Pompierii care au fost în misiune în Grecia au revenit acasă

Ceremonia de menționare a echipei de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU (GFFFv-MD ) care a finalizat cu succes misiunea în Republica Elenă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Recent, în incinta Direcției Regionale Căutare Salvare nr.1 din capitală a avut loc ceremonia de menționare a echipei de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care a finalizat misiunea de prepoziționare în Republica Elenă și s-a întors în țară.

Ceremonia, desfășurată într-o atmosferă discretă a început cu un minut de reculegere în memoria sergentului Timohin Denis, pompierul USP Florești, care s-a stins din viața în timpul misiunii de stingere a unui incendiu de vegetație în raionul Florești pe data de 14 august, 2024.

La eveniment a participat Ministrul Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros și conducerea Inspectoratului, colonelul Alexandru Oprea. Oficialii au felicitat echipa și au mulțumit angajații IGSU pentru eforturile depuse în misiuea internațională realizată cu succes în cadrul Mecanismului Protecției Civele al Uniunii Europene alături de colegii din Grecia.

Echipa IGSU formată din 40 de pompieri a fost menționată din partea MAI cu diplome de onoare. Oficialii au apreciat dedicația salvatorilor moldoveni în misiune și au remarcat spiritul de echipă care a dus la finalizarea intervențiilor cu succes.

Amintim că, în perioada 16 iulie – 15 august 2024, echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI (GFFFv-MD) a participat la misiunea de prepoziționare în cadrul Programului European de Prepoziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă, regiunea NEA Makri. Acest program a fost organizat în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

În total, pe parcursul programului, echipa IGSU a intervenit pentru stingerea a 8 incendii de proporții, fiind efectuate 19 misiuni de patrulare a zonelor cu risc de izbucnire a focarelor de ardere fiind salvate 3 vieți omenești.

Misiunea de pre-poziționare a reprezentat un pas important în procesul alinierii țării noastre la standardele europene.

Maia Sandu a depus la CEC listele cu semnături pentru înregistrarea la alegerile prezidențiale

Maia Sandu a depus astăzi la Comisia Electorală Centrală listele cu semnături colectate pentru a se înscrie în cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, informează unica.md.

”Am depus astăzi la Comisia Electorală Centrală 25 de mii de semnături, din cele peste 28 de mii colectate, pentru a putea fi înregistrată în calitate de candidată la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Mulțumesc fiecărui om care și-a depus semnătura, pentru fiecare cuvânt de încurajare. Le mulțumesc colectorilor pentru munca depusă. Sprijinul pe care l-am văzut în aceste zile mă convinge că suntem o mare familie de oameni care doresc să-și vadă țara prosperă și europeană. Împreună putem face lucruri mari. Vă mulțumesc!”, scrie Maia sandu într-o postare.

Zeci de oameni au venit să o susțină pe Maia Sandu.

Astăzi este ultima zi pentru înregistrarea prealabilă pentru participarea la alegerile din această toamnă

Astăzi este termenul limită pentru înregistrarea prealabilă pentru participarea la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. Până în prezent, s-au înregistrat prealabil peste 19.900 de persoane, informează moldpres.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), necesitatea înregistrării prealabile constă în stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota la una din secțiile de votare organizate peste hotarele țării. Acesta este unul dintre cele trei criterii stabilite de legea electorală, care, împreună cu informațiile despre dinamica participării alegătorilor la ultimele trei scrutine naționale și datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate, vor sta la baza deciziei autorităților de organizare a secțiilor de votare în afara țării.

Totodată, CEC amintește că la scrutinele din 20 octombrie 2024, alegătorii din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia pot solicita votul prin corespondență, în acest caz înregistrarea prealabilă fiind obligatorie. Până astăzi, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat peste 1700 persoane, cele mai multe solicitări fiind din SUA – 935 și Canada – peste 500.

CEC a propus anterior spre consultări publice lista posibilelor secții de votare deschise în străinătate. Acestea ar fi de circa 280.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Gelozia i-a luat mințile unui bărbat din Orhei. Acesta l-a înjunghiat pe un tânăr venit în vizită la fosta sa soție

Un tânăr a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost injunghiat de un al băiat în timpul unui conflict. Potrivit oamenilor legii, suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, scrie unimedia.info.

„Pe data de 5 septembrie 2024, în jurul orei 21:00, Serviciul de Urgență 112 a primit un apel precum că un tânăr de 23 de ani, ar fi fost victima unor agresiuni cu cuțitul.  

Preliminar s-a stabilit că, tânărul de 23 de ani, în seara incidentului, a mers în municipiul Orhei pentru a discuta cu fosta soție.  

După ce a fost lăsat să intre în gospodăria femeii, tânărul s-a năpustit asupra unui alt tânăr de 19 ani, aflat în locuință, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnii.  

În timpul confruntării, tânărul de 19 ani a găsit un cuțit de bucătărie provocându-i victimei plăgi în diverse regiuni ale corpului. Victima a fost transportată de urgență la spitalul raional Orhei pentru îngrijiri medicale. 

Poliția din Orhei a demarat o anchetă, iar suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, recunoscându-și vina.  

Investigarea continuă, angajații IP Orhei desfășurând măsurile necesare pentru adunarea de probe și stabilirea circumstanțelor cazului”, a declarat ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Orhei, Elena Băetrău.

Caz șocant în România. Un copil de opt ani a murit în timpul cursurilor de înot. Profesorul era de față
Articolul anterior
Un băiețel s-a grăbit să vină pe lume în ambulanță
Articolul următor