Planifici o vacanță în Franța în timpul protestelor? Iată ce trebuie să știi

Iarna s-a terminat și mulți călători se vor gândi la cea mai clasică dintre destinațiile de primăvară: Paris. Orașul Luminilor și multe alte părți din Franța sunt în acest moment afectate din cauza protestelor, scrie alephnews.ro.

Mulți oameni sunt nemulțumiți de reforma sistemului de pensii a președintelui Emmanuel Macron, care va crește vârsta de pensionare cu pensie completă de la 62 la 64 de ani. De asemenea, sunt supărați că acesta s-a folosit de puterile constituționale pentru a impune reforma, relatează CNN.

Ca răspuns, au avut loc greve și proteste de stradă, dintre care unele s-au soldat cu ciocniri violente și distrugeri. Acesta este motivul pentru care este posibil să fi văzut imagini cu gunoaie care se îngrămădesc pe străzile din Paris, cu trenuri care sunt anulate în întreaga țară sau cu mașini care ard în timpul protestelor.

Noua lege nu a intrat încă în vigoare, dar principalele sindicate care se află în spatele grevei au promis că demonstrațiile vor continua până când Macron își va anula reforma.

Unde sunt cele mai mari proteste?

Parisul și majoritatea orașelor mari – inclusiv Lyon, Marsilia, Lille, Bordeaux și Rennes – au fost afectate de proteste. Sindicatele anunță greve la nivelul întregii țări cu câteva zile înainte, următoarea fiind stabilită pentru 28 martie, dar în ultimele zile au izbucnit demonstrații în centrele orașelor.

În destinații mai rurale sau mai mici, cum ar fi de-a lungul Rivierei franceze, viața continuă aproape ca de obicei.

Poți călători sau trebuie să anulezi vacanța?

Regele Charles al Marii Britanii a ținut prima pagină a ziarelor vineri, anulându-și viitoarea sa vizită de stat în Franța, care urma să aibă loc între 26 și 29 martie, din cauza tulburărilor actuale. Nu a existat niciun sfat oficial din partea unor țări precum Marea Britanie sau SUA cu privire la regândirea planurilor de călătorie în Franța.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului notează că demonstrațiile din Paris și din alte părți ale Franței ar putea deveni violente și ar putea exista „perturbări ale circulației rutiere”, în timp ce grevele în curs de desfășurare ar putea „duce la perturbarea serviciilor”.

O recomandare a Departamentului de Stat al SUA rămâne neschimbată din 2022 octombrie, Franța fiind la statutul „Nivel 2: Exercitați o prudență sporită” din cauza amenințării continue a terorismului și a tulburărilor civile.

Avertismentul din Marea Britanie notează: Aproximativ 17 milioane de cetățeni britanici vizitează Franța în fiecare an. Majoritatea vizitelor sunt fără probleme.

Majoritatea incidentelor legate de actualele scandaluri par a fi relativ izolate, astfel încât există toate șansele ca călătorii să evite să fie prinși în ele, cu condiția să se țină la curent cu ceea ce se întâmplă. Ca întotdeauna, călătorii sunt sfătuiți să se asigure că au o acoperire de asigurare adecvată.

Vor exista întârzieri în aeroporturi?

Majoritatea zborurilor pe distanțe lungi nu au fost afectate, dar traficul aerian european și intern pe distanțe scurte a avut un anumit impact.

O grevă recentă la nivel național a dus la reducerea capacității aeroportului Orly de lângă Paris, dar nu și a aeroportului Charles de Gaulle, care asigură majoritatea zborurilor internaționale.

Sunt afectate trenurile, transportul public și drumurile?

Trenurile și transportul public sunt domeniile în care vizitatorii ar putea resimți cel mai mult efectele protestelor.

În zilele de grevă, care au loc în prezent o dată sau de două ori pe săptămână, este puțin probabil ca metroul din Paris să funcționeze, iar până la 25% din trenurile interurbane de mare viteză TGV sunt de obicei anulate. Ciclismul și mersul pe jos rămân cele mai bune modalități de a vă deplasa în Paris, drumurile fiind blocate în zilele protestelor, ceea ce înseamnă că până și taxiurile sunt nerecomandate.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Turbulențe grave la bordul unui avion care ateriza la Lisabona. Zece pasageri au fost răniți. Momentul a fost filmat
Articolul anterior
Lucrări de curățare a arborilor în Capitală! Unde va fi suspendat traficul rutier
Articolul următor