Platforma TikTok, dată în judecată în Olanda de peste 64.000 de părinți. La cât se ridică valoarea despăgubirilor

Mii de părinţi olandezi cer despăgubiri pentru copiii lor de la operatorii cunoscutei platforme TikTok. Este vorba despre peste 64.000 de părinţi, solicitările pentru despăgubiri ridindu-se la suma de peste 1,4 miliarde de euro, potrivit Fundaţiei olandeze pentru Informaţii de Piaţă şi Cercetare (SOMI).

Motivul invocat este acela că TikTok colectează date de la minori pentru a le prezenta publicitate direcţionată fără a le cere permisiunea. În plus, copiii sunt expuşi la pericole prin aşa-numitele provocări, în care utilizatorii platformei îşi cer reciproc să se lanseze în acte riscante.

Fundaţia SOMI este o organizaţie non-profit dedicată protejării drepturilor fundamentale ale utilizatorilor de servicii online.

TikTok este deţinută de grupul chinez ByteDance. Operatorul platformei a declarat anterior că a luat măsuri pentru a asigura siguranţa tinerilor utilizatori.

Conform condiţiilor de utilizare ale TikTok, minorii au nevoie de consimţământul tutorilor legali. Copiii sub 13 ani nu au, în general, autorizarea să folosească acest serviciu.

Compania subliniază, de asemenea, pe site-ul său că este controlată confidenţialitatea utilizatorilor, astfel încât aceştia să poată ”alege setările corecte pentru ei”.

În luna aprilie a acestui an, fostul comisar pentru copii din Anglia, Anne Longfield, a depus o acţiune în justiţie împotriva platformei TikTok, pe care o acuză că a colectat ilegal date personale de la milioane de copii din Regatul Unit şi Europa. Vorbim despre copii cu vârste sub 16 ani în Uniunea Europeană şi 13 ani în Regatul Unit. Potrivit lui Longfield, circa 3,5 milioane de utilizatori din Regatul Unit au fost afectaţi. În urma acestei acțiuni ar putea fi obținute despăgubiri care ar putea ajunge în total la câteva miliarde de lire sterline, potrivit unui comunicat dat publicității. Plângerea nu este ”fundamentată” şi că platforma ”intenţionează să se apere în forţă”, susțin reprezentanții compnaiei. 

sursa

După Brexit, absolvenții de liceu nu mai aleg Anglia. Acum preferă universități din Olanda și Germania
Articolul anterior
Țările UE care au început deja să emită certificate verzi, pentru a nu mai sta în carantină
Articolul următor
Alte articole interesante