Planul Kremlinului pentru a sufoca orice reacție a rușilor după moartea lui Navalnîi. E luată în calcul „o opțiune foarte cinică”

Autoritățile de la Moscova fac în prezent eforturi pentru a se asigura că valul de emoție și furie stârnit de moartea în închisoare a celui mai important opozant al Kremlinului nu va împiedica în niciun fel realegerea lui Vladimir Putin la scrutinul de luna viitoare. Reținerea trupului neînsuflețit al politicianului pe termen nedefinit e o variantă posibilă, scriu publicațiile independente The Moscow Times și Meduza, citate de libertatea.ro.

În weekend, forțele de ordine din Rusia au arestat rapid sute de oameni ieșiți pur și simplu să depună flori la memorialele ad-hoc dedicate lui Aleksei Navalnîi, în încercarea de a împiedica și ca doliul să se transforme în protest politic. Planul oficial merge însă dincolo de asta, au declarat pentru The Moscow Times surse din guvernul rus, din parlament și apropiate Kremlinului.

„Administrația prezidențială și oficialii Serviciului Federal de Securitate au discutat o strategie privind modul în care să împiedice răspândirea unei campanii publice de susținere a lui Navalnîi”, a declarat un oficial guvernamental rus pentru publicația independentă rusă.

Explicația e simplă. Având în vedere că alegerile prezidențiale din Rusia din luna martie se apropie cu pași repezi, autoritățile sunt hotărâte să stingă orice agitație publică ce ar putea umbri votul sau i-ar îndepărta pe alegători de Putin. „Una dintre chestiunile discutate a fost cum să ne asigurăm că doliul și înmormântarea lui Navalnîi nu se vor transforma într-o demonstrație politică și nu vor strica alegerile pentru Putin”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului. „Au fost propuse diverse opțiuni, până la cea foarte cinică de a nu elibera trupul către rudele sale decât după alegeri”, a spus una dintre surse pentru The Moscow Times.

„Se apropie alegerile prezidențiale. Nu avem nevoie de acest lucru pentru că va fi o problemă pentru șeful (Putin)”, a adăugat un oficial guvernamental rus pentru.

Confiscarea trupului lui Navalnîi

Varianta reținerii trupului lui Navalnîi este o variantă posibilă, au explicat și specialiștii. Medicul legist Olga Fateeva a explicat pentru publicația Takiie Dela că autoritățile pot reține trupul timp de ani de zile și, mai mult, că această practică este obișnuită, scrie Meduza, o altă publicație independentă.

Vorbid cu The Moscow Times, și oficialii au spus că autoritățile cântăresc opțiunea de a nu ceda niciodată corpul lui Navalnîi, adăugând că au existat deja „multe precedente de acest fel de-a lungul anilor”. Autoritățile ar putea declara spre exemplu că persoana a fost încarcerată pentru o infracțiune de terorism sau că riscă să răspândească o boală periculoasă ca justificare pentru a nu lăsa corpul rudelor. „Dar în cazul lui Navalnîi, desigur, acest lucru ar fi fără precedent”, a admis un oficial care a vorbit cu publicația rusească. În orice caz, un prim pas în această direcție a fost deja făcut. Luni, anchetatorii le-au spus mamei și avocaților lui Navalnîi că nu vor elibera corpul acestuia pentru cel puțin încă 14 zile, pentru a efectua un „examen chimic”.

Această întârziere a generat noi suspiciuni printre apropiații lui Navalnîi, care se tem că autoritățile ar putea acoperi urmele unei eventuale crime. Susținătorii opozantului au lansat o campanie prin care cer ca trupul său să fie predat rudelor, peste 60.000 de persoane semnând un apel online creat de grupul pentru drepturi civile OVD-Info.

Experții au declarat însă pentru Meduza că nici măcar o autopsie independentă efectuată mai târziu la cererea rudelor și susținătorilor nu va putea neapărat să determine cauza morții.

În timp ce oficialii și propagandiștii ruși au acuzat public guvernele occidentale pentru moartea lui Navalnîi, în conversațiile private, sub anonimat, mulți și-au exprimat altfel de opinii. Mai mulți oficiali guvernamentali ruși și persoane din mediul de afaceri contactate de The Moscow Times au acceptat cu reticență să discute despre Navalnîi și au subliniat că tema trebuie, de fapt, evitată. „Putem schimba gânduri despre ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi în cercul nostru foarte restrâns. Dar nu discutăm despre asta nici măcar cu colegii noștri. A devenit literalmente periculos”, a declarat un oficial. „Majoritatea oamenilor se simt pur și simplu indiferenți. Există foarte puține luări de poziție empatice. Iar unii chiar au jubilat”, a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată conducerii Dumei de Stat din camera inferioară a Parlamentului, când i s-a cerut să descrie reacțiile la moartea lui Navalnîi în rândul legislatorilor ruși.

Mai multe surse ale The Moscow Times din interiorul și din apropierea Kremlinului au declarat că sunt încrezătoare că presiunea exercitată asupra doliului îi va descuraja pe oameni să își exprime public sprijinul pentru Navalnîi.

„Va exista un val de evenimente în memoria sa – doliu și proteste. Cei mai înflăcărați activiști vor fi reținuți. Apoi totul se va liniști și viața va reveni la normal”, a declarat un fost oficial de rang înalt de la Kremlin. „Regimul din Rusia l-a vrut mort pe Aleksei Navalnîi. De aceea s-a întâmplat (moartea sa)”, a adăugat fostul oficial. Ce se va întâmpla acum cu opoziția din Rusia – și cea din exil – este neclar. Un lucru cu care toată lumea e de acord este că odată cu moartea lui Navalnîi, Putin și-a eliminat cel mai formidabil rival, în timp ce opoziția din Rusia și-a pierdut cea mai carismatică figură. „Navalnîi a reprezentat o cale alternativă pentru viitorul Rusiei, indiferent dacă a plăcut sau nu cuiva. Dar el a fost singura alternativă, iar acum nu mai există”, a declarat o sursă apropiată conducerii Dumei de Stat.

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Patric Hanganu nu mai suferă: ”Parcă am înviat! Am înflorit!” Ce i-a îmbunătățit starea?
Articolul anterior
Cristi Tabără, diagnosticat cu o boală cruntă
Articolul următor