Povestea fabuloasă a femeii de 100 de ani care s-a vindecat de Covid. ,,A trecut prin atâtea, n-avea cum să o învingă!”

O femeie care a supraviețuit unei tentative de asasinat naziste, unui accident de aviatic terifiant și cancerului de sân, de-a lungul vieții ei aventuroase, a învins acum și noul coronavirus. Joy Andrew și-a sărbătorit recent cea de-a 100-a aniversare.

separator

În iulie, femeia s-a infectat cu noul coronavirus și nimeni nu se aștepta ca ea să supraviețuiască bolii.

Joy Andrew, care suferă de demență, și-a sărbătorit recent cea de-a 100-a aniversare alături de personalul centrului de îngrijire în care locuiește de câțiva ani.

Femeia s-a îmbolnăvit cu Covid-19 în centrul de îngrijire în luna mai și, două săptămâni mai târziu, asistentele erau convinse că Joy nu va supraviețui noului coronavirus. Ba chiar i-au permis fiilei ei, Michele Andrew, în vârstă de 57 de ani, să o viziteze în centru de rămas bun.

În ciuda tuturor așteptărilor, Joy a reușit să învingă miraculos” Covid-19 și a demonstrat încă o dată spiritul de războinică ce a caracterizat-o o viață.

În ziua în care a împlinit 100 de ani, Joy Andrew a primit o felicitare și un mesaj personal de la Regină, așa cum este tradiția în Marea Britanie pentru cei care ating pragul de 100 de ani.

„Sunt atât de mândră de mama mea că a împlinit 100 de ani. A trăit cea mai colorată și uimitoare viață, iar această etapă este un alt lucru pe care trebuie să-l adăugăm pe lista ei strălucită de realizări”, spune fiica ei.

Joy s-a născut în nordul Londrei în 1920 și a crescut acolo înainte de a se alătura forței aeriene auxiliare a femeilor ca sergent în timpul războiului, unde a slujit în camera de operații de la Comandamentul bombardierilor, scrie Metro.co.uk.

Comandamentul bombardierilor a controlat forțele de bombardiere ale RAF din 1936 până în 1968 și este cel mai bine amintit pentru rolul central pe care l-a jucat în bombardamentul Germaniei, în cel de-al Doilea Război Mondial.

După război, Joy s-a alăturat armatei britanice a Rinului, o forță de ocupație din Germania creată atât după primul, cât și după cel de-al Doilea Război Mondial. A fost trimisă la Dusseldorf, unde s-a cazat la un cuplu în vârstă cu care a devenit foarte prietenoasă, dar care avea o fiică nazistă.

În timp ce se afla în Germania, Joy, care provenea dintr-o familie evreiască germană, a primit un șofer care să o ducă oriunde dorea.

„Aceasta a inclus o călătorie la Berlin, unde a rătăcit singură în rămășițele Reichstagului. A mers și la Procesele de la Nürnberg. Acest lucru a fost important pentru ea. Într-o zi, șoferul a luat-o și, în drum spre destinație, a lovit intenționat mașina în încercarea de a o ucide. Încă mai poartă cicatricea pe față din încercarea de asasinat. Șoferul a fost arestat și sa dovedit a fi un nazist”, povestește Michele.

După război, Joy s-a alăturat corporației britanice Overseas Airways Corporation și a călătorit în special în Africa.

„Într-o zi, pilotul a făcut o greșeală îngrozitoare și s-a abătut de la curs, rămânând fără combustibil. Avionul, o cometă, s-a prăbușit în Libia și a fost distrus în impact. Echipajul a supraviețuit, dar un pasager a murit. Toți au fost blocați în deșert și salvați de beduini – un arab nomad al deșertului”, a mai povestit fiica lui Joy.

Curând după aceea, în anii 1950, Joy s-a căsătorit cu soțul David Andrew, șef de escadronă în RAF, iar în 1963 cuplul a adoptat-o ​​pe Michele.

În anii 1970, Joy a învins cancerul de sân și a petrecut deceniile următoare ca gospodină înainte ca David să moară de cancer în 2013.

Michele și-a mutat apoi mama din St Albans la casa de îngrijire din North Yorkshire.

„Mama mea a supraviețuit unei încercări de asasinat în Germania postbelică de către șoferul ei, identificat ulterior ca nazist, a supraviețuit unui accident aterizând în deșert și a fost salvată de beduini, și a supraviețuit sânului cancer. Cu siguranță nu avea de gând să lase coronavirusul să o învingă”, mai spune fiica femeii.

sursa: www.observatornews.ro

Condiții la standarde occidentale la un spital din Capitală! Cum arată noua secție ATI inaugurată astăzi

Eveniment mult așteptat de către medici și pacienți la spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău! Astăzi, după investiții mari și reparație capitală, a avut loc deschiderea secției noi de Anestezie și Terapie Intensivă. La eveniment, au fost prezenți președintele Parlamentului, Igor Grosu, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, Viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, Șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a Primăriei Chișinău, Vladimir Bolocan, administrația instituției, cadre medicale, dar și reprezentanți ai mass-media.

Începând de astăzi, cetățenii care vor păși pragul instituției vor beneficia de îngrijiri și tratament în condiții moderne și de înaltă calitate!

Secția ATI a fost dotată cu sistem performant de ventilare, generator electric, generator de oxigen, aparat modern de ultrasonografie, paturi și monitoare de ultimă generație pentru supravegherea non-stop a parametrilor vitali ai pacienților.

Investițiile substanțiale din cadrul proiectului au creat condiții pentru dublarea capacității secției, astfel că, în prezent, unitatea medicală poate oferi servicii de îngrijire pentru 13 pacienți concomitent. Secția ATI activează non-stop și este destinată supravegherii și tratamentului postoperator și postanestezic al pacienților cu diverse probleme medicale, îngrijirea pacienților critici cu disfuncții acute sau cronice de organe care amenință viața, stabilizarea pacienților care necesită terapia durerii acute etc.

Modernizarea și dotarea secției ATI au fost posibile datorită investițiilor semnificative susținute de Banca Mondiala în cadrul proiectului gestionat de Ministerul Sănătății. Valoarea investiției se ridică la 17,5 milioane de lei, din costul total al proiectului de 187 milioane de lei alocate de Banca Mondială pentru renovarea a 11 secții de Anestezie și Terapie Intensivă din țară.

În cadrul evenimentului, Ala Nemerenco, Ministru al Sănătății, a declarat: ,,Dumneavoastră, medici, asistenți medicali și ceilalți specialiști din instituție, pentru a activa, aveți nevoie de instrumente și echipamente performante adaptate veacului 21, spitalul deținând totodată cea mai mare maternitate din țară, dar și un colectiv extraordinar și puternic din punct de vedere profesionist. Prin urmare, nu este doar o obligație, este o plăcere să investești atunci când lucrurile sunt pe mâini de nădejde. Implementarea standardelor moderne în instituțiile noastre creează condiții pentru acordarea serviciilor de calitate la cel mai înalt nivel, vă doresc o atitudine respectuoasă, caldă și profesionistă față de toți pacienții. Succese mari pe viitor, mă bucur împreună cu dumneavoastră pentru această izbândă, vom continua să investim cu multă responsabilitate în instituțiile medicale din țară”.

Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău: ,,Fiecare investiție în această instituție este importantă și durabilă, aici activează oameni profesioniști, în spital au loc peste 6.800 de operații pe an, prin urmare orice realizare merită efortul depus. Mulțumesc echipei medicale pentru dedicație și grija față de cetățeni”.Vasile Guzun, director interimar al IMSP ,,Gheorghe Paladi”: ,,Renovarea integrală a secției Anestezie și Terapie Intensivă este, cu adevărat, una dintre cele mai importante realizări ale noastre din ultimii ani. Stimați colegi, condițiile adecvate de activitate pentru personalul medical sunt aspirația noastră continuă. Ne dorim ca fiecare pacient să simtă alinare atât prin munca medicilor, cât și urmare a condițiilor bune în care sunt spitalizați”.

Iurie Țugui, vice-director medical al IMSP ,,Gheorghe Paladi”: ,,Noua secție ATI este dotată cu sistem performant de ventilare cu hepafiltre speciale și alte utilaje de ultimă oră. Echipamentele medicale noi vor ușura munca medicilor și asistenților medicali și vor oferi în același timp beneficii pentru pacienți, întrucât vor permite monitorizarea constantă a unui număr mare de parametri vitali la pacienți. La modul practic ,,ții întreg pulsul în mâna ta”.

Felicitări tuturor cadrelor medicale pentru acestă realizare care le va înlesni munca și va face mai ușoară recuperarea pacienților!

Nenorocirile îi unesc! Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice

Prințul Harry este gata să facă orice pentru a îl recâștiga pe William în călătoria din Marea Britanie, a spus un apropiat al celor doi frați. Ducele de Sussex este așteptat să viziteze Marea Britanie în luna mai pentru a marca cea de-a 10-a aniversare a Jocurilor Invictus. Aceasta vine după recentul anunț că tatăl său, Regele Charles, și cumnata sa, Prințesa Kate, au fost diagnosticați cu cancer, scrie evz.ro.

Prințul Harry vrea să se împace cu William

O sursă a declarat: „Prințul Harry va face tot ce poate pentru a-l „recâștiga” pe fratele său, prințul William, în călătoria sa în Anglia – dar știe că va dura ceva timp. El va face tot ce poate pentru a-l face pe fratele său să știe că este alături de el și pentru a repara acea legătură. El știe că nu va fi ușor. Nu-și dorește nimic mai mult ca ei să revină la ceea ce au fost odată. Știe că va fi nevoie de timp, iar Harry este gata să muncească, deoarece este hotărât să-și recapete familia și să-și arate sprijinul.”

Prințul Harry așteaptă scuze din partea Familiei Regale

Și autorul regal Tom Quinn consideră că Harry vrea să se împace cu William, dar că așteaptă scuze din partea acestuia: „Vrea să se împace cu fratele său, astfel încât copiii să poată avea un fel de relație, dar el și Meghan încă mai cred că trebuie să vină mai întâi niște scuze umilitoare din partea lui William și Kate. El a lăsat să se înțeleagă că, dacă primește scuze din partea familiei sale, atunci este pregătit să ierte, dar asta nu se va întâmpla”.

Prințul William și Kate au alte planuri

Alte surse au declarat că „problema lui Harry” este ultimul lucru pentru care își fac griji acum Kate Middleton și prințul William, având preocupări mult mai mari care necesită întreaga lor atenție. Prințul William și Kate au pus „problema lui Harry” pe plan secundar în urma luptei cu cancerul și „nu au planuri pentru împăcare în timpul vizitei așteptate a Ducei de Sussex în Marea Britanie în mai”.

Tabloidele din Marea Britanie scriu că Prințul Harry și Meghan Markle i-ar fi contactat pe William și Kate vineri seară, după ce Prințesa de Wales a anunțat că urmează un tratament de chimioterapie.

Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Ce spun specialiștii

Creierul uman este mult mai mare la generațiile tinere, arată studii recente. Conform acestor constatări, o regiune specifică a creierului, cunoscută sub numele de hipocamp, responsabilă de memorie și învățare, și-a mărit volumul cu 5,7% în ultimii ani, scrie evz.ro.

De asemenea, membrii Generației X au prezentat o creștere cu aproape 8% a volumului de substanță albă și o extindere a suprafeței substanței cenușii cu aproape 15% în comparație cu membrii Generației Silențioase, cei născuți între 1930 și 1945.

Creierul uman, mai mare la tineri

Analiza a implicat examinarea creierelor a peste 3.000 de cetățeni americani, cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani.

Rezultatele au arătat că persoanele născute în anii 1970 au în medie un volum total al creierului cu 6,6% mai mare decât cei născuți în anii 1930.

De altfel, noile studii arată că creierul uman ar putea crește treptat în timp, iar acest lucru ar putea reduce riscul de demență în rândul generațiilor mai tinere.

„Deceniul în care cineva se naște pare să influențeze dimensiunea creierului și, potențial, sănătatea creierului pe termen lung”, explică neurologul Charles DeCarli de la Universitatea California Davis.

Acesta e cel care a condus cercetarea: „Genetica joacă un rol major în determinarea dimensiunii creierului, dar descoperirile noastre indică faptul că influențele externe – cum ar fi factorii de sănătate, sociali, culturali și educaționali – pot juca, de asemenea, un rol”, a mai spus el.

Demența afectează milioane de oameni la nivel global

În prezent, demența afectează un număr semnificativ de persoane la nivel global.

Odată cu îmbătrânirea populației mondiale, se estimează că numărul diagnosticărilor pentru această afecțiune va crește de trei ori în următoarele trei decenii.

Cu toate acestea, riscul de demență pare să fie în scădere pentru generațiile mai tinere, care au și creierul mai mare, posibil din cauza adoptării unui stil de viață mai sănătos și a unei educații îmbunătățite.

Demența se caracterizează prin subțierea materiei cenușii a creierului, cunoscută sub numele de cortex, care este implicată în procesele cognitive precum memoria, învățarea și raționamentul.

Este adevărat că studiile au relevat că creierul pacienților cu Alzheimer prezintă o performanță cognitivă mai bună, sprijinind astfel ipoteza cunoscută sub numele de „rezerva cerebrală”.

Creierul a crescut de la o generație la alta

Pentru a investiga dacă dimensiunea creierului poate explica incidența redusă a demenței în rândul generațiilor mai tinere, DeCarli și echipa sa au analizat datele colectate în cadrul Studiului Framingham Heart, care a monitorizat starea de sănătate a americanilor născuți între 1930 și 1980.

În perioada cuprinsă între 1999 și 2019, când participanții aveau între 55 și 65 de ani, li s-au efectuat imagini prin rezonanță magnetică a creierelor. Cu toate acestea, datele rezultate din aceste imagini au devenit disponibile abia în octombrie 2023.

Analizând aceste rezultate, DeCarli și colegii săi au constatat că generațiile mai tinere prezintă volume cerebrale mai mari.

Echipa nu s-a limitat la a compara creierul celor născuți în anii 1930 și cu cei născuți în anii 1970. Ei au extins analiza și către cei 1.145 de adulți de vârstă similară care s-au născut în anii 1940 și 1950.

Rezultatele lor au confirmat din nou o creștere constantă și uniformă a volumului cerebral pe parcursul deceniilor – o constatare pe care cercetătorii o consideră a fi de impact mic la nivel individual, dar „probabil semnificativă la nivelul populației”.

Prima ţară din lume care distribuie gratuit produse de igienă feminină
Articolul anterior
Actorul Vlad Ciobanu a fost condus pe ultimul drum
Articolul următor