Pilot rus, locotenent-colonel: „Am pierdut deja acest război. Nu mai urmați ordinele criminale, nu mai luptați și nu mai ucideți civili”

Armata ucraineană a adus săptămâna aceasta în fața camerelor de luat vederi mai mulți prizonieri de război, printre  care s-a aflat și un locotenent-colonel. Acesta a făcut apel către militarii ruși să nu mai urmeze „ordinele criminale” de la Kremlin.

Locotenent-colonelul Maxim Krishtop, un pilot rus capturat, a dat mult mai mult decat numele, gradul si numarul sau. Doborat in timpul unui raid de bombardament duminica trecuta, el a marturisit ca a aruncat tone de bombe asupra zonelor civile si i-a implorat pe ucraineni sa-l ierte pentru „crimele sale teribile”. El a lansat apoi un apel catre camarazii sai rusi care inconjoara acum Kievul – unde el insusi este in prezent prizonier de razboi.

„Invazia unui oras atat de mare precum Kievul este inutila – va duce la pierderi uriase de vieti omenesti de ambele parti si la distrugeri uriase”, a spus el. „Va indemn sa nu mai urmati ordinele criminale, sa nu mai luptati si sa nu mai ucideti civili – puteti vedea ca am pierdut deja acest razboi.”

Poate ca locotenent-colonelul Krishtop a incercat sa se rascumpere sau poate ca a recitat o replica convenita. Cu fata impietrita si vocea resemnata, nu a dat prea multe indicii – in afara de faptul ca acum se astepta sa fie judecat pentru crime de razboi. Cu toate acestea, substanta comentariilor sale nu parea sa fie pusa la indoiala – o invazie a Kievului este probabil sa duca razboiul intr-o varsare de sange de o cu totul alta liga, scrie The Telegraph.

Cu toate acestea, vineri, parea sa existe putine semne ca fortele rusesti ar fi tinut cont de sfatul locotenent-colonelului Krishtop. Caci, dupa doua saptamani in care si-au concentrat puterea de foc in orase, in special in estul Ucrainei, au aparut semne ca trupele lui Vladimir Putin ar putea acum sa puna bazele pentru atacul lor mult temut asupra capitalei.

Primele indicii in acest sens au aparut la sfarsitul zilei de joi, cand au aparut fotografii care aratau activitate in interiorul convoiului blindat de 65 de kilometri lungime care a stat la panda la nord-vest de capitala. Coloana masiva a petrecut cea mai mare parte a razboiului aproape nemiscata, ceea ce a dus la speculatii ca a ramas fara alimente si combustibil. Potrivit imaginilor din satelit publicate de firma de analiza Maxar Technologies, acum s-a despartit si s-a imprastiat in orasele si padurile din apropierea Kievului, iar unele dintre piesele sale de artilerie au fost ridicate in pozitii de tragere.

De asemenea, unitati blindate au fost vazute intrand in orasele din apropierea aeroportului militar Hostomel, la nord-vest de Kiev, aparent pentru a intari pozitiile rusesti din orasele satelit din apropiere, Bucha si Irpin. Ultimele doua orase sunt deja in mare parte in mainile rusilor, pregatite sa actioneze ca o baza de operatii avansata pentru o ofensiva in Kiev propriu-zis.

In conditiile in care coloana a fost deja lovita de mai multe ori de apararea ucraineana, ramane o posibilitate ca trupele rusesti sa se disperseze pur si simplu pentru a evita sa fie tinte sigure. Ministerul britanic al Apararii, insa, crede ca ar putea fi vorba de o repozitionare in vederea unei noi ofensive.

„Problemele logistice care au ingreunat inaintarea rusa persista, la fel ca si rezistenta puternica a Ucrainei”, a declarat acesta in ultima sa actualizare a informatiilor. „Rusia cauta probabil sa isi reseteze si sa isi repozitioneze fortele pentru o noua ofensiva in zilele urmatoare. Aceasta va include probabil operatiuni impotriva capitalei, Kiev”.

George Barros, cercetator la Institutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul in SUA, a declarat ca Kremlinul a alocat pana acum „unitati suboptime” pentru cucerirea Kievului. „Rusii au luat unele dintre cele mai proaste unitati ale armatei ruse, le-au dispus intr-un mod deficitar si le-au spus sa valseze in Kiev”, a adaugat el.

In Brovary, vineri, inca se mai putea vedea fumul care se ridica de la tancurile distruse, in timp ce in aer plutea un miros acru de arsura. Fortele ucrainene au blocat drumul la cativa kilometri de locul atacului, spunand ca zona nu este sigura pentru a fi vizitata.

In restul orasului Brovary, viata a continuat in multe privinte in mod normal, cumparatorii mergand in supermarketuri care au ramas bine aprovizionate cu alimente. De-a lungul principalelor autostrazi, se ridicau mari aparari, cu amplasamente sapate pentru tancuri si politisti care umpleau saci de nisip.

„Destul de multi dintre prietenii mei au parasit Brovary la inceputul razboiului pentru a merge sa stea la tara”, a declarat Anton, un locuitor din Brovary. „Dar unii dintre ei se intorc acum pentru ca s-au plictisit si nu mai au nimic de facut. Luptele par inca departe, desi in momentul de fata majoritatea dintre noi nu prea ies in oras. Nici eu nu intentionez sa plec.”

Vitali Klitschko, primarul Kievului si fostul campion mondial de box, a declarat vineri ca el crede ca in Kiev au mai ramas aproape doua milioane de oameni, mai mult de jumatate din populatia normala de 3,5 milioane de locuitori. El a spus ca liniile de aprovizionare cu alimente prin sudul orasului au ramas intacte si ca exista suficient pentru a rezista cel putin inca doua saptamani. Multi ucraineni care au fugit initial in vestul Kievului, a adaugat el, se intorc acum, dupa ce au lasat copiii sau rudele vulnerabile in apropierea granitei poloneze.

„Da, sunt multi refugiati care au plecat din Vest, dar multi se intorc pentru a apara tara”, a declarat el pentru Reuters. „Aceasta este casa noastra. Noi ramanem aici. Nu plecam nicaieri”.

Temerile legate de amploarea uriasa a varsarii de sange care ar rezulta in urma unei invazii rusesti in capitala ar putea fi unul dintre motivele pentru care oficialii ucraineni au ales sa-l puna pe locotenent-colonelul Krishtop in fata presei vineri.

El a aparut alaturi de alti doi piloti capturati, Alexey Kozlov si Alexey Golovensky, la sediul agentiei de stiri Interfax, in ceea ce a fost prezentat oficial ca o „conferinta de presa”.

Desi toti trei au sustinut ca vorbesc de bunavoie, ei au lansat apeluri aproape identice catre concetatenii lor rusi pentru a opri razboiul, sugerand o posibila pregatire din partea oficialilor ucraineni.

De asemenea, toti trei au descris o imagine a unei armate ruse care a subestimat foarte mult provocarile care o asteapta si care, uneori, si-a mintit soldatii.

Govolensky, care a fost doborat in timpul operatiunilor deasupra orasului Nikolaev, a declarat: „Ni s-a spus ca apararea aeriana ucraineana era veche si nu functiona cum trebuie si ca nu va trebui sa intram niciodata in lupte reale. Apoi am fost doborat si mi-am dat seama ca apararea lor functioneaza foarte bine. De asemenea, mi s-a spus ca ucrainenii sunt fascisti, dar nu sunt – am fost tratat perfect ca prizonier de razboi, chiar daca am comis crime militare.”

Locotenent-colonelul Krishtop a spus ca si-a dat seama treptat ca superiorii sai se asteptau ca ei sa arunce bombe asupra zonelor civile, dar ca nu a facut nimic pentru a opri acest lucru. „La inceput, ne-am concentrat doar asupra tintelor militare, dar cu fiecare zi, au inceput sa se desfasoare mai multe operatiuni civile – bombardam case si spitale. Mi-ar placea sa cred ca as fi putut refuza sa urmez aceste misiuni criminale, dar nu am facut-o pentru ca eram slab si cu defecte. Sper doar ca tovarasii mei care sunt inca in armata rusa pot face acelasi lucru.”

Intrebat ce ii rezerva acum viitorul, el a prezis un proces pentru el insusi in Ucraina si, posibil, si o procedura la Curtea Penala de la Haga. Dar a adaugat ca Vladimir Putin ar trebui sa fie si el acolo: „Putin este seful serviciilor militare ale Rusiei, iar deciziile sale cu privire la operatiunile militare din Ucraina le consider gresite si criminale. Am atacat poporul nostru frate fara niciun motiv logic si fara nicio provocare – consecintele acestei actiuni barbare ne vor insoti generatii intregi.”

sursa

Premierul Recean a încurajat dezvoltarea potențialului turistic în localitățile de pe malul Nistrului

Premierul Dorin Recean a vizitat pensiunea „Căsuța din deal” din satul Pohrebea, care dispune de zece locuri de cazare. Proprietarul afacerii de familie, Ion Repida, a relatat că, deși a avut solicitări să plece peste hotare, acum, cinci ani, el a decis să rămână în Republica Moldova și să deschidă o casă rurală. 

Casa pe care a transformat-o în pensiune a fost părăsită încă în timpul războiului de pe Nistru. Pentru renovarea acesteia, întreprinzătorul a beneficiat și de granturi externe, care au permis construcția foișoarelor și a stației de epurare a apei. „Neam străduit să menținem farmecul ornamentelor locale, am dat o a doua viață casei, am avut vizitatori de peste hotare și solicitări de a găzdui filmări”, a menționat antreprenorul. 

La întâlnire au fost prezenți și alți antreprenori din domeniu, care au lansat afaceri de succes: „Casa familiei Iarmurati”, „Casa părintească” și pensiunea „Activis”. În discuții, premierul a mulțumit întreprinzătorilor și a încurajat valorificarea potențialului turistic al localităților pe malul Nistrului. Oficialul a menționat Programul guvernamental 373, care oferă posibilități de dezvoltare, inovare și extindere a afacerilor. „Vom fi și în continuare alături de cei care aleg să investească acasă și să dezvolte economia locală”, a accentuat prim-ministrul.

Recent, autoritățile au semnat o rezoluție pentru un turism durabil în Moldova, care să sprijine dezvoltarea regională integrată a sectorului și să sporească eforturile de stimulare a investițiilor, lansarea de noi afaceri, diversificarea produselor turistice și promovarea regiunilor frumoase din țară.

Generația Z, mai mult decât niște stereotipuri. Cine sunt și ce fac tinerii din ziua de azi

Când vorbim despre Generația Z, gândurile noastre se îndreaptă spre o serie de preocupări și stereotipuri legate de tinerii din ziua de azi. Smartphone-urile, rețelele sociale, anxietatea, și schimbările climatice sunt doar câteva dintre subiectele care par să definească experiența lor, scrie tvrmoldova.md.

Realitatea este însă nuanțată, iar uneori teribil de diferită față de ceea ce știm până acum, în multe privințe. Zoomerii sunt departe de a fi condamnați și se descurcă surprinzător de bine. La nivel global, aproximativ 2 miliarde de oameni s-au născut între 1997 și 2012 și, prin urmare, fac parte din „Generația Z”, arată jurnaliștii de la The Economist.

Este important să recunoaștem faptul că mare parte dintre cei cu vârste cuprinse 12 și 27 de ani din întreaga lume trăiesc în economii emergente. Acești tineri beneficiază de creșterea și răspândirea tehnologiei într-un mod care îi depășește adesea pe părinții lor. Sunt mai bogați, mai sănătoși și mai educați, și sunt optimiști în privința viitorului lor și al comunităților lor.

Cu toate acestea, există și aspecte mai puțin optimiste. În China, de exemplu, incertitudinea economică și presiunea asupra sistemului de învățământ superior au creat îngrijorări cu privire la viitorul tinerilor.

Preocupările tinerilor din ziua de azi

În pofida acestor provocări, Generația Z în lumea bogată se descurcă surprinzător de bine în ceea ce privește piața muncii. Generația Z nu doar că are locuri de muncă, dar se remarcă și în domeniul profesional. Abilitățile lor antreprenoriale și dorința de a urmări cariere în domenii precum știința, ingineria și medicina îi fac pe mulți dintre ei să fie prețuiți în economiile actuale.

În plus, salariile lor cresc într-un ritm mai rapid decât al predecesorilor lor, iar rata șomajului este la un minim istoric. Cu toate acestea, există și provocări evidente. Preocupările legate de schimbările climatice și impactul social al tehnologiei sunt doar două aspecte ale unei realități complexe cu care se confruntă Generația Z.

Anxietatea și depresia sunt în creștere în rândul tinerilor, iar impactul rețelelor sociale asupra sănătățîi mintale este subiectul unor dezbateri aprinse.

Cu toate acestea, există semne încurajatoare că tinerii din Generația Z încep să își regândească utilizarea rețelelor sociale și să își pună sănătatea mentală pe primul plan. În plus, angajamentul lor față de problemele sociale și politice arată că sunt gata să facă schimbări în lumea lor.

Generația Z este mult mai mult decât o simplă poveste despre smartphone-uri și anxietate. Sunt tineri înzestrați cu o serie de abilități și pasiuni care îi pregătesc să modeleze societatea într-un mod unic și neobișnuit. Este important să recunoaștem atât provocările, cât și succesele lor și să lucrăm împreună pentru a le oferi suportul și resursele de care au nevoie pentru a prospera în lumea modernă.

Incident în România. Un cortegiu funerar a fost fugărit de un urs. A fost la un pas să se transforme într-o tragedie colectivă

Un cortegiu funerar a fost fugărit de un urs. Incidentul a avut loc în localitatea Bordoșiu, județul Mureș. Evenimentul a fost la un pas să se transforme într-o tragedie colectivă, după ce un urs a gonit spre oameni.

Mai mult de 70 de persoane participau la înmormântarea din județul Mușreș, moment în care un urs s-a apropiat de acestea și a început să îi fugărească. Speriați de apariția animalului, localnicii, care nici nu știau că animalul a coborât din pădure, au fugit de la înmormântare.

„Caii au simţit. Am auzit ho, ho, ho. Zic că ăsta e ursul şi chiar ursul a fost”, povesteşte un bărbat. „Cum am mers cu mortul, a venit ursul. Cred că dacă eram mai puţini, intra în noi”, a spus un localnic care a participat la înmormântare, potrivit Observator.

Îngroziți de frică, cei prezenți la înmormântare au început să facă zgomot pentru a speria ursul, dar acesta s-a apropiat și mai mult, determinându-i să fugă. Cu toate acestea, ursul a renunțat și s-a întors în pădure. Familia a reluat ceremonia funerală imediat ce ursul s-a îndepărtat.

În ultimele zile tot mai mulți urși au fost surprinși în apropierea unor localități din țară. Pe 17 aprilie, un urs a fost văzut la Tâncăbești, județul Ilfov. Animalul sălbatic a tăiat calea unui șofer, iar acesta a sunat la 112 pentru a cere ajutorul poliției. La fața locului s-au dus jandarmii și pădurarii.

La finalul săptămânii trecute, un alt urs a ajuns în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs și să nu îi dea de mâncare. „Tocmai ne-a sărit în fața mașinii un urs, la pădurea Ciolpani“, a scris o femeie sâmbătă pe Facebook.

A fost constituită o celulă de criză la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar jandarmii au plecat în căutarea animalului.

Vitali Klitschko, amintiri șocante din copilăria petrecută în U.R.S.S: „Îmi spălaseră creierul încă de la grădiniță”
Articolul anterior
Mii de tineri la – 5 grade Celsius pe Stadionul Național din București, la concertul de strângere de fonduri pentru Ucraina!
Articolul următor