Ploile torențiale au făcut dezastru în nordul țării. Video!

Ploia torențială a făcut prăpăd în mai multe gospodării din nordul tarii.

separator

În satul Pociumbeni din Rîșcani șuvoaiele au spălat zeci de grădini, au pătruns în case și în beciurile oamenilor. Mai mulți locuitori se plâng că din ceea ce au semănat în această primăvară nu a mai rămas nimic. Grădinile și drumurile din sat s-au transformat într-un mare lac. Apa a ajuns și în casele oamenilor după ce a plouat câteva ore și a căzut și grindină.

După ce apele s-au retras, grădinele semănate s-au transformat în mlaștini. Oamenii spun că nu le vine să creadă că toata munca din această primăvară a fost în zadar. Drumurile din sat, pline de nămol au devenit impracticabile. Oamenii au ieșit să le curețe cu lopețile. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii Exceptionale, cel putin 30 de gradini au fost innamolite, iar 15 beciuri inundate, transmite protv.md.

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Portugalia și cer creșterea salariilor

Mii de angajaţi din sectorul public şi privat din întreaga Portugalie au manifestat sâmbătă la Lisabona cerând majorarea salariilor şi alte măsuri pentru a putea face faţă creşterii costului vieţii, relatează AFP, potrivit Agerpres citat de hotnews.ro.

„Costul vieţii devine insuportabil”, „este inacceptabil să sărăcim muncind” – au scandat între altele manifestanţii care au defilat pe principalul bulevard al capitalei portugheze.

Manifestaţia organizată la apelul Confederaţiei generale a lucrătorilor portughezi (CGTP) are loc a doua zi după o grevă naţională a funcţionarilor publici care au cerut creşterea salariilor. Au fost afectate colectarea deşeurilor, şcolile şi spitalele.

CGTP, principala confederaţie sindicală portugheză, cere de asemenea controlul preţurilor bunurilor de bază, ajutoare pentru a compensa creşterea chiriilor şi a ratelor la creditele imobiliare, precum şi măsuri împotriva nesiguranţei materiale.

Rata inflaţiei a atins în 2022 nivelul istoric de 7,8% anual în Portugalia, cel mai ridicat din ultimele trei decenii.

„Cerem creşterea salariilor, dar o creştere reală, superioară inflaţiei, care să permită regăsirea şi întărirea puterii de cumpărare a familiilor”, a declarat în finalul manifestaţiei secretara generală a sindicatului, Isabel Camarinha. „Vrem creşteri salariale de cel puţin 10% şi în niciun caz sub 100 de euro, pentru toţi salariaţii”, a precizat ea.

VIDEO! Putin, văzut șchiopătând în timpul vizitei surpriză din Crimeea

Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, a fost văzut schiopătând în timpul vizitei surpriză pe care a efectuat-o sâmbătă în Crimeea, pe fondul afirmațiilor că are probleme de sănătate, la o zi după ce a fost emis un mandat de arestare pentru crime de război pe numele său, scrie adevarul.ro.

Imaginile transmie de presa rusă par să-l arate pe Putin în portul naval Sevastopol, care a fost ținta unor atacuri ucrainene repetate în ultimele luni. Sosirea sa a avut loc la o zi după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru acuzații de crime de război. Sâmbătă se împlinesc nouă ani de la anexarea ilegală a Crimeii de către dictatorul rus.

Putin a fost văzut alături de Mihail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopolului ocupat, înconjurat de șase gărzi de corp care, evident, purtau veste antiglonț.

Președintele rus părea să se simtă inconfortabil când mergea, spre deosebire de aparițiile anterioare din această săptămână la Moscova și în orașul siberian Ulan-Ude. El a ajuns în port – cartierul general al Flotei rusești de la Marea Neagră – într-o Toyota Land Cruiser neagră.

„Președintele nostru, Vladimir Putin, știe cum să surprindă într-un mod plcăut“, a declarat guvernatorul Crimeei ocupate.

Putin trebuia să apară în cadrul unei videoconferințe, dar și-a făcut această apariție neașteptată în peninsula disputată, a spus guvernatorul, care nu este recunoscut de Occident.

„Vladimir Vladimirovici a venit el însuși, conducând. Pentru că într-o astfel de zi istorică, președintele este întotdeauna alături de Sevastopol și de locuitorii din Sevastopol. Țara noastră are un lider incredibil“.

Alături de liderul rus se afla și episcopul ortodox Tikhon Shevkunov, confesorul său personal, care l-a comparat pe dictator cu țarul Petru cel Mare.

Putin a fost văzut în apropierea altor persoane în Sevastopol, spre deosebire de alte apariții – în special vineri – când s-a adresat oligarhilor și liderilor de afaceri de la distanță.

Călătoria sa în Crimeea a avut loc în contextul în care unele voci susțin că Putin suferă de probleme de sănătate și că folosește dubluri, pentru unele apariții în timpul războiului pe care l-a declanșat în urmă cu un an în Ucraina.

Președintele rus a fost văzut vizitând Centrul pentru copii Korsun din Sevastopol, iar aceasta este prima sa vizită în peninsula anexată în ultimii trei ani.

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe fondul acuzațiilor de crime de război în timpul invaziei sale eșuate din Ucraina.

Karim Khan, procurorul-șef al CPI, a declarat că sute de copii au fost luați ilegal din orfelinatele și casele de copii din zonele ocupate ale Ucrainei și transportați în Rusia pentru a fi încredințați unor noi familii.

Putin a devenit doar al treilea președinte în funcție care a primit un mandat de arestare de la CPI, după Omar al-Bashir din Sudan și Muammar Gaddafi din Libia, și primul lider al unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Mandatul CPI obligă acum cele 123 de state membre să îl aresteze pe președintele rus și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat, în cazul în care acesta ar pune piciorul pe teritoriul lor.

Kremlinul a criticat sâmbătă decizia Curții ca fiind „scandaloasă și inacceptabilă“, insistând în schimb că orice decizie a CPI este „nulă și neavenită“ în ceea ce privește Rusia, deoarece Moscova nu recunoaște jurisdicția Curții.

Insula luată cu asalt de ruși și ucraineni. Autoritățile nu mai suportă situația: ”Se comportă ca și cum ar fi mai presus de lege”

Cu plajele sale liniştite, stilul de viaţă relaxat şi atmosfera de vacanţă, paradisul tropical din Bali are multe de oferit oricărui turist obosit din lume – dar mai ales celor care fug dintr-o zonă de război. De când preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, cea mai faimoasă insulă de vacanţă din Indonezia a devenit din nou un magnet pentru mii de ruşi şi ucraineni care caută să scape de ororile războiului, relatează CNN citat de ziare.com.

Aproximativ 58.000 de ruşi au vizitat această insulă idilică din Asia de Sud-Est în 2022, după redeschiderea în urma Covid-19, iar alţi 22.500 au sosit doar în ianuarie 2023, potrivit guvernului indonezian, făcându-i al doilea grup de vizitatori după australieni. La numărul lor se adaugă cei peste 7.000 de ucraineni care au sosit în 2022 şi aproximativ 2.500 în prima lună a acestui an.

Dar pentru cei care fug de violenţă există probleme în paradis, scrie BBC. Autorităţile din Bali au cerut săptămâna aceasta încetarea politicii Indoneziei de acordare a vizei la sosire pentru cetăţenii Rusiei şi Ucrainei, invocând o serie de presupuse incidente care implică un comportament neadecvat şi diverse exemple de vizitatori care au depăşit vizele şi lucrează ilegal ca ghizi turistici, frizeri sau şoferi de taxi. Mişcarea a fost întâmpinată cu consternare de mulţi ucraineni de pe insulă, care spun că cele mai multe incidente implică ruşi şi că pe nedrept sunt consideraţi la fel.

„De câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă rău, este aproape întotdeauna vorba de un rus”, a declarat pentru CNN un ofiţer de poliţie locală din oraşul Kuta.

„Străinii vin în Bali, dar se comportă ca şi cum ar fi mai presus de lege. Acesta a fost întotdeauna cazul şi trebuie să se oprească în sfârşit”, a spus el.

În Bali, străinii de diferite naţionalităţi au adeseori comportamentul nepotrivit, fiind prinşi în stare de ebrietate, dezbrăcându-se în locuri publice sau nerespectând locurile sacre.

Dar autorităţile din Bali par pregătite să dea un exemplu pentru ruşi şi ucraineni, pe fondul dezbaterii publice în creştere cu privire la percepţiile asupra comportamentului lor.

„De ce aceste două ţări? Pentru că sunt în război, aşa că se adună aici”, a declarat guvernatorul din Bali, Wayan Koster, într-o conferinţă de presă săptămâna aceasta.

Afluxul de ruşi şi ucraineni în Bali vine în ciuda faptului că Ucraina a interzis tuturor bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara. Rusia nu are nicio interdicţie generală oficială, dar a mobilizat 300.000 de rezervişti să se alăture luptei, determinând mulţi tineri să fugă în străinătate în loc să fie recrutaţi.

CNN a contactat ambasada Rusiei în Indonezia şi consulatul ucrainean din Bali. Oficialii ambasadei ruse nu au răspuns imediat; Consulatul onorific al Ucrainei din Bali a declarat că ucrainenii din ţară erau în mare parte femei aflate acolo din motive de unificare a familiei, mai degrabă decât pentru turism şi că „nu vor să încalce regulile şi regulamentele”.

„Ne înţelegem cu toţii”

În timp ce Bali a fost preferatul turiştilor ruşi chiar înainte de război, atracţiile sale au devenit chiar şi mai atrăgătoare a urmare a invaziei lui Putin şi a mobilizării ulterioare.

Şi este departe de singurul refugiu din Asia de Sud-Est. Insula Phuket din sudul Thailandei, adesea lăudată ca fiind printre cele mai bune destinaţii pentru plajă din lume, a cunoscut un aflux brusc de ruşi – dintre care mulţi au investit în proprietăţi pentru a se asigura că se pot bucura de sejururi pe termen lung.

„Viaţa în Rusia este foarte diferită acum”, a declarat pentru CNN un fost bancher de investiţii din Sankt Petersburg, care şi-a cumpărat un apartament lângă cartierul oraşului vechi din Phuket.

El a refuzat să-şi dezvăluie identitatea de teama unor represalii din partea autorităţilor ruse.

„Nimeni nu vrea să rămână şi să trăiască în mijlocul războiului”, a spus el. „Este stresant să te gândeşti la posibilitatea de a te întoarce în Rusia şi de a fi pedepsit… (deci) are sens să investeşti într-un loc care costă mai puţin decât Moscova şi este mai sigur.”

În Bali, o parte a atracţiei s-a datorat politicii Indoneziei care permite cetăţenilor a peste 80 de ţări – inclusiv, cel puţin pentru moment, Rusia şi Ucraina – să solicite vize la sosire. Viza este valabilă 30 de zile, dar poate fi prelungită o singură dată până la un total de 60 de zile.

Ar putea fi suficient timp pentru cei care plănuiesc vacanţe lungi, dar cei care doresc o şedere mai prelungită nu au voie să lucreze.

Autorităţile indoneziene au declarat că mai mulţi turişti ruşi au fost deportaţi în ultimele luni pentru că au depăşit vizele, printre care un tânăr de 28 de ani din Moscova, care a fost arestat şi deportat după ce s-a descoperit că lucra ca fotograf.

Alţii care au sosit sperând să-şi găsească de lucru s-au întors acasă de atunci, riscând mânia Moscovei dacă sunt suspectaţi că au fugit.

Printre turiştii ruşi care au călătorit în Bali s-a numărat Serghei Ovseikin, un artist de stradă care a creat o pictură murală anti-război în mijlocul unui câmp de orez – o „pictură murală” care reflecta poziţia sa cu privire la recrutarea militară şi la război.

„Ca mulţi alţii forţaţi să părăsească ţara noastră natală, am venit în Bali ca turist”, a spus Ovseikin.

„Rusia rămâne într-o situaţie politică dificilă. Sunt împotriva războaielor, indiferent unde au loc”, a spus el.

„Mulţi oameni care nu erau de acord cu războiul au zburat în Bali – ruşi, ucraineni, belaruşi şi alţii”, a adăugat el. „Toţi ne înţelegem bine unii cu alţii… şi înţelegem că oamenii obişnuiţi nu au început acest război.”

„Este frumos… fără soldaţi ruşi”

Vestea posibilei modificări a regulilor vizelor i-a zdruncinat pe unii dintre ucrainenii de pe insulă, mulţi dintre ei şi-au părăsit patria când a izbucnit războiul şi de atunci trăiesc din economii, părăsind şi reintrând la fiecare 60 de zile pentru a evita încălcarea regulilor.

„Bali este un loc bun”, a spus un ucrainean pe nume Dmytro. „Este frumos, vremea este grozavă şi este un loc sigur pentru ucraineni – pot fi grupuri mari de ruşi, dar nu există soldaţi ruşi.”

Ucrainenii de pe insulă erau o comunitate strâns unită, care s-a ţinut în mare parte departe de ruşi şi au fost surprinşi de posibila mişcare, a adăugat el.

„Ucrainenii respectă legea şi cultura din Bali. Facem multe pentru comunităţile noastre locale şi nu reprezentăm niciun risc pentru oamenii din Bali”, a spus Dmytro.

„Este foarte trist că ucrainenii sunt puşi în aceeaşi (categorie) cu ruşii. Ruşii sunt al doilea grup turistic ca mărime din Bali şi dacă citiţi ştirile, veţi vedea cât de des ruşii încalcă legile locale şi nu respectă cultura şi tradiţiile balineze”, a adăugat el.

„De ce trebuie să sufere ucrainenii când nu noi suntem cei care provoacă probleme în Bali?”

Consulatul onorific al Ucrainei din Bali a declarat pentru CNN că în februarie 2023 erau aproximativ 8.500 de cetăţeni ucraineni pe insulă, care deţin diverse permise de viză temporare şi permanente.

„Ucrainenii nu vin în vacanţă în Bali în acest moment, deoarece ţara noastră este invadată. Ucrainenii care vin acum în Bali sunt pentru unificarea familiei şi sunt în mare parte femei”, a declarat purtătorul de cuvânt Nyoman Astama.

„Reafirmăm că ucrainenii din Bali nu doresc să încalce regulile şi reglementările”, a adăugat Astama. „Este imperativ să aplicăm legea şi să punem în aplicare consecinţele oricărei încălcări a legii, aşa cum sunt exprimate acum de oamenii din Bali.”

Totuşi, cel puţin deocamdată, oricine din orice ţară care încă speră să obţină o viză la sosire se poate linişti cu faptul că guvernul central nu a decis încă dacă va accepta cererea autorităţilor din Bali.

„Vom discuta în detaliu cu alte părţi interesate”, a declarat luni ministrul indonezian al Turismului, Sandiaga Uno.

Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei
Articolul anterior
Un moldovea a fost obligat să restituie statului 500 de mii de lei, după ce și-a defrișat plantația de coacăze
Articolul următor