Polița de asigurare medicală ar putea costa peste 12.000 lei

Polița de asigurare medicală pentru anul viitor ar putea să coste de trei ori mai mult decât în acest an. Astfel, în 2023, prețul acesteia va fi în mărime de 12636 lei, față de 4 mii cât este în prezent.

Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), anunță că a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%.

Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități. Astfel proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 de lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Prima de asigurare în mărime de 2028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

Partea preponderantă a FAOAM, în jur de 13 miliarde 930 de milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1 miliard 832 de milioane sau cu 15,1% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2022. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2023 prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea, începînd cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de regie la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2023.

Cea mai mare creştere, cu aproape 268 de milioane de lei sau cu 35,1% faţă de suma aprobată pentru anul curent, este planificată pentru Subprogramul „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”. Suma totală planificată pentru acestea va depăși 1 miliard 32 de milioane de lei. Acest fapt va permite extinderea listei medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate.

Suma planificată pentru asistenţa medicală spitalicească va depăși 7 miliarde de lei, cu 775 de milioane sau cu 12,1% mai mult faţă de cea aprobată pentru anul 2022. Acest fapt va permite majorarea volumului de servicii acordate în cadrul programelor speciale (protezarea articulațiilor mari, tratament operator pentru cataractă, cardiochirurgie etc.), precum și procurarea unui număr mai mare de cazuri tratate acute, în chirurgie de o zi, cazuri cronice și servicii de reabilitare.

Pentru asistenţa medicală primară sunt planificate circa 2 miliarde 849 milioane de lei, cu aproape 465 de milioane, sau cu 19,5% mai mult faţă de bugetul aprobat pe anul 2022.

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de peste 1 miliard 241 milioane de lei, în creştere cu circa 241 de milioane sau cu 24,1%.
Din aceşti bani urmează a fi majorată finanţarea pentru alimentație și transport public de la/la domiciliu pentru tratamentul în condiții de ambulator a bolnavilor de tuberculoză, suplimentarea medicamentelor costisitoare în tratamentul chimioterapic în cadrul staționarului de zi a Institutului Oncologic și prestarea serviciilor de dializă refugiaților din Ucraina conform Acordului de parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație.

Mijloacele financiare pentru asistenţa medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în sumă de circa 1 miliard 138 de milioane de lei, cu 25 de milioane sau cu 2,3% mai mult faţă de suma aprobată pe anul 2022.

Suma pentru serviciile de înaltă performanţă va fi de circa 294 de milioane, în creştere cu peste 34 de milioane de lei sau cu 13,1% faţă de cea aprobată pe 2022.
Pentru subprogramul „Îngrijiri medicale comunitare şi la domiciliu” sunt prevăzute 113 milioane, cu o majorare de 13,4 milioane sau 13,5% faţă de suma aprobată pentru anul curent. Îngrijirile paliative urmează a fi finanţate cu peste 79,3 de milioane de lei, cu circa 10 milioane mai mult faţă de volumul aprobat pe anul 2022.

Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate 50 de milioane de lei, în cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 30 de milioane de lei, iar în fondul de rezervă – 10 milioane.

Cod ROȘU de inundații în jud. Galați din România! A început evacuarea de urgență a populației din 23 de localități din calea ciclonului Ashley

Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la ISU, Jandarmerie și unitățile militare ale MApN sunt în alertă. Toate efectivele sunt în cazărmi sau consemnate la domiciliu, pentru a putea fi mobilizate imediat, în caz de urgență maximă, informează unica.md.

Este alertă la Galați, unde autoritățile au luat măsuri imediate în urma avertizărilor cod roșu de ploi torențiale și inundații. Una dintre ele vizează populația din zonele inundabile, care trebuie evacuată de urgență. „Nu trebuie să mai avem pierderi de vieți omenești. ”

Astfel, a început evacuarea populației din 23 de localități, cele mai expuse riscului. S-a dispus instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;

Prefectul județului Galați, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Astfel, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații.

Încă din data de 28 septembrie, pompierii gălățeni au mers în teren pentru a discuta cu autoritățile locale, în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acțiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autoritățile locale au identificat și spații în care pot fi relocate persoanele evacuate.

De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice. În acest scop, SGA Galați a dislocat în teren utilaje, staționate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localități: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Podoleni (Barcea), Berești Meria, Măstăcani, Grivița și Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

„Protejarea vieților este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toți cetățenii să colaboreze cu autoritățile, să respecte indicațiile primite și să fie pregătiți pentru evacuare”, a explicat prefectul județului Galați, domana Andreea-Anamaria Naggar.

”Recomandăm cetățenilor să urmărească constant informările oficiale și să urmeze staturile primate de la autorități și de la forțele de intervenție din teren.”, spun autoritățile.

În urmă cu puțin timp, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o ședință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI.

29 septembrie – Ziua Mondială a Inimii

Deși are doar mărimea unui pumn, reușește să pompeze sânge în tot organismul, având propriul sistem de generare a impulsurilor electrice. Inima – un organ incredibil, care ne ține în viață!

Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită în fiecare an, în toată lumea, pe 29 septembrie, este o ocazie de a discuta despre bolile care afectează inima, trăgând un semnal de alarmă asupra gravității și impactului pe care îl au acestea, dar și despre sănătatea inimii și despre faptul că aceste boli sunt în cea mai mare măsură prevenibile.

Bolile cardiovasculare cuprind mai multe afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge dintre care bolile ischemice cardiace (angina cardiacă, infarctul miocardic) și bolile cerebro-vasculare se numără printre cele mai frecvent întâlnite.

Bolile cardiovasculare sunt ucigașul tăcut numărul 1 la nivel mondial, se estimează că acestea iau viețile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni își pierd viața în fiecare oră din cauza bolilor de inimă.

Îngrijirea sănătății inimii ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare. Printre măsurile care pot fi luate pentru a menține inima în formă și a scădea riscul de apariție a bolilor cardiovasculare se numără:

  1. Exerciții fizice efectuate regulat;
  2. Menținerea unui alimentații echilibrate;
  3. Oprirea fumatului;
  4. Stoparea consumului de alcool;
  5. Efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate.

Aveți grijă de sănătatea inimii dv.!

Gospodarul care își bate an de an recordurile cu cei mai giganți dovleci din țară! A expus la Bostaniada un bostan de peste 800 kg

Un dovleac de peste 800 de kilograme, crescut în curtea unui agricultor din satul Drăsliceni, raionul Criuleni,  a fost vedeta festivalului Bostaniada de la Bălăbănești, informează unica.md.

Cel care l-a crescut este Vasile Spîni, care an de an își bate propriul record și participă la celebrul festival gastronomic cu cei mai giganți dovleci.

În acest an, agricultorul care pe bună dreptate poate fi numit Regele Dovlecilor, a crescut un dovleac uriaș de peste 800 de kg!

Vasile Spînu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. 

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul.

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

VIDEO! O grupare specializată în șantaj, anihilată de polițiști. Cum acționau indivizii care erau sportivi de performanță
Articolul anterior
A fost anunțată culoarea anului 2023! Nuanța simbolizează optimismul și bucuria
Articolul următor