PIB-ul Moldovei a crescut în 9 luni cu 10,3%

PIB-ul Moldovei, în ianuarie-septembrie, a depăşit 174,071 miliarde de lei (9,834 miliarde de dolari) în valoare nominală, crescând cu 10,3% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Potrivit Infotag, indicatorii au fost raportaţi de Biroul Naţional de Statistică (BNS), care a menţionat că în perioada corespunzătoare a anului 2020 s-a înregistrat o scădere de 8,2% în economia naţională.

Cea mai mare contribuţie la creşterea PIB-ului în acest an au avut-o: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi reparaţia de autovehicule şi motociclete; transport şi depozitare; activităţi de cazare şi alimentaţie publică (+1,5%) cu o pondere de 19,6% în formarea PIB şi o creştere a valorii adăugate brute (VAB) cu 7,6%.

Totodată, exporturile nete de bunuri şi servicii au avut o contribuţie negativă la indicele volumului fizic al PIB, contribuţia la modificarea PIB a fost de 9,3%, ceea ce este o consecinţă a creşterii mai pronunţate a volumului fizic al importurilor de bunuri şi servicii (+23,1%), în raport cu exporturile (+6,5%).

Atenționare pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Rusia, în contextul ultimelor evenimente

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău le recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova să evite vizitarea regiunilor ruse de la granița cu Ucraina în contextul amenințărilor de securitate existente în Federația Rusă. Având în vedere tensiunile actuale din regiune, autoritățile moldovene îndeamnă cetățenii să evite călătoriile neesențiale în aceste zone și să părăsească regiunile respective în cazul în care deja se află acolo.

Atenționare de călătorie în legătură cu situația tensionată în Federația Rusă

📍Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova să evite vizitarea regiunilor ruse de la granița cu Ucraina în contextul amenințărilor de securitate existente în Federația Rusă. De asemenea, se recomandă părăsirea acestor regiuni în cazul în care vă aflați deja acolo.

☎️În caz de forță majoră, cetățenii Republicii Moldova pot apela linia telefonică de urgență a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă: +7 929 964 9079.

„Putin are probleme mari”. Rebeliunea lui Prigojin oferă armatei ucrainene o uriașă oportunitate

Conflictul latent dintre conducerea militară a Moscovei și Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a explodat vineri seară și aruncă Rusia într-o nouă incertitudine, amenințată de un război civil.

Prigojin a declanșat vineri o nouă tiradă împotriva armatei ruse și apoi și-a trimis trupele în orașul rus Rostov pe Don.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat acțiunile grupului Wagner drept trădare și a promis că îi va pedepsi pe cei care se află în spatele revoltei armate.

Rebeliunea lui Prigojin trebuie să fie „foarte enervantă” pentru președintele Vladimir Putin și deschide noi oportunități pentru contraofensivă ucraineană, a declarat William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina, pentru CNN, citat de The Moscow Times.

„El (Putin, n.r.) are mari probleme. Armata sa este distrasă de afacerile interne, de Prigojin și Wagner. El are o serie întreagă de probleme cu care trebuie să se confrunte acum”, a spus Taylor.

„Moment important” pentru Ucraina

Diplomatul american crede că acesta este un „moment foarte important” pentru Ucraina.

„Ucrainenii lansează acum o contraofensivă. Este momentul perfect pentru a profita de haosul de la Moscova, de haosul din armata rusă”, a declarat Taylor.

Prigojin afirmă că soldații ruși îl susțin și că sunt pregătiți să se alăture grupului Wagner în oprațiunea dedicată decapitării conducerii departamentului militar.

Un atac armat asupra cartierului general din Rostov pe Don ar avea un impact semnificativ asupra operațiunilor militare rusești din Ucraina, cred și experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

La Rostov se află atât cartierul general al Districtului Militar Sudic, a cărui Armata 58 de Arme Combinate se apără în prezent în mod activ împotriva forțelor ucrainene care avansează în sudul Ucrainei, cât și centrul de comandă pentru gruparea combinată a forțelor rusești din Ucraina în ansamblu, explică ISW.

Activitatea militară la Rostov, blocată

Rostov este, prin urmare, un centru de comandă important pentru armata rusă, iar perturbarea structurilor Ministerului rus al Apărării de acolo „ar putea avea consecințe asupra unor aspecte importante ale operațiunilor militare”.

La Rostov, „activitatea autorităților civile și militare de comandă și control este efectiv blocată”, a recunoscut Putin în discursul de sâmbătă.

Autoritățile ruse au activat unități ale FSB, Rosgvardia și alte forțe speciale pentru a proteja Moscova și alte orașe, precum și drumurile care duc spre capitală.

Până de curând, Putin nu a fost dispus să se ocupe de atacurile lui Prigojin la adresa conducerii militare a Rusiei, au declarat surse guvernamentale și apropiate Kremlinului pentru The Moscow Times.

Rubla rusească se prăbușește, pe fundalul ultimelor evenimente din Rusia

Rubla se prăbușește pe fundalul ultimelor evenimente.

Rusia anulează o emisiune de obligaţiuni guvernamentale, din cauza  prăbușirii pieţelor financiare. Rubla, la cel mai scăzut nivel | Digi24

Presa notează că la marile bănci ruse dolarul a ajuns să coste peste 90 de ruble, iar euro costă peste 100 de ruble, conform tv8.md.

Între timp, liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov a susținut discursul lui Vladimir Putin, care l-a acuzat pe Evgheni Prigojin de trădare.

Kadîrov a declarat că a trimis luptători în zonele tensionate.

Liderul cecen, Kadîrov, după o tăcere de peste 12 ore de la începutul acțiunilor lui Prigojin, a numit ceea ce se întâmpla “o rebeliune militară și o trădare odioasă”.

Potrivit șefului Ceceniei, nu există nicio justificare pentru astfel de acțiuni. Kadîrov a adăugat că îl sprijină pe deplin pe Putin.

Plus la aceasta, el a menționat că luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Ruse din Republica Cecenă au plecat deja în zonele tensionate.

Război civil în Rusia? O coloana uriașă a grupului Wagner pare să se îndrepte spre Moscova după ce a trecut prin Voronej

O vedetă a fost numită ,,putoare” pentru că-și lasă soțul să gătească
Articolul anterior
Comisia Europeană a acordat Moldovei 60 de milioane de euro nerambursabili pentru compensarea facturilor la gaze
Articolul următor