Posturi TV conectate la socialiști, amendate pentru relatarea incorectă a invaziei Ucrainei de către Rusia

Consiliul Audiovizualului a aplicat amenzi pentru trei posturi de televiziune în urma monitorizării transmiterii evenimentelor din Ucraina: NTV-Moldova – 10.000 de lei, RТR –Moldova – 5.000 de lei, Primul în Moldova – 20.000 de lei. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au dezvăluit că cele trei posturi TV sunt vehicule ale propagandei rusești în Republica Moldova și colportează știri false generate pe canalele anonime de telegram, raportează www.anticorupție.md.

În cadrul ședinței din 2 martie, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele a două monitorizări care urmau să stabilească felul în care posturile moldovenești de televiziune relatează războiul din Ucraina și evenimentele conexe.

Conform rezultatelor primei monitorizări, în perioada 24–27 februarie, NTV-Moldova a fost avertizat public de patru ori pentru încălcarea mai multor prevederi ale articolului 13 din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova: „asigurarea informării corecte”.

Pentru violarea aceluiași articol, RTR-Moldova a fost preîntâmpinat de cinci ori și a fost amendat cu 5.000 de lei.

Consiliul Audiovizualului a precizat că, în perioada 24–27 februarie, aceste posturi au renunțat complet că retransmită conținut informativ analitic din Rusia, iar încălcările depistate vizează conținutul propriu.

Cea de-a doua monitorizare vizează conținutul difuzat între 11 și 16 februarie în timpul serii la posturile Moldova 1, Jurnal TV, Prime, Primul in Moldova și NTV-Moldova. Consiliul nu a depistat încălcări în cazul primelor trei posturi TV.

NTV-Moldova nu a oferit Consiliului Audiovizualului contentul difuzat în aceste zile, motivând probleme tehnice. În consecință, a mai fost amendat cu 5.000 de lei.

Primul in Moldova a fost amendat cu 10.000 de lei și a fost avertizat de două ori. Această televiziune a fost amendată pentru informare incorectă la retransmiterea emisiunilor rusești «Время» și «Воскресное время»

Consiliul a constatat că jurnaliștii au admis judecăți de valoare.

Mai mult, Consiliul a relevat că în timpul difuzării acestor știri au fost lansate acuzații la adresa statelor occidentale și Ucrainei, iar reacția lor nu a fost prezentată. Reporterii CIJM au constatat în urma investigații jurnalistice că cele trei posturi sunt vehicule informaționale ale propagandei rusești în Republica Moldova.

Cum arată site-ul sputnik.com, după ce a fost spart de hackerii de la Anonymous
Articolul anterior
Redactorul șef al postului de televiziune Dojdi a părăsit Federația Rusă după ce pagina de internet a instituției a fost blocată de autoritățile ruse
Articolul următor