Poliția anunță că va intensifica controalele privind respectarea restricțiilor de prevenire a virusului Covid-19

Poliția reamintește cetățenilor că, pentru a preveni infectarea cu virusul  Covid-19,  trebuie să respecte recomandările privind purtarea corectă a măștii de protecție și igiena corespunzătoare a mâinilor, să ezite zonele aglomerate și să păstreze distanța față de alte persoane.

Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică a decis  prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 15 aprilie 2021, inclusiv cu  menținerea  măsurile de prevenire și control a infecției Covid stabilite anterior.

,,În continuare, principalul obiectiv al acțiunilor Poliției  vizează protejarea sănătății oamenilor, astfel, polițiștii se află permanent la datorie și vor interveni cu fermitate în toate situațiile în care legea este încălcată”, anunță oamenii legii.

,,Alte restricții decise de autorități:

Se sistează, începând cu 17 februarie 2021, activitatea centrelor comerciale la nivel național în zilele de sâmbăta și  duminică, cu asigurarea funcționarii în regim normal a unităților de comercializare a produselor alimentare și  a produselor farmaceutice, amplasate în incinta acestora.

De asemenea, se restricționează, în perioada 17 februarie  – 1 martie 2021 inclusiv, activitatea piețelor comerciale, care se va desfășura  doar în zilele de marți, joi  și sâmbăta, cu excepția piețelor agricole.

Totodată,  pentru agenții economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spatii închise, admiterea concomitentă în spațiul comercial/de deservire a unui număr limitat de clienți, reieșind din normativul de 1 vizitator/4m2 de suprafața comerciala libera (suprafața rara echipamente comerciale ).

Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă.

Precizăm că se admite desfășurarea activităților cu prezenta spectatorilor, in incinta instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură la capacitatea de 50% din numărul de locuri, dar nu mai mult de 250 spectatori pentru sălile cu o capacitate mai mare de 500 locuri, cu respectarea prevederilor instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.

La fel, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

Așa cum am anunțat anterior, continuăm activitatea în interesul persoanei, al comunității, exclusiv pe baza și în executarea legii și nu tolerăm nicio încălcare a prevederilor legale.

Va trebui în continuare să ne mobilizăm fiecare dintre noi și să conștientizăm că pericolul de îmbolnăvire nu a trecut încă, iar controalele pe care le facem au ca obiectiv protejarea sănătății oamenilor.

Precizăm că Poliția va activa la capacitate maximă,  astfel,  polițiștii vor patrula  în adiacentul piețelor comerciale în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitând cetățenilor să respecte măsurile de protecție, iar  șoferilor de transport public să limiteze numărul de persoane.

De asemenea, se va supraveghea activitatea agenților economici și se va  interveni cu aplicarea amenzilor în cazul de nerespecate a măsurilor de restricție.

Scopul poliției nu este de a sancționa, dar în contextul în care mesajele autorităților și măsurile impuse sunt ignorate – suntem nevoiți să acționăm.

De la începutul anului curent,  poliția a   întocmit  3 522 de procese verbal, iar  amenzile aplicate depășesc suma de 4 milioane de lei.

Numai  respectarea cu strictețe a regulilor de protecție stabilite prin lege ne vor ajuta să trecem cu bine peste pandemie”, se arată în comunicatul Poliției R. Moldova.

O rută de microbuze din capitală și-a sistat activitatea, după decizia CNESP
Articolul anterior
Ucraina a prelungit starea de urgență până pe 30 aprilie 2021
Articolul următor
Alte articole interesante