Potrivit tradiției, postul Adormirii Maicii Domnului ajută la împlinirea dorințelor

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre posturile de peste an. În calendarul ortodox de stil vechi, acesta începe pe data de 14 august. În popor, se mai spune că e singurul care, ţinut cu credinţă şi smerenie, îndeplineşte dorinţele.

separator

Căci Sfânta Fecioară Maria se roagă pentru enoriași. De astăzi, creștinii se pregătesc să renunţe, pentru două săptămâni, la tot ce este lumesc, la poftele trupului, ochilor şi la trufia vieţii.

Cunoscut în popor ca Postul Sântă-Măriei, postul care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost menit să aducă aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare, de postul cu care ea însăşi s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Este penultimul din anul bisericesc, mai uşor decât cel al Paştelui, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli.

E un post al bucuriei, ţinut din dragoste pentru Maica Domnului, nu unul de tristeţe, cum e al Paştelui. Acum e bine să îți spovedești păcatele şi, dacă ți se dă dezlegare, să te împărtășești. Copiii, până la 7 ani, bătrânii, bolnavii şi gravidele sunt scutiţi de post.

După regulile bisericeşti, se posteşte strict lunea, miercurea şi vinerea, până la orele 15:00, când se mănâncă numai hrană uscată și alimente cu ulei, fructe sau semințe uscate. Marţea şi joia se consumă legume fără ulei, de preferat doar fierte. Pe 19 august, când are loc sărbătoarea Schimbării la faţă, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Se mai spune că Fecioara Maria este ocrotitoarea copiilor și a femeilor însărcinate.

Liban. Povestea unui miracol: i s-a spus „bebelușul exploziei”
Articolul anterior
Un sat din raionul Șoldănești a devenit focar de Coronavirus
Articolul următor
Alte articole interesante