Planifici o vacanță în Franța în timpul protestelor? Iată ce trebuie să știi

Iarna s-a terminat și mulți călători se vor gândi la cea mai clasică dintre destinațiile de primăvară: Paris. Orașul Luminilor și multe alte părți din Franța sunt în acest moment afectate din cauza protestelor, scrie alephnews.ro.

Mulți oameni sunt nemulțumiți de reforma sistemului de pensii a președintelui Emmanuel Macron, care va crește vârsta de pensionare cu pensie completă de la 62 la 64 de ani. De asemenea, sunt supărați că acesta s-a folosit de puterile constituționale pentru a impune reforma, relatează CNN.

Ca răspuns, au avut loc greve și proteste de stradă, dintre care unele s-au soldat cu ciocniri violente și distrugeri. Acesta este motivul pentru care este posibil să fi văzut imagini cu gunoaie care se îngrămădesc pe străzile din Paris, cu trenuri care sunt anulate în întreaga țară sau cu mașini care ard în timpul protestelor.

Noua lege nu a intrat încă în vigoare, dar principalele sindicate care se află în spatele grevei au promis că demonstrațiile vor continua până când Macron își va anula reforma.

Unde sunt cele mai mari proteste?

Parisul și majoritatea orașelor mari – inclusiv Lyon, Marsilia, Lille, Bordeaux și Rennes – au fost afectate de proteste. Sindicatele anunță greve la nivelul întregii țări cu câteva zile înainte, următoarea fiind stabilită pentru 28 martie, dar în ultimele zile au izbucnit demonstrații în centrele orașelor.

În destinații mai rurale sau mai mici, cum ar fi de-a lungul Rivierei franceze, viața continuă aproape ca de obicei.

Poți călători sau trebuie să anulezi vacanța?

Regele Charles al Marii Britanii a ținut prima pagină a ziarelor vineri, anulându-și viitoarea sa vizită de stat în Franța, care urma să aibă loc între 26 și 29 martie, din cauza tulburărilor actuale. Nu a existat niciun sfat oficial din partea unor țări precum Marea Britanie sau SUA cu privire la regândirea planurilor de călătorie în Franța.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului notează că demonstrațiile din Paris și din alte părți ale Franței ar putea deveni violente și ar putea exista „perturbări ale circulației rutiere”, în timp ce grevele în curs de desfășurare ar putea „duce la perturbarea serviciilor”.

O recomandare a Departamentului de Stat al SUA rămâne neschimbată din 2022 octombrie, Franța fiind la statutul „Nivel 2: Exercitați o prudență sporită” din cauza amenințării continue a terorismului și a tulburărilor civile.

Avertismentul din Marea Britanie notează: Aproximativ 17 milioane de cetățeni britanici vizitează Franța în fiecare an. Majoritatea vizitelor sunt fără probleme.

Majoritatea incidentelor legate de actualele scandaluri par a fi relativ izolate, astfel încât există toate șansele ca călătorii să evite să fie prinși în ele, cu condiția să se țină la curent cu ceea ce se întâmplă. Ca întotdeauna, călătorii sunt sfătuiți să se asigure că au o acoperire de asigurare adecvată.

Vor exista întârzieri în aeroporturi?

Majoritatea zborurilor pe distanțe lungi nu au fost afectate, dar traficul aerian european și intern pe distanțe scurte a avut un anumit impact.

O grevă recentă la nivel național a dus la reducerea capacității aeroportului Orly de lângă Paris, dar nu și a aeroportului Charles de Gaulle, care asigură majoritatea zborurilor internaționale.

Sunt afectate trenurile, transportul public și drumurile?

Trenurile și transportul public sunt domeniile în care vizitatorii ar putea resimți cel mai mult efectele protestelor.

În zilele de grevă, care au loc în prezent o dată sau de două ori pe săptămână, este puțin probabil ca metroul din Paris să funcționeze, iar până la 25% din trenurile interurbane de mare viteză TGV sunt de obicei anulate. Ciclismul și mersul pe jos rămân cele mai bune modalități de a vă deplasa în Paris, drumurile fiind blocate în zilele protestelor, ceea ce înseamnă că până și taxiurile sunt nerecomandate.

Renumitul balerin ucrainean Rostyslav Yanchyshen, mort pe front la doar 31 de ani

Un dansator de balet de top din Ucraina a murit pe front într-un atac cu mortiere, scrie presa română.

Rostyslav Yanchyshen a renunțat la cariera de balerin pentru a-și apăra țara și a murit pe front cu o lună înainte de a împlini 32 de ani.

A renunțat la scenă pentru a se înrola în lupta împotriva invaziei rusești. Balerinul în vârstă de 31 de ani a murit în timpul unei misiuni, a confimat compania de balet Odesa Opera.

Dansatorul s-a alăturat armatei ucrainene în primele zile ale războiului, renunțând astfel la cariera de balerin de top pe care o avea în spate.

Moartea sa a fost descrisă ca o „pierdere de nedescris” de către Ministerul Culturii din țară.

El s-a oferit voluntar pentru a „apăra Ucraina în mod eroic” la câteva zile după invazia pe scară declanșată de Rusia.

Dansatorul de balet, despre care se înțelege că „a iubit Ucraina mai mult decât orice”, a servit în armata ucraineană ca mitralior, potrivit presei locale.

„Pantofii de balet ai artistului au fost înlocuiți cu cizme de armată, iar muzica spectacolelor sale preferate a fost înlocuită de sunetele focurilor de mortier”, a precizat Opera Odesa.

Harry Sevoyan, șeful Odesa Opera, l-a descris pe dansatorul Yanchyshen ca fiind „un om strălucitor, talentat, decent și inteligent’.

„A fost unul dintre primii care au mers să-și apere patria, nu printr-o somație, nu printr-un ordin, ci prin propria decizie”, spune Harry Sevoyan.

Unul dintre rolurile marcante ale dansatorului de balet a fost cel al unui soldat care moare.

„Așa cum destinul a vrut, acest rol s-a dovedit a fi profetic pentru artist”, a spus șeful Odesa Opera.

„Încă de la începutul invaziei la scară largă, el a vrut să își apere țara de invadator, dar dansatorul nu a fost acceptat în Forțele Armate ale Ucrainei, așa că s-a oferit voluntar și s-a alăturat apărării teritoriale”, transmite ministerul Culturii din Ucraina.

„Pe front, el a servit ca mitralior. Rostyslav a murit în urma unui atac cu mortiere, cu o lună înainte de a împlini 32 de ani. Este o pierdere de nedescris”, se mai arată în mesajul instituției.

„O veste teribilă. Războiul l-a ucis pe Rostyslav Yanchyshen, un solist al baletului Odesa Opera. Un zâmbet etern, o privire luminoasă – așa își vor aminti colegii tăi…”, a spus directorul teatrului, Evhen Lavrenchuk, conform Daily Mail. 

Un tânăr și-a pierdut viața ca un erou, după ce s-a aventurat în valuri pentru a salva doi copii

A murit ca un erou, încercând să salveze doi copii. Vito Bugliarello, în vârstă de 35 de ani, s-a înecat pentru a salva doi băieți, la Siracuza, Italia. Acesta a intrat în apă fără să stea pe gânduri, chiar dacă nu ştia să înoate. Prietenii şi familia îşi revin cu greu după pierderea teribilă.

mamaplus

Când a văzut doi copii în apă făcând semne pentru ajutor, nu s-a gândit nicio secundă. Chiar dacă Vito Bugliarello, tânărul de 35 de ani care s-a înecat la Siracuza, nu știa să înoate. A legat două cearșafuri, le-a aruncat în apă, apoi le-a folosit pe post de frânghie. Planul său nu a mers, însă, prea bine. Prietenul care era alături de el l-a văzut dispărând în valuri. Ajutorul a sosit la scurt timp după aceea, însă trupul neînsufleţit a fost găsit după 24 de ore de scafandri, printre stânci, scrie observatornews.ro.

Marea în acea după-amiază era foarte agitată. Cei doi băieți, ambii minori, au profitat de ziua frumoasă de primăvară pentru a face baie. Ajunși în apă, cei doi au avut dificultăți să se întoarcă la țărm. Unul dintre cei doi băieți a reușit să apuce un capăt de cearșaf, să se întoarcă la mal și să-și tragă partenerul cu el. Vito, în schimb, i-a dat drumul și curenţii l-au dus imediat în larg. 
 

Tânărul era originar din Floridia, frecventase Institutul Tehnic Fermi din Siracuza și iubea foarte tare călătoriile. Mulți prieteni și cunoscuți îl omagiază pe rețelele de socializare numindu-l erou și apreciindu-i curajul și altruismul. ”Vom fi mereu aproape de familia Bugliarello!”. Procuratura din Siracuza a deschis o anchetă cu privire la moartea acestuia.

Pierpaolo, un prieten al lui Vito, a vorbit pentru Corriere della Sera: ”Pentru a înțelege ce fel de băiat era, este suficient să spun că, deși era conștient că nu este un înotător bun, într-adevăr aș spune că nu știa să înoate, a alergat ca să-i ajute pe cei doi băieți”.

Tânărul avea o pasiune uriaşă: marea. Chiar dacă nu învățase niciodată să înoate. Mergea acolo în fiecare zi, făcea o plimbare. ”Sâmbătă dimineața mi-a scris: Azi pe bicicletă? Era un sportiv, îi plăcea ciclismul montan și ieșeam des împreună, dar a trebuit să-i răspund că nu pot merge, pentru că trebuia să muncesc… Vito alesese atunci să meargă la o plimbare pe stâncă. El a fost în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Din păcate, asta e viața”, a adăugat prietenul său cu vocea frântă. 

România va construi trei poduri noi peste Prut. Ce localităţi vor lega

România va construi trei poduri rutiere noi peste râul Prut. Acestea vor lega localităţile Stanca (RO) – Costești (MD), Bumbata (RO) – Leova (MD) şi Falciu (RO) – Leca (MD).

România va construi trei poduri noi peste Prut. Ce localităţi vor lega

Potrivit datelor transmise, marți, de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, pentru construcția acestor obiective au fost depuse deja trei oferte, transmite adevarul.ro.

,,Pentru proiectarea a trei poduri rutiere noi peste Prut, conform planului comun de acțiuni care vizează creșterea capacității de transport între România și Republica Moldova, până la termenul limită de depunere, au fost depuse trei oferte de către SC Total Business Land SRL.”, a transmis oficialul din Transporturi pe pagina sa de Facebook.

Este vorba de depunerea ofertelor pentru proiectarea următoarelor poduri rutiere peste Prut, pentru care ofertantul are la dispoziție câte 6 luni pentru fiecare contract și o valoare cumulată estimată la 1.512.606 lei, fără TVA:

– Stanca (RO) – Costești (MD);

– Pod nou Bumbata (RO) – Leova (MD);

– Pod nou Falciu (RO) – Leca (MD).

În cadrul acestor obiective de investiții, se vor implementa cel puțin următorii indicatori tehnico-economici: pod rutier nou; drum de legătură la infrastructura existentă; punct control frontieră.

Secretarul de stat reaminteşte că a fost deja reabilitat primul pod peste Prut după Revoluție, Galați (RO) – Giurgiulești (MD) și au fost demarate procedurile și pentru:

– Albița (RO) – Leușeni (MD): lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstrucție pod nou pe patru benzi

– Sculeni (RO) – Sculeni (MD)

– Oancea (RO) – Cahul (MD)

Totodată, va fi construit un pod nou la nivel de autostradă: Ungheni (RO) – Ungheni (MD)

În mai 2022, secretarul de stat anunța că podul rutier de frontieră, peste râul Prut, între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) şi Galaţi (România) a fost reabilitat. Conform acestuia, în reconstrucţia lui au fost investite circa 8 milioane de lei (RON), asiguraţi în totalitate de Guvernul României. Acesta era primul pod dintre România şi Moldova reabilitat după 1989.

Totodată, în decembrie 2022, a fost aprobată finanțarea pentru construcția Podului rutier de peste Prut de la Ungheni, proiect depus de România în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility #CEF).

Turbulențe grave la bordul unui avion care ateriza la Lisabona. Zece pasageri au fost răniți. Momentul a fost filmat
Articolul anterior
Lucrări de curățare a arborilor în Capitală! Unde va fi suspendat traficul rutier
Articolul următor