Podoliak: În Moldova deconectările sunt posibile cât timp Rusia bombardează Ucraina

În Moldova deconectările de lumină vor fi posibile atât timp cât Rusia va bombarda infrastructura electrică a Ucrainei, care face corp comun cu cea moldovenească, încă din timpurile sovietice.

Adevărat, rezervele de rachete ale invadatorului nu sunt fără fund – Rusia a renunțat la propria doctrină de intangibilitate a unui stoc de 30 la sută de rachete, considerat strategic și care acum este tocat fără scrupule, transmite IPN.

Pe de altă parte, complexul militar industrial al țărilor civilizate, de zeci de ori mai mare și mai performant decât cel rusesc, funcționează ca ceasul și nu va admite ca Ucraina să ducă lipsă de armament. 

Este un fake că Occidentului i se termină armele pentru Ucraina. Declarații în acest sens a făcut Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, într-o intervenție la postul TV Moldova 1.

„Ucraina va face totul pentru restabilirea distrugerilor și revenirea la funcționalitate. Ne ocupăm de aceasta chiar în prezent. Dar pentru Federația Rusă nu are nicio importanță că au de suferit țările vecine, Moldova, spre exemplu, sau alte țări”, a menționat demnitarul ucrainean.

„Altceva ne șochează. Acum, în secolul 21, electricitatea, încălzirea centralizată, apa caldă, mai ales pe timp de iarnă, fac parte din confortul obișnuit și însemnele civilizației, în primul rând, europene. Și uite că o țară din propriile halucinații o atacă pe alta. Așa, din senin. Pentru că i-a venit. Pentru că s-au trezit într-o dimineață și au hotărât să tragă cu rachete. 

Cât poate privi lumea dacă vor îngheța cu desăvârșire 40 de milioane de oameni – fără lumină, apă, căldură? Probabil, se întreabă, dacă vor supraviețui… Pe care drumuri o vor apuca? „Și n-o să vă dăm mijloace de apărare antiaeriană – pe care le avem stocate, multe, încă din timpurile „războiului rece”. Stau conservate și vor fi supuse distrugerii. Iar noi vom privi acest reality-show: va reuși, oare, Ucraina să supraviețuiască”, a vorbit pe un ton ironic consilierul.

Mihailo Podoliak a schițat unele cerințe care ar fi necesare pentru a descuraja agresiunea Rusiei: dotarea Ucrainei cu un număr suficient de arme antiaeriene; eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU și obținerea răspunsului „până unde trebuie să ajungă genocidul poporului ucrainean pentru ca lumea să înțeleagă că așa nu se mai poate”.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Accidentul a avut loc sâmbătă, 4 februarie, la intrarea în Reșița, România, după ce un copac a căzut peste autoturismul în care copilul se afla împreună cu familia, informează Opinia Timişoarei.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Maşina care se afla în mers a fost distrusă de copacul rupt de vântul puternic, potrivit sursei citate. Băiatul rănit, în vârstă de 14 ani, a fost transportat de urgenţă la spital. Ulterior, acesta a decedat.

„În această după-amiază, la ora 16:20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital. La orele 18:10 a fost declarat decesul baiatului.

În acest moment polițiștii efectuează cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment”, au transmis autorităţile.

Un avion de luptă al SUA a doborât balonul spion chinezesc, deasupra Oceanului Atlantic

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.

Balon

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul susţine că este un balon „spion”, a fost doborât de un avion de luptă al armatei americane, deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez, fără a da mai multe detalii.

„Ne vom ocupa de aceasta”, a spus Biden, căruia i s-a cerut să reacţioneze la acest caz, care a provocat o răceală în relaţiile dintre Washington şi Beijing precum şi amânarea unei vizite a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China.

Iar traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Înițial, americanii au decis să nu doboare balonul din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, așteptând ca dispozitivul să ajungă deasupra Oceanului.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

sursa

Operațiune mixtă a medicilor și salvatorilor. O femeie a fost transportată de urgență din Polonia în Republica Moldova

O femeie, cetățeană a Republicii Moldova, a fost transportată de urgență din Polonia în R.Moldova cu echipajul SMURD. Femeia, în vârstă de 54 de ani, suferise în urma unui accident rutier și avea nevoie de îngrijiri medicale. Operațiunea transfrontalieră a fost efectuată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Femeia a fost stabilizată inițial de medicii din Polonia și spitalizată în orașul Ostrow Mazowecka.

Ulterior, în urma comunicării între autoritățile medicale din R.Moldova și Polonia s-a luat decizia ca femeia să fie adusă la Institutul de Medicină Urgentă  pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Astfel, echipajul mixt de medici și paramedici a transportat în siguranță pacienta la Chișinău prin intermediul unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Pe parcursul drumului, femeia nu a suportat complicații fiind permanent monitorizată. 

Potrivit IGSU aceasta este a doua misiune terestră transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii din țara noastră.

Victimele foametei din Ucraina și Basarabia, comemorate la Chișinău
Articolul anterior
Noile tarife la energia electrică, aprobate de ANRE
Articolul următor