Polonia va oferi Moldovei un credit de 100 milioane de dolari pentru dezvoltarea economiei

Polonia va oferi un credit Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut după întrevederea ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, cu Adam Eberhardt, plenipotențiar al prim-ministrului Republicii Polone pentru sprijinul reformelor în Republica Moldova.

R. Moldova va lua un credit de 100 milioane de dolari de la PoloniaFoto: Ministerul Economiei

Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală economică și despre creditul pentru asistență în valoare de 100 milioane dolari ce urmează a fi oferit țării noastre pentru proiecte de dezvoltare economică.

Alte subiecte abordate s-au referit la reluarea comisiei interguvernamentale pe aspecte economice în cadrul căreia vor fi discutate relațiile bilaterale comerciale și posibilități de aprofundare a comerțului.

Potrivit Ministerului Economiei, până în prezent, între Republica Moldova și Republica Polonă au fost semnate 37 de acorduri, care reglementează diverse domenii de activitate.

În Republica Moldova activează 92 de întreprinderi cu capital polon, investițiile însumând 227,297 milioane lei. După volumul capitalului investit, Polonia se află pe locul 15 printre principalii investitori ai R. Moldova.

Sprijinul financiar polonez este oferit prin Programul de Asistență pentru Dezvoltare. Republica Moldova este declarată țară prioritară pentru asistența poloneză pentru dezvoltare în sectoare precum bună guvernare, dezvoltare regională și rurală și agricultură. 

Pe parcursul a 15 ani, Polonia a implementat 264 de proiecte în valoare de 15 milioane de euro în Moldova.

Menționăm că din delegația poloneză au mai făcut parte Bartłomiej Zdaniuk – Ambasadorul Republicii Polone (RP) în Republica Moldova, Maciej Kowalczyk – secretar II al Ambasadei Republicii Polone la Chișinău, Tomasz Jamroz – directorul Departamentului Cooperare Economică al Ministerului Afacerilor Externe al RP, Jan Pawelec- – directorul Departamentului Comerț și Cooperare Internațională al Ministerului Dezvoltării și Tehnologiei RP, Jan Tombiński – reprezentantul Academiei Diplomatice a MAE RP, Kamil Calus – reprezentantul Centrului de Studii Estice, RP. 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control în instanță

Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanța de judecată. În cazul în care inspectorii vor admite abuzuri, aceștia vor fi sancționați.

De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, transmite Știri.md

Pachet de reducere a birocrației în domeniul economic a fost votat în primă lectură de Parlament.

Prin urmare, proiectul prevede că planurile de control vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. 

Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Marina Tauber solicită anularea rezultatelor alegerilor locale din 2023

Deputata Marina Tauber, fosta reprezentantă a partidului Șor, susține că va contesta rezultatele alegerilor locale generale din noiembrie 2023. Potrivit acesteia, decizia vine în urma hotărârii Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională interdicția impusă reprezentanților formațiunii scoase în afara legii de a candida.

„(…) Hotărârea Curții Constituționale nu poate rămâne doar pe hârtie. Precum am declarat după ședința Curții Constituționale, urmează să anunțăm care vor fi pașii noștri de mai departe. Sute de oameni au fost lipsiți ilegal de dreptul de a candida. În asemenea circumstanțe, noi nu putem vorbi despre alegeri libere și corecte, iar legitimitatea rezultatelor alegerilor locale din 2023 este afectată grav. În aceste circumstanțe anunțăm că, imediat după publicarea hotărârii motivate a Înaltei Curți, demarăm procedurile juridice pentru a contesta rezultatele alegerilor locale din anul 2023”, a declarat Marina Tauber, transmite Știri.md

De asemenea, aceasta a menționat că va solicita anularea rezultatelor și organizarea noilor alegeri locale, cu participarea tuturor candidaților posibili. 

Pe data de 26 martie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care interzicea persoanelor asociate cu partidele scoase în afara legii să candideze la alegeri.

Dolly Parton a doborât trei recorduri mondiale și a ajuns în Guinness World Records! „Nu bănuiam. Sunt flatată și onorată”
Articolul anterior
Cum va fi piața muncii în 2022. Multe companii constată că salariații lor au dificultăți emoționale
Articolul următor