Polonia a oferit țării noastre un ajutor umanitar în valoare de 120 mii de euro

Polonia a oferit un nou lot de ajutor umanitar în valoare de 120 mii de euro R. Moldova în lupta împotriva Covid-19.

separator

22.100 de litri de dezinfectant, 30.000 de măști de protecție, 4.800 de ecrane de protecție au fost donate astăzi Republicii Moldova de către Guvernul Poloniei, pentru consolidarea sistemului medical în lupta cu infecția COVID-19. Sprijinul a fost acordat prin intermediul Mecanismului Uniunii Europene de Protecție Civilă.

Ceremonia de transmitere a asistenței umanitare a avut loc astăzi, în cadrul IMSP Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, ulterior ajutoarele urmând să fi distribuite în toate instituțiile medico-sanitare din țară.

Viorica Dumbrăveanu a declarat: „Pandemia COVID-19 ne-a demonstrat că nu există hotare între țări, ci, din contra, există unitate, solidaritate și responsabilitate. Un nou lot de ajutor umanitar din partea Poloniei va ajunge în spitalele din țară, aflate în lupta cu infecția COVID-19. Este vorba de echipamente de protecție și dezinfectanți, care sunt esențiale pentru protecția personalului medical. Gratitudine și sincere mulțumiri Guvernului Poloniei și Uniunii Europene. Ne exprimăm recunoștința pentru tot suportul acordat atât în perioada pandemiei, cât și în multe proiecte din domeniul social și al sănătății”.

„Solidaritatea este unul dintre principiile-cheie pe care se bazează Uniunea Europeană și cooperarea europeană. Pandemia COVID-19 ne-a surprins pe toți nepregătiți. Suntem aici pentru a sprijini țara să treacă de criza sanitară și, apoi, să diminueze din impactul ei economic. Uniunea Europeană va continua, prin „Echipa Europa”/ „Team Europe” și prin Acordul de Asociere, să susțină Republica Moldova În toate domeniile. Astăzi țin să le mulțumesc medicilor din prima linie pentru dedicație, profesionalism și pentru grija față de sănătatea oamenilor”, a menționat ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene.

„Acest eveniment este o dovadă a faptului că cooperarea noastră este una adevărată. Împreună putem face lucruri frumoase și putem ajuta Republica Moldova în lupta cu COVID-19. Guvernul Poloniei a oferit ajutor umanitar și altor șase țări ale Parteneriatului Estic, fiind o componentă a Politicii Europene de Vecinătate. Vom continua șirul acțiunilor frumoase pentru bunăstarea cetățenilor”, a subliniat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk.

Republica Moldova a mai beneficiat de donații din partea Republicii Polone, prin intermediul Fundației Solidarnosci Miedzynarodowej. Acestea conțineau: concentratoare de oxigen portabile, echipamente de protecție, măști de protecție, soluții dezinfectante, care au fost repartizate în spitalele republicane, municipale și raionale din țară.

Doi cetățeni moldoveni din Turcia au fost evacuați în siguranță în România

O aeronavă C-27 Spartan a aterizat la Otopeni din Turcia având la bord 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Printre ei a fost și o mamă cu 2 fetițe, cu vârstele de 3, respectiv 5 ani. Soțul femeii, cetăţean turc, a rămas în zona distrusă de cutremur, scrie stirileprotv.ro.

În avion au fost şi 9 studenți, plecați din țară prin programul ERASMUS, împreună cu profesorul care îi însoțea. În momentul seismului aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman-maraş, zona cea mai afectată de cutremur. Ei au fost preluați de o echipă de salvare și transportați în siguranță pe aeroportul Adana, de unde au ajuns în România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Toată lumea este într-o stare mulțumitoare, totuși sunt epuizați. Acest zbor a fost foarte complicat. Vorbim de persoane care au fost din păcate expuse în mod direct cutremului și nemijlocit față de grupul anterior. Un prim grup pleacă la Gara de Nord, un al doilea grup pleacă la Otopeni. Sunt și doi cetățeni din R. Moldova, care vor pleca prin mijloace proprii în această noapte la Chișinău.”

Aeronava ar fi trebuit să ajungă în România în cursul dimineții de marți, conform autorităților. Însă, a decolat cu 12 ore mai târziu. Şi asta pentru că mama cu cele 2 fetițe au ajuns foarte greu la aeroport, din cauza infrastructurii distruse.

Ministerul Afacerilor Externe deocamdată nu a venit cu o reacție.

O moldoveancă și doi copii minori au decedat în cutremurul din Turcia

În urma cutremurului din Turcia, un cetățean al Republicii Moldova și doi copii au murit.

Dezastru după cutremurul din Turcia. Zeci de morți, sute de răniți, clădiri  distruse – Evenimentul Zilei

În prezent, MAEIE informează despre decesul în orașul Hatay a 3 cetățeni ai Republicii Moldova: o femeie de 36 de ani și 2 copii minori. Vorbim despre membrii aceleiași familii.

MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii, membri ai aceleiași familii. „Reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) transmite următoarele actualizări cu privire la situația cetățenilor Republicii Moldova afectați de cutremurele produse în Republica Turcia. Responsabilii de la ambasada țării noastre la Ankara continuă eforturile de contactare și comunicare cu cetățenii noștri care locuiesc în cele 10 zone afectate de seism.

Cu deosebit regret, MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceeași familii”, menționează MAEIE.

„Din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică.

De asemenea, prin intermediul ambasadei țării noastre la București în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, informăm că 2 cetățeni moldoveni, care dețin dubla cetățenie au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiunea de evacuare fiind realizată de partea română”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Totodată, în dimineața zilei de 8 februarie echipa de salvatori ai Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană a trecut hotarele Turciei. Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară.

Ivant Urgant, mărturisiri în cea mai nouă postare. „Ne-am întors de la înmormântare și am aflat că Natasha așteaptă un copil”

Ivan Urgant a vorbit într-un mod emoționant despre mama sa, care nu mai este în viață. Bărbatul a fost foarte norocos, deoarece a fost înconjurat toată viața sa de femei frumoase și deștepte. A crescut în grija și dragostea mamei și bunicii sale, iar astăzi se bucură de soția sa și cele trei fiice ale cuplului.

Телеведущий Иван Ургант назвал причину отъезда из России

Ivan a cunoscut-o pe soția sa, Natasha Kiknadze, încă la școală. Era îndrăgostit de ea, dar ea l-a refuzat. Și doar câțiva ani mai târziu, cei doi s-au reîntâlnit și au rămas împreună timp de peste 15 ani.

Fiica femeii, Erica, din prima căsătorie, a devenit și ,,fiica” lui Urgant. Soții mai au împreună două fete: Nina și Valeria.

Pe 7 februarie, mama lui Ivant Urgant, Valeria Kiseleva, ar fi împlinit 72 de ani. Femeia este plecată în veșnicie de opt ani. Ivan Urgant i-a dedicat un mesaj:

„Eu, un prost, eram sigur că semăn mai mult cu tatăl meu… Mama mea era actriță. Și-a iubit cu desăvârșire profesia, teatrul, colegii. Ea suna pe toată lumea, felicita, ajuta, consola și tratată. Și ea nu și-a găurit urechile, de exemplu. Și nu se certa cu nimeni. Deloc. Nu a rostit nici măcar un singur cuvânt obscen, în general, nici un cuvânt rău. Toata viata ei. Când ne-am întors acum opt ani de la înmormântare, am aflat că Natasha era însărcinată și aștepta un copil.

Așa a apărut o altă Valeria Ivanovna. Care acum trei zile și-a străpuns urechile, strigând uneori ,,F ***!” și începe să râdă îngrozitor… Și totuși încă o văd pe mama, în ea”.

Иван Ургант: «Вернулись с похорон и узнали, что Наташа ждет ребенка»

Fiica lui Urgant, care are încă 7 ani, seamănă într-adevăr foarte mult cu mama umoristului, care ar fi împlinit astăzi 72 de ani.

Иван Ургант: «Вернулись с похорон и узнали, что Наташа ждет ребенка»

O fetiță din Capitală, rămasă singură acasă, a fost strivită mortal de un dulap care a căzut peste ea
Articolul anterior
Încă 323 cazuri de Covid-19, confirmate în Moldova
Articolul următor