Polonia şi Ţările Baltice cer ajutorul NATO în criza migranţilor. Oamenii au plătit câte 2 mii de dolari pentru a ajunge în Belarus

Butoi cu pulbere la granița Uniunii Europene. Polonia şi Ţările Baltice cer ajutorul NATO în criza migranţilor de la frontiera cu Belarusul. Nu mai pot face faţă singure asaltului refugiaţilor şi şantajului regimului de la Minsk.

Polonia se teme de o invazie: Sute de migranți au asaltat frontiera

Azi, într-un nou episod dramatic, sute de migranţi au asediat frontiera. În replică, Uniunea Europeană a decis să impună noi sancţiuni Belarusului, transmite observatornews.ro.

Este momentul în care Belarus deschide larg graniţa şi lasă sute de imigranţi să treacă spre punctul de trecere a frontierei cu Polonia.

Refugiaţii o iau la fugă cu speranţa că îi vor înduplecat pe polonezi să îi lase să îşi continue drumul spre Occident. Numai că aici îi aşteaptă un cordon gros de poliţişti echipaţi ca pentru război.

Urmează ore în şir de aşteptare încordată, timp în care imigranţii şi forţele de ordine se privesc în ochi, dar niciuna dintre tabere nu vrea să facă pasul în spate. Polonezii sunt determinaţi să apere graniţa cu orice preţ, iar imigranţii nu mai au unde să se întoarcă pentru că bieloruşii au închis graniţa în urma lor.

Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului: Nu au la ce să se întoarcă aici. Nu au ce să facă aici.

Ceea ce nu spune dictatorul de la Minsk, cum singur se alintă, este că toate aceste mii de refugiaţi joacă într-un scenriu pus de el la cale pentru a şantaja Uniunea Europenă.

Şi, deocamdată, cea mai la îndemână armă a Occidentului sunt sancţiunile împotriva regimului Lukaşenko.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe: Trebuie să interzicem zborurile pe aeroportul din Minsk, cel puţin pentru moment.

Rusia profită de criza migranților de la frontiera Poloniei cu Belarus

Este o situaţie care îl face pe Vladimir Putin să jubileze. Liderul de la Kremlin încearcă să joace rolul mediatorului. Promite că nu va lăsa regimul de la Minsk să închidă livrările de gaz şi că este gata să ajute la rezolvarea situaţiei de la graniţa bieloruso-poloneză. Concomitent însă, mobilizează soldaţi şi tehnică militară atât în Belarus, cât şi în estul Ucrainei.

Jens Stoltenberg, Secretarul-General al NATO: Trebuie să fim realişti. Această mobilizare militară reduce timpul de avertizare în cazul unei decizii a Rusiei de a începe o acţiune militară agresivă.

Copleşită de situaţie, dar şi pentru că se teme de o invazie, Polonia a anunţat că, împreună cu Lituania şi Letonia, vor să ceară consultări în baza articolului 4 al Tratatului Atlanticului de Nord.

Potrivit acestuia orice aliat poate solicita ajutor dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.

Un număr de 200 de copii, inclusiv nou-născuți și bebeluși, precum și 600 de femei dintr-un grup de aproximativ 2.000 de migranți suferă în prezent de foame și frig în zona punctului de trecere a frontierei Bruzghi-Kuznica, de la granița dintre Belarus și Polonia, scrie digi24.ro cu referire la CNN.

Sursa scrie că temperaturile vor coborî sub zero grade Celsius în nopțile următoare și, pe deasupra, mai sunt anunțate și ploi în regiune. Migranții – care provin din Orientul Mijlociu (Irak sau Siria) ori Asia (Afganistan)- sunt nevoiți să taie lemne și să facă focuri în pădurile din zonă pentru a se putea încălzi.

Puțini dintre migranți se bucură de „luxul” unui cort. Cei mai mulți încearcă să doarmă în adăposturi rudimentare, improvizate din crengi și tufișuri, blocați în la granița dintre Belarus și Polonia, în cel mai mare dezastru umanitar de la granița UE din ultimii ani, unde mii de oameni se luptă, la propriu, pentru o bucată de pâine.

Printre aceștia se află și părinții unui băiat de patru ani cu picioarele paralizate, care au plecat din Kurdistanul irakian și care speră să ajungă în Germania pentru a-și opera copilul, se arată în materialul CNN.

Autoritățile bieloruse estimează că numărul migranților din zona de frontieră va ajunge la 5.000 în următoarele zile.

„Mi-e foame, mi-e foame”, a declarat pentru CNN o tânără migrantă aflată în tabăra improvizată.

Miile de migranți care vor să intre cu forța pe teritoriul polonez au ajuns prizonieri între trupele celor două țări. În fața lor, polonezii nu au de gând să cedeze, iar din spate îi presează trupele lui Lukașenko.

2000 de dolari – „costul” unei călătorii din Irak până în Belarus

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat de orchestrarea crizei migranţilor la frontiera de est a UE ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles regimului său. Lukașenko ar fi autorizat persoane aflate din zone de criză sau de conflict să vină la Minsk cu avionul pentru ca apoi să-i redirecţioneze către ţările membre ale UE de la frontiera cu Belarus.

Marina Tauber rămâne la libertate. Va fi citată la procuratură

Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber nu a fost reținută, pe 26 mai, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Ea va fi citată la Procuratură, în dosarul în care este acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii, scrie newsmaker.ro.

Amintim că fracțiunea Partidului „ȘOR” și cea a Partidului Acțiune și Solidaritate au susținut solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu, privind ridicarea imunității în cazul lui Ilan Șor și a Marinei Tauber. Procuratura a cerut reținerea, arestarea, percheziția și tragerea la răspundere penală celor doi lideri ai Partidului „ȘOR”, pe care îi acuză de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani. Cei doi se declară nevinovați și susțin că ar fi vorba despre o „răfuială politică”.

Înainte de vot, Tauber a menționat că nu a înțeles ce acuzații i se aduc: „Mă învinuiți de ceea ce nu am făcut și o voi demonstra. Întrebarea mea: când eu, Ilan Șor și colegii vom demonstra că bănuiala rezonabilă nu este corectă, ce facem mai departe cu prejudiciul și afectarea imaginii pe care deja ați adus-o? Vorbiți despre milioane sau zeci de milioane de euro, așa și nu am înțeles din ce motiv ați venit să fie ridicată imunitatea”.

În replică, Robu a răspuns: „Este bănuiala rezonabilă că dvs, prin complicitate, ați comis două infracțiuni. Sunteți în drept ca ulterior să demonstrați nevinovăția în instanța de judecată, ca ulterior, în baza legilor R. Moldova să solicitați despăgubiri. (…) Eu înțeleg foarte bine agitația dvs, care se datorează faptului că atât conducătorul partidului dvs, cât și alții – au zero influență asupra conducerii Procuraturii”, a răspuns procurorul general interimar.

Anterior, plenul parlamentului a aprobat ridicarea imunității lui Ilan Șor.

Un proiect de lege care urmărește creșterea productivității și competitivității pe piața muncii a fost votat în Parlament

Deputații au aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege care urmărește creșterea productivității și competitivității pe piața muncii. Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, vicepreședintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, și membrului acestei comisii, Marina Morozova.

Printre măsurile propuse de autori este extinderea, de la trei la șase luni, a perioadei de probă pentru toate categoriile de salariați, cu excepția muncitorilor necalificați, în scopul verificării complexe a aptitudinilor profesionale ale salariatului.

De asemenea, se propune simplificarea procedurii de schimbare a programului de lucru, a contractului de muncă, de transfer la o altă unitate cu acordul salariatului.

O altă prevedere a proiectului vizează reducerea, de la o lună la 14 zile, a  termenului minim de aducere la cunoștință a salariaților despre modificarea programului de muncă în schimburi.

Proiectul revizuiește și procedura de restabilire la locul de muncă. Prin urmare angajatorul va putea decide restabilirea angajatului la locul de muncă sau achitarea unei compensații de concediere.

În scopul asigurării unei previzibilități ce se referă la revenirea din concediul de maternitate și concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului se propune introducerea obligativității de a preaviza angajatorii, cu cel puțin 14 zile înainte de data preconizată de revenire. În cazul în care funcția este ocupată – cu cel puțin două luni înainte de revenire.

Noile modificări se referă și la reglementarea modalității de programare a concediilor anuale și familiarizarea salariaților cu graficul lor.

Proiectul mai prevede informarea salariaților despre atragerea la munca suplimentară și creșterea, de la 120 la 240, a numărului de ore suplimentare pe an, cu acceptul angajatului.

În raport cu funcționarii publici proiectul revizuiește procedura de evaluare a acestora. Astfel, se propune evaluarea semestrială a funcționarilor.

Totodată, se prevede că funcționarii publici vor putea deține funcții de conducere doar până la vârsta de 65 de ani.

Documentul vizează și un nou tip de abatere disciplinară, care se referă la îndeplinirea nesatisfăcătoare în mod repetat a sarcinilor.

Proiectul prevede operarea modificărilor la Codul muncii, Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, Legea cu privire la aprobarea clasificatorului unic al funcțiilor publice, Legea privind salarizarea în sectorul bugetar. Modificările urmează a fi aprobate în cea de-a doua lectură.

11 bebeluși au murit într-un incendiu violent la o maternitate din Senegal

11 bebeluși nou-născuți au murit, joi, după ce un incendiu a izbucnit la o maternitate din Senegal, la spitalul Mame Abdou Aziz Sy Dabakh, relatează CNN, citat de digi24.ro. Anunțul a fost făcute de președintele acestei țări africane.

„Tocmai ce am aflat, cu durere și consternare, de moartea a 11 bebeluși nou-născuți. Îmi exprim profunda compasiune față de mamele și familiilor lor”, a spus Macky Sall, președintele Senegalului, joi.

Într-un comunicat transmis după tragedie, ministerul sănătății din această țară a anunțat că va pune în aplicare un plan de răspuns și că „se iau măsuri pentru a ajuta familiile victimelor”.

Tot conform acestui comunicat, ministrul sănătății Abdoulaye Diouf Sarr, care participa la o conferință la Geneva, a revenit de urgență în Senegal.

Președintele țării a acerut o investigație pentru a afla care a fost cauza izbucnirii incendiului.

Un alt ministru din guvernul senegalez a descris tragedia drept „oribilă și inacceptabilă”, cerând și evaluări serioase ale sistemului sanitar al țării.

„Sunt îngrozit de moartea inacceptabilă și oribilă a 11 nou-născuți în Tivaoune. Recurența tragediilor din spitalele noastre ne aduce aminte de obligația de a evalua cu rigurozitate calitatea serviciilor din spitalele noastre. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiilor”, a spus Cheikh Bamba Dieye, ministru senegalez al planificării regionale și guvernelor locale.

Cetăţenii din afara UE vor plăti 7 euro pentru a călători în spaţiul Schengen
Articolul anterior
Ministrul Ala Nemerenco, despre activitatea de 100 de zile: Am realizat foarte multe
Articolul următor