sănătate, atrag atenţia cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Din cauza poluării din apele fluviului, peştele conține metale grele, în special mercur. Asta înseamnă risc de boli neurologice, oncologice şi intoxicații grave.

Cercetătorii Universității Dunărea de Jos din Galați au făcut teste pe 20 de persoane, care au consumat frecvent pește de Dunăre. Rezultatul a fost că în părul acestor persoane au descoperit o concentrație de mercur de 10 ori mai mare față de limita normală, transmite www.digi24.ro.

Vestea nu pare să-i impresioneze prea tare pe oamenii care au în meniu pește crescut în Dunăre. Sunt convinși că e mai sănătos decât cel din crescătorii.

– „În final, trebuie să mâncăm ceva. Dacă din baltă nu este, de undeva trebuie să mâncăm. Măcar o dată pe săptămână mâncăm pește. Luăm și de mare.”

– „Ne-am luat pește, că țin post și normal că mi-am luat peste. Deci voi consuma, normal. Toate alimentele conțin ceva.

– „Dacă deversează toate gunoiele și toată mizeria. Din Germania până aici, vă dați seama că toate țările deversează în Dunăre, așa că… Și la noi, aici, se deversează.”

Paul Ichim, chirurg oncolog: „Metalele grele sunt specificate ca și agenți provocatori de afecțiuni oncologice. Trebuie văzut peștele de unde este adus. Eu fug de peștele de Dunăre. Mai bine știu că este într-un lac, este într-o crescătorie verificată.”

Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” au început o anchetă epidemiologică pentru a descoperi care sunt sursele de poluare. Esențială pentru verificări va fi o navă construită la Șantierul Naval din Giurgiu, care va fi gata în martie anul viitor.

Lucian Georgescu, rector Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi: „Acest proiect va permite începând de anul viitor să mergem în amonte până la Marea Nordului, și pe Dunăre, și pe Rin și să determinăm de unde vin poluanții, pentru că în majoritatea cazurilor nu vin din România.”

Anul trecut, din Dunăre au fost extrase peste 8.000 de tone de pește. Aproape jumătate din această cantitate a ajuns la vânzare.

O centrală electrică fotovoltaică a fost construită într-un sat din raionul Ungheni

În satul Bușila din raionul Ungheni a fost construită o centrală electrică fotovoltaică, care va alimenta stația de aprovizionare cu apă din localitate. Proiectul a fost implementat în cadrul Programului național „Satul european”.

Centrala are o capacitate de 80 de kW, suficientă pentru alimentarea stației cu aprovizionare cu apă, de care beneficiază cei aproximativ 1800 de locuitori ai satului. Datorită centralei, se vor economisi în jur de 180 de mii de lei pe an. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mers vineri în satul Bușila pentru a vedea cum funcționează, cu atât mai mult că până în 2025, autoritățile și-au propus ca cel puțin 30% din energia consumată în Moldova să fie produsă din surse regenerabile proprii.

„Important acum să fie extins acest proiect și la instituțiile publice, începând cu cele de sănătate sau de învățământ. Să folosim ceea ce ne oferă natura”, a subliniat Grosu.

Ulterior, oficialul a mers în satul Todirești din raionul Ungheni, unde a discutat diverse subiecte de actualitate cu oamenii de acolo.

„Le-am vorbit despre prioritățile pentru 2023 și că planificăm să majorăm fondul de subvenționare în agricultură, să indexăm pensiile, în funcție de posibilitățile financiare și să dezvoltăm instituțiile de învățământ și sănătate. Totodată, integrarea europeană rămâne o prioritate a guvernării”, a menționat Igor Grosu.

Prin intermediul Programului „Satul European”, în raionul Ungheni au fost implementate 19 proiecte, care vizează construcția sistemelor de apeduct și canalizare, renovarea clădirilor publice și iluminatul stradal.

Cel mai bogat câine din lume a moștenit o avere de 365 de milioane de dolari. Femeia nu a avut moștenitori, așa că viața și-a dedicat-o animalului său de companie

Cel mai bogat câine din lume este considerat Gunther al-VI-lea, după ce a moștenit averea unei contese. Femeia nu a avut moștenitori, așa că viața și-a dedicat-o animalului său de companie.

Povestea incredibilă a unui câine a devenit virală, după ce animalul de companie  a ajuns să fie singurul moștenitor al unei contese.

Pe numele său, Gunther al VI-lea, locuiește în Germania. Acesta se bucură de condiții speciale, deoarece toate bunurile i-au fost lăsate lui.

Contesa nu are moștenitori sau alte rude apropiate

Karlotta Liebenstein a lăsat toată averea sa animalului de companie. Aceasta nu are moștenitori, nici rude cărăra să lase toată averea.

Singurul sprijin a fost cățelul său. Averea se ridică la suma de 365 de milioane de dolari. După moartea acestuia, Gunther al VI-lea a moștenit bunurile contesei. 

Karlotta Liebenstein a construit un imperiu. Grija sa cea mai mare a fost cea a câinelui. Înainte de a muri, le-a explicat oamenilor care se ocupă de el, că Gunther al VI-lea va avea o viață de lux, după ce ea nu va mai fi.

Unul dintre apropiați se ocupă de câinele contesei. Afacerile au fost construite în jurul animalului său de companie.

Câinele este de rasă ciobănesc german. El are un bucătar privat și este permanent păzit de o echipă de securitate. Una dintre activitățile mai puțin cunoscute, este cea că are o echipă de relații publice.

Ce se va întâmpla cu averea, după ce câinele va muri?

Pentru a duce mai departe numele câinelui, apropiații contesei au fondat un grup de companii care îi poartă binele, scopul principal fiind acela de a-i asigura bunăstarea lui Gunther al VI-lea. Printre proprietățile lăsate moștenire de contesă se numără o vilă la Miami, o casă în Toscana, dar și în Florența și Milano.

Contesa s-a asigurat și ce se va întâmpla cu averea, după ce Gunther al VI-lea va muri. Bunurile vor fi transferate către descedenți, căci animalul de companie face parte din prima „dinastie canină” din lume, fondată de Karlotta Liebenstein, în 1991.

sursa

Ce i-a răspuns Putin unui lider occidental care l-a întrebat dacă vrea să îl omoare pe Zelenski

Fostul premier israelian Naftali Bennett a jucat un rol de mediator la scurt timp după declanșarea invaziei în Ucraina, el fiind și unul dintre puținii lideri occidentali care s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin în ultimul an.

În martie 2022, el a făcut o vizită fulger la Moscova, dând detalii acum despre discuțiile pe care le-a avut cu președintele rus.

Bennett a declarat că în martie că președintele rus, Vladimir Putin, l-a asigurat că nu îl va ucide pe omologul său din Ucraina, potrivit The Guardian.

”Stiam că Zelenski era în pericol, amenințat, într-un buncăr… L-am întrebat pe Putin: Intenționați să-l ucideți pe Zelenski?”, a povestit el într-un interviu.

El a răspuns: ”Nu îl voi omorî pe Zelenski”.

Bennet i-a adresat întrebarea din nou: ”Trebuie să înțeleg. Îmi dați cuvântul că nu-l veți ucide?”

Președintele rus a repetat că nu îl va ucide pre președintele Ucrainei, potrivit fostului premier israelian.

Imediat după întâlnirea cu Putin, care a durat trei ore, Bennett l-a sunat pe Zelenski.

”Ascultă, am ieșit de la o întâlnire (cu Putin, n.n), nu te va ucide. El m-a întrebat: „ești sigur?” I-am spus „100% că nu te va ucide””, a mai relatat el, potrivit Adevărul.

Bennett a spus că, în timpul medierii sale, Putin a renunțat la jurământul său de a urmări dezarmarea Ucrainei, iar Zelenski a promis că nu va adera la NATO.

Cristiano Ronaldo, făcut praf la Campionatul Mondial de fotbal. A simulat în careu pentru a obține o lovitură de la 11 metri
Articolul anterior
O pisică din Marea Britanie este cea mai bătrână din lume. Câți ani are?
Articolul următor